skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Sneeuw ruimen

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 15 december 2011
bijgewerkt op 18 november 2013
Zo rond de kerst willen we gewoon een flink pak sneeuw. Alle ongemak wordt even vergeten, want de laatste week van december blijven we het liefst thuis. Toch wordt op deze foto van zo’n halve eeuw terug sneeuw geruimd, misschien omdat de volgende dag de Udense Markt weer vol zal staan met marktkramen.

Het vegen gebeurt nog helemaal op handkracht en de vegers en ruimers zijn vast allemaal in dienst van de gemeente.

Verder valt natuurlijk ’t Prilleke op. Achter deze monumentale boom staat een feesttent: ’n soort Winterland? Links daarvan een bus, zeer waarschijnlijk van de Zuidooster.

We zijn benieuwd naar de verhalen die loskomen bij het zien van deze foto.

Ze zijn welkom via onderstaande link.

Reacties (13)

Rini de Groot. zei op 22 december 2011 om 23:13
De foto en het onderstaand verhaal wijst erop dat die gemaakt is op
Maandag,13 Febr. 1956 Carnaval, vanaf Het Raadhuis.
Er was de wekelijkse Markt en aan de linkerzijde de Biggenmarkt.
Op Carnavalmaandag sloten de cafés s,middags hun deuren, zodat ieder naar huis ging.
Carnavals Zondag 12 febr. was ik op een gezellige dansavond bij Hr. Heesh, Volkel in de onverwarmde danstent.
De danstent stond achter de, aan Philips verhuurde Danszaal in gebruik als magazijnopslag.
Terug op de fiets naar Uden viel niet mee, het sneeuwde al volop en ondanks dat het er zo gezellig was, ik moest toch de volgende dag mee op karwei naar Haarlem.
Het beeld, op de foto, moet ik gezien hebben, want ik vertrok die morgen vanaf de Markt met de BBA Lijnbus naar Den Bosch, waar in Veghel de andere 2 mannen mij opwachtte.
Met vertraging arriveerde we tegen de avond bij de Broodbakkerij, waarop de Spaardam volop geschaatst werd.
De volgende dag was de Elfstedentocht, en op Donderdag werd in Volkel de laagste temperatuur gemeten, min 25.8 graden,wij in de bakkerij met plus 35 graden !!
Bij de melkboer stonden de bevroren melkflessen met bolle capsules.
buiten. Het personeel lachte ons uit, wij als Zuiderlingen moesten toch Carnaval vieren, en van het plaatsje Erp, daar had men nog nooit van gehoord.
Maar ook vond men het raar dat de telefonische verbinding met Erp nog aangevraagd moest worden. (Het Zuiden was telefonische nog niet geautomatiseerd.)

Rini de Groot. zei op 23 december 2011 om 00:48
Toen wij op Zaterdag naar huis keerde was het nog steeds “winter”, op de perrons stonden met hout gestookte potkachels en de treindeuren sloten niet.
Op de foto natuurlijk ook de, onverwarmde,? danstent.
Bedankt voor de prachtige foto, die plaats ik bij "mijn" verhaal.

Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 23 december 2011 om 10:46
Rini, fijn dat je deze foto zo precies kon dateren en dat deze momentopname van de Udense markt zoveel herinneringen bij je opriep - bedankt! Zelf heb ik ook herinneringen aan die februaridagen van 1956. Ik verjaarde namelijk de 11e (voor de 7e keer) en weet dat er toen veel sneeuw lag.
Marijke Jansen zei op 1 januari 2012 om 17:22
De foto van het 'sneeuwruimen' in de 'Koerier Uden' van 28 december j.l. roept zeker mooie herinneringen bij mij op. In 1956 was er voor de eerste keer een opgespoten ijsbaan op de markt, aangelegd door de gemeentewerkers en onderhouden door de zelfde mensen. Dank zij aannemer Versteegde klonk er gezellige muziek uit de luidsprekers. Buurman slager Boonaerts zorgde iedere dag voor heerlijke erwtensoep voor alle vrijwilligers. In 1958 werd de markt voor de tweede keer in een ijsbaan omgetoverd. Ik was bijna 12 jaar en woonde aan de markt. Ik kon de schaatsen die ik met een zusje moest delen, thuis onder doen en op de rug van een oudere broer werd ik naar de overkant gedragen. Ik was helemaal verliefd op het schaatsen, keek heel goed hoe de betere schaatsers het deden en probeerde het na te doen. Ik was een snelle leerlinge en al gauw kon ik het heel goed. Ik durfde ook heel hard te schaatsen, dan snel om te draaien, achteruit te schaatsen in een halve ronding en zelfs met een been naar achteren omhoog. Zelfs een kort pirouetje lukt mij. Dat ik veel bekijks had, heb ik nooit gemerkt omdat ik zo in het spel opging.
Veel klanten van slager Boonaerts hadden het in de winkel over een meisje dat toch zo goed kon schaatsen, 'een aardigheid om te zien'. Op een geven moment wilde de slager dat 'schaatswonder' ook wel eens zien en liep de markt op.
Tot zijn grote verazing bleek zij zijn dochter te zijn. Ik dus!
Bovenstaand verhaal hoorde ik pas van mijn vader ongeveer 25 jaar later.

