skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Sint Vincentius Seminarie in Wernhoutsburg

Paul Huismans
Paul Huismans Bhic
vertelde op 3 maart 2014
bijgewerkt op 25 augustus 2020
In 1882 kwamen de Lazaristen uit Frankrijk naar Nederland, als gevolg van de antikerkelijke wetten die in dat land werden ingevoerd. Na tevergeefs een verblijf in Maastricht te hebben gezocht, vestigden ze zich te Wernhoutsburg in de gemeente Zundert op het landgoed van de familie Loos.

Het huis, in 1843 gebouwd, deed later dienst als tussenstation voor de diligencedienst van de gebroeders Loos te Antwerpen. In de loop van de tijd hadden nieuwe eigenaren er hun buitenverblijf gevestigd.

In 1882 kocht de congregatie van de missie-lazaristen het complex aan als toevluchtsoord voor Franse studenten. Het complex omvatte een herenhuis met hoektorens, een koetshuis, een visvijver, stallen, een smederij, boerderijen en 150 hectare grond.

Broeder Arouër had de leiding over de eerste verbouwingen. De villa werd het poortgebouw van het kleinseminarie. Er verrezen twee kasteelachtige gebouwen met twee smalle ronde hoektorens. In 1885 was de kapel gereed.

Sint-Vincentiusklooster (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, collectie Dochters der Liefde)
Sint-Vincentiusklooster (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, BM-Z030 collectie Dochters der Liefde nr. 100036)

De lazaristen verhuisden het noviciaat in 1903 naar huize Sint Jozef in Helden-Panningen. In de jaren dertig is het klooster nogmaals verbouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het huis verwoest.

In 1949 bouwde aannemer Van Erk uit Zundert een kapel naar plannen van architectenbureau Oomen uit Oosterhout. De kapel is slechts vier jaar in gebruik geweest. In de jaren 1954-1957 herbouwde aannemer Van Geel het seminarie op de oude grondvesten, naar plannen van architect A.J. Rats uit Amsterdam.

Van 1920 tot 1946 verzorgden de Franciscanessen van Bergen op Zoom de huishouding voor de lazaristen en de studenten in het seminarie. De zusters woonden in een apart huis aan de Mereltjeslaan, later kregen ze een afgescheiden klooster in het hoofdgebouw. Ook in de kapel hadden ze een eigen gedeelte. In de Tweede Wereldoorlog moesten ze hun werkzaamheden staken.

De Dochters der Liefde namen de taken in 1946 over. Na het Tweede Vaticaans Concilie verminderde het aantal zusters zo sterk dat ze in juli 1967 vertrokken, tegelijk met de studentenpopulatie. Het seminarie is in 1967 gesloten.

Het huis wisselde enkele malen van eigenaar maar bleef leeg staan en was een prooi van vandalen. Het complex werd door de brandweer en de ME gebruikt als oefenterrein. In 1988 kwam het huis in handen van Arjan van Dijk B.V. uit Geertruidenberg, die het liet verbouwen tot party- en congrescentrum. Daarbij is het oorspronkelijke voorgebouw gesloopt. Op de binnenplaats vindt men nog de contouren van de kapel en het oude huis.

Reacties (5)

André Habraken zei op 4 oktober 2020 om 14:59
Goede middag,
Ik verbleef van september 1948 en augustus 1950 als intern priesterstudent in Wernhoutsburg. Voor mij is dit nog steeds een belangrijke ervaring. Als ik een mailadres krijg kan ik hierover wel een en ander delen.
Met vriendelijke groet,
André Habraken.
André Habraken zei op 5 oktober 2020 om 07:30
CORRECTIE.
Gelieve in de eerste zin van mijn bericht van gisteren te lezen:
Ik verbleef van september 1948 tot augustus 1950 enz.
André Habraken.
Mick van Gerwen
Mick van Gerwen bhic zei op 5 oktober 2020 om 08:58
Hallo André, Alles over internaten kan je in principe kwijt aan internaten@bhic.nl, maar ik zal alvast mailcontact met je opnemen.
Jan zei op 24 augustus 2021 om 22:51
Goedenavond,
Ik woon sinds kort tegen over het oude klooster in wernhoutsburg.
Vanavond ging ik een stuk lopen met de honden en kwam ik plots een groot kruisbeeld tegen op een metselwerk het zag er erg bijzonder uit ik heb een paar fotos er van gemaakt maar ik zou er graag wat meer geschiedenis van willen weten over het kruis maar ook over het voormalig klooster!
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 25 augustus 2021 om 14:38
Bedankt voor je bericht Jan, bij dit verhaal vind je nog wat meer informatie over de Lazaristen in Zundert. En ook een verwijzing naar een webpagina over de Lazaristen:
https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/de-lazaristen-cm

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!