skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Spelen bij de Drie Dikken

Wie herinnert zich niet de speelplekken uit zijn jeugd? Ook in Gemonde zijn deze bijzondere plekken te vinden, waarover allerlei verhalen kunnen worden verteld. In het Gemondse liggen ze verscholen in het dorp, de nabij gelegen bossen, langs de Dommel en rond de boerenerven.

Voor de plek waar ik het over wil hebben, moet je wel oog hebben, want erg opvallen doet-ie niet. Het gaat om het bijzondere natuurpareltje op "t Eilandje" langs de Beekse Waterloop, ook bekend als de Bikse Loop.

Voor de buitenstaander is het niet gemakkelijk om dit plekje te vinden. Komend over de Gemondseweg (vanuit de richting Sint-Michielsgestel), ter hoogte van het kruispunt Gemondseweg – Bodem van Elde kijken we rechts en volgen de Beekse Waterloop. Dan wordt de aandacht onwillekeurig getrokken door een markante bomengroep die uit het landschap omhoog rijst.

Onze weg vervolgend over de "Karse Pad" of "Kaartse Pad", nemen we de eerste zandweg rechts. We volgen dit door populieren en knotwilgen omzoomde "van Boxtels stroatje" en komen uit bij een ijzeren poort. Van achter deze poort hebben we al een beter zicht op de bomengroep.

Na ongeveer tweehonderd meter staan we aan de voet van drie kolossale populieren. Aan twee zijden omgeven door een ondiep slootje en aan de achterzijde door de Beekse Waterloop staan ze hier al sinds mensenheugenis bij elkaar.

Oorlogen, onweders en stormwinden hebben ze getrotseerd. Stoer, zoals ze hier staan, met hun omvangrijke stammen, die een omtrek hebben van meer dan vier meter twintig. Met machtige naar de lucht wijzende boomdikke takken en afgerond door een majestueuze takkenkroon.

De storm in het najaar van 2002 heeft echter wel zijn tol geëist en een dikke tak gehavend. Een enkele paddestoel en rupsensoort doen pogingen hun conditie aan te tasten. Aan de verroeste ijzeren pinnen aan de bomen herkennen we ook menselijke activiteit. Verder hebben ze de tand des tijds goed doorstaan en zijn ze niet ten prooi gevallen aan klompenmaker, palletfabrikant, houtkachel- of openhaardgebruiker.

De Gemondse jeugd weet deze reuzen gelukkig nog steeds te vinden op hun ontdekkingstocht, hoewel de belangstelling voor veld en bos voor een groot deel is verdwenen door tv- en computerbuis. De populieren zal het niet deren. Met de afgeronde ruilverkaveling Sint-Oedenrode Noord kregen de Drie Dikken van Gemonde een nieuwe eigenaar.

Omdat die hun schoonheid wel kan waarderen en de bladerenkroon in de hitte van de zomer kan dienen als grote parasol voor zijn hobbydieren hoeven we voorlopig niet te vrezen voor aks en kettingzaag. Inmiddels is bekend dat de bomen geplant zijn door Reinier Steenbekkers, destijds woonachtig aan de Kaatse Hoeve in Gemonde. De leeftijd wordt geschat op negentig jaar.

Reacties (1)

Dion van Zoggel zei op 30 september 2021 om 07:00
Zo zie maar weer, als de boom niet verstoord wordt in zijn groeiplaats dan kunnen ook populieren monumentaal worden. Samen opgegroeid voor het leven. Samen sterk. Samen één !

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.