Marijke Jansen-Boonaerts
Rini de Groot. zei op 2 januari 2012 om 06:35
Was de Markt al niet in 1954 ondergespoten.?
Vader, 63 jaar, gaat in dat jaar, s,Zondags op houten ondergebonden schaatsen ( die er nu nog zijn) op de markt. Ik vond het te koud om er heen te gaan, we hoefde die dag maar eenmaal naar de kerk.
En mijn zus maakt kennis met een vriendje uit Zundert, die op de basis gelegerd was, en is zo op de ijsvloer bezig. Zij kan op dinsdag niet naar de viering van een Gouden bruiloft in Rooij, omdat ze van de spierpijn bijna niet kan lopen.
Wat een pracht verhaal, ik had het willen zien, maar was in dat jaar in Militaire dienst.
,,Ik zie het je vader al vertellen, met altijd een lach op zijn gezicht”
Je was veel te verlegen, je had de schaatsvedette van Uden kunnen zijn geweest!

Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 2 januari 2012 om 16:04
@Marijke: fijn dat je dat verhaal toch nog te horen hebt gekregen van je vader! Zijn generatie ging nog heel anders met successen van de kinderen om dan veel jonge ouders van nu...

@Rini: ga vooral door met je herinneringen aan (vooral) het Udense wel en wee. En je had blijkbaar slager Boonaerts nog op je netvlies.
Rini de Groot. zei op 12 januari 2012 om 19:21
Op de achtergrond was destijds de remise van de ATO busdiensten, dat later overging als vrachtvervoer van Gend & Loos.
Na de bevrijding in 1944 was het de eetzaal van de Amerikanen of de Engelsen. s,Morgens terugkerend uit de kerk, op weg naar huis liepen naar als kind naar binnen en ontbeten daar er was meer over dan alleen kruimels en aten we witte brood en lekkere zoete thee.
Na de oorlog was het bouwbedrijf Verhoeven erin gevestigd, daarna in gebruik genomen door Autobusbedrijf Vitesse en/of de Zuid Ooster.
Jarenlang is de gevel gesierd geweest met het beeldmerk van de ATO.
De danstent op de foto is vermoedelijk van fa. Paashuis, deze stond er met de Kermis- en Carnavalsdagen, de wanden waren binnen gesierd met spiegeltjes.

Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 13 januari 2012 om 10:02
@Rini, weer mooie aanvullingen - bedankt!
Waren de ATO-busdiensten van vóór de oorlog en kwamen daarna resp.Van Gend & Loos, de eetzaal vd Amerikanen, Bouwbedrijf Verhoeven en tenslotte Vitesse en/of de Zuidooster?
Rini de Groot. zei op 14 januari 2012 om 16:06
Ook werd de Remise door de soldaten gebruikt voor het vervangen van de rupsketting van de legertanks, en daarna werd er proef gereden in het Buurtschap Hulstheuvel, verteld Martien.(1928)
Bert Wijnen
Bert Wijnen zei op 17 december 2018 om 19:32
Ik was toen ook 11 jaar en zat op de lagere school in Heesch. Ik kan me de winter nog goed herinneren, De sneeuw lag wel 75 cm hoog en het vroor dat het kraakte. Mijn vader had met een teil vol puin een weggetje gebaand naar de Vinkelsestraat. Dat weggetje was al weer dicht gesneeuwd toen hij op de terugweg was. Op school was de speelplaats door de brandweer ondergespoten. Maar we moesten eerst alle sneeuw van de ijsbaan wegwerken om weer te kunnen schaatsen en "slibberen". Op school werd door de brandweer voer voor vogels ingezameld. Het vroor die winter niet alleen zeer streng maar ook erg lang. Het was zo erg dat de school vrijaf gaf, omdat er geen steenkool over de Maas vervoerd kon worden. De centrale verwarming werd toen met steenkool gestookt. Alleen wij zaten met twee klassen in een noodgebouw. Daar werd de kachel met olie gestookt, dus wij kregen geen vrij!!
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 18 december 2018 om 12:58
Bedankt voor je reactie Bert en ik kan nog 'voelen' dat het je dwarszit. De hele school vrij, behalve jullie. Dat moet wel erg oneerlijk gevoeld hebben. Maar bleef de sneeuw toen wel lang liggen? Zodat jullie toch nog voldoende gelegenheid hadden om er in en mee te spelen?
Bert Wijnen zei op 18 december 2018 om 13:45
Dat weet ik niet meer Mariët. Wel dat toen de kachel weer met steenkool gestookt kon worden, de jongens uit de andere klassen enkele dagen langer naar school moesten om de tijd in te halen.....gelukkig!!!!
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 19 december 2018 om 10:14
Toch nog rechtvaardigheid Bert ! :)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: