skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Smakelijk eten!

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 30 januari 2008
bijgewerkt op 23 april 2014
Op 27 juni 1950 werd de huishoudschool Mater Christi in Oss officieel geopend en ingezegend. Op 13 juli startte meteen al een kook- en naaicursus. Op deze foto zijn de eerste cursisten klaar en dienen zij hun met zorg bereide gerechten op.

Zal het in de smaak vallen bij hun docente? Wie heeft zelf op de Mater Christi school gezeten en kan ons wellicht meer vertellen over deze of een andere kook- en naaicursus (of over andere vakken)?

Wie herkent mensen op deze foto?

Het BHIC is erg benieuwd naar je verhaal. (lees ook het verhaal van Mien Schuurmans)

Reacties (6)

Jacques Kleijne, Oss zei op 30 januari 2008 om 10:24
Op de onlangs geplaatste foto staat docente Willy van Hal, thans nog in leven, (80 jaar) woonachtig in Best, gehuwd met Jacques Kleijne. Heeft twee dochters.
De naam van de huishoudschool is MGR ZWIJSEN en NIET Mater Christi. Het lokaal was eertijds op zolder. De foto toont het Nieuwe kooklokaal,de trots van de school.
Gineke van der Ree, namens het BHIC zei op 30 januari 2008 om 10:25
Beste Jacques Kleijne,
Hartelijk dank voor de informatie. We gaan die toevoegen aan de foto. Zijn er misschien nog leuke verhalen te vertellen over de huishoudschool? Dan horen we die graag.
Met vriendelijke groet,
Madeleine Strik-Gerold (Eindhoven; per brief) zei op 17 juni 2009 om 09:42
(Deze foto is in Zondagsnieuws van 14 juni 2009 opnieuw geplaatst onder het kopje 'Aandacht')
Volgens mij is deze foto gemaakt in een huishoudschool. De dame met 't kapje is de lerares. De foto lijkt mij ook in de 50er jaren gemaakt. Er wordt verondersteld dat 't na de vondst van de aardgasbel in Slochteren moet zijn.
Zelf heb ik in die tijd als lerares koken aan de huishoudschool in zo'n keuken les gegeven. Toen had je nog geen aardgas. Heel veel mensen kookten wel op gas, maar dan werd je kooktoestel aangesloten op 'n metalen gasketel die onder de tafel met gastoestel stond. Als de ketel leeg was, liet je die door 'n loodgieter, die ook gasflessen had, vervangen. De loodgieter betrok deze ketels van 'n speciale leverancier. Die werden regelmatig bij hem opgehaald en opnieuw gevuld.
Misschien hebt u iets aan deze informatie.
Met vriendelijke groet,
Jacques Kleijne, Best (telefonisch) zei op 17 juni 2009 om 10:39
De foto moet van 1950 zijn. Mijn vrouw is in 1949 als lerares begonnen, de school was het jaar daarvoor geopend.

Mijn vrouw denkt eigenlijk dat de meisjes op deze foto van de Jongerencursus zijn, die op woensdagmiddag gegeven werd aan fabrieksmeisjes van Zwanenberg. De Mgr. Zwijsenschool aan de Torenstraat was van de Zusters van Liefde. De Mater Christischool was niet van de zusters, maar van de NCB. Dat was een zogenaamde Landbouwhuishoudschool en daar kwamen dan ook andere meisjes dan aan de Mgr. Zwijsenschool. De Mater Christi stond aan de Kromstraat.

Nog iets anders: mijn vrouw ergerde zich altijd aan die onhandig geplaatste radiator. De meisjes mochten daar graag hun theedoeken overheen gooien, dan waren die gauw droog. Maar uit oogpunt van hygiëne kon dat natuurlijk helemaal niet!
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 17 juni 2009 om 13:04
Bedankt voor de informatie Jacques. Zeker ook je aanvulling over de radiator! Wellicht zijn er ook nog leerlingen die zich dit kunnen herinneren? Of die andere anekdotes hebben over de school, de lessen of... juffrouw Van Hal?
Jacques Kleijne (Best, telefonisch) zei op 18 juni 2009 om 11:03
Toen ik gisteren een fotoalbum van mijn overleden schoonzus Riet van Hal-Schouten uit Oss doorbladerde, kwam ik deze foto tegen. Zij was directrice van de Gezinszorg in Oss. Zo kwam ik erachter dat de informatie die ik gisteren doorgaf aan het BHIC, toch niet helemaal klopte.
De meisjes op de foto waren in opleiding voor gezinsverzorgster. Enkele dagen per week kregen zij van mijn vrouw lessen die te maken hadden met het huishouden, dus ook koken. Dat gebeurde op de zolder van de kleuter- annex huishoudschool aan de Torenstraat, het gebouw waarvan de voorgevel is geïntegreerd in de nieuwbouw van het huidige zorgcomplex. Mijn vrouw wist zich te herinneren dat op de begane grond enkele kleuterlokalen waren, terwijl Zuster Leopolda in een aantal lokalen huishoudschool hield. De foto is dus gemaakt op de zolder van dit gebouw.
Omdat mijn vrouw deze leerlingen slechts enkele maanden zag, en dan nog enkele uren per week, herkent zij hen niet. Maar wie weet, anderen misschien wel!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.