skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Speurtocht naar voorouders van Lithse families De Veer (1): het spoor naar Geffen

Veel personen met de achternaam De Veer zullen wel het gevoel hebben dat hun voorvaderen vanaf de oertijd in Lith gewoond hebben, maar dat is niet zo. Deel 1 van een speurtocht.
1. Inleiding

Alvorens met het eigenlijke verhaal te beginnen lijkt het me zinvol mezelf eerst voor te stellen. Mijn voornaam is Chris, geboren in 1948, en ik ben de oudste zoon van de Limburger Harrie Caanen (1922-1988) en de Lithse Lien de Veer (1925-2020). Mijn moeder was de enige dochter van Jos de Veer (1888-1928) en Regina van Rossum (1895-1984). Uit dit huwelijk zijn verder drie zonen geboren, Wim, Harrie en Johan (Piet in Macharen), alle drie overleden.

Mijn oma was later bekender als Regien de Reuver, omdat in 1934 ze hertrouwd is met Janus de Reuver uit Oss. Uit dit huwelijk zijn twee dochters geboren, Josepha, vele jaren werkzaam in de Lithse pastorie, inmiddels overleden en Lies, getrouwd met Mies van Breda, nog steeds woonachtig in Lith. Het ouderlijk huis van mijn moeder staat aan het Brugpad 5 in Lith.

2. Een belangrijke overlijdensakte

Veel personen met de achternaam De Veer zullen wel het gevoel hebben dat hun voorvaderen vanaf de oertijd in Lith gewoond hebben, maar dat is niet zo. Het is hier niet de plaats om de hele genealogie De Veer uit te werken, maar ik zal de verbinding maken van mijn opa Jos de Veer met de persoon die in dit verhaal centraal staat.

Jos was een zoon van Willem de Veer (1851-1934) en Hendrika van Waardenburg (1856-1914).
Willem werd geboren uit het huwelijk tussen Joost de Veer (1816-1883) en Johanna van Hoorn (1816-1888). Joost op zijn beurt was de zoon van Geurt de Veer (1788-1863) en Peternel van Ballegooi (1784 of 1785-1843). Geurt was de oudste zoon van opnieuw Joost of Judocus de Veer. Over hem wil ik het hebben.

Overlijdensakte van Joost de Veer
Overlijdensakte van Joost de Veer

Uit deze akte komen we een aantal zaken te weten:

- dat zijn buren aangifte doen; dit is opvallend, je zou kinderen verwachten.
- dat hij op 29 maart 1816 om 2 uur ‘s namiddags is overleden (7 maanden voor de geboorte van zijn kleinzoon, ook Joost geheten);
- dat hij in de Engwijk woonde;
- dat hij weduwnaar was van Anna Bogaars (daarmee heeft hij me lange tijd op het verkeerde been gezet, maar daar kom ik nog op);
- dat hij 70 jaar oud was en
- dat hij geboortig was van Geffen.

Maar wie zijn ouders waren, dat staat er niet. Dat wisten de buren waarschijnlijk niet. Maar gelukkig wisten ze wel dat hij 70 jaar oud was en dat hij uit Geffen kwam. Had ik niet het geluk gehad dat dit vermeld was, dan had ik zijn afstamming nooit ofte nimmer gevonden.

3. Op naar Geffen

Nu was dus zaak in de D(oop)T(rouw)B(egrafenis)-boeken van Geffen te duiken. Ik zal de lezer meenemen op mijn speurtocht om een idee te geven van de puzzle. Joost moest daar in 1745 of 1746 geboren zijn, afhankelijk van de maand. Maar meteen deed zich een gigantisch probleem voor: in die tijd werden in Geffen nauwelijks achternamen gebruikt, men bediende zich van zogenoemde patroniemen, bijvoorbeeld Jan Piet Claassen, hetgeen inhoudt: Jan de zoon van Piet die op zijn beurt de zoon van Claas was, kortom kind-vader-opa.

Nu hoopte ik dat Joost de oudste zoon zou zijn, dan zou de voornaam van zijn vader waarschijnlijk Geurt zijn, omdat Joost zijn oudste zoon zo genoemd had. Ook hierbij had ik geluk (zonder geluk vaart geen enkele stamboomonderzoeker wel!)

Doop Judocus Geurt Geerts
Doop Judocus Geurt Geerts

Op 17 oktober 1745 vond ik de volgende doop: Judocus alias Joost, zoon van Geurt Geerts en Adriaentje Jan Joerisse (dochter van Jan, zoon van Joris). Geen De Veer, maar ik wist, die moet ik vasthouden, dat zou hem kunnen zijn.

Vervolgens ben ik de Begrafenisboeken gaan doornemen. In het jaar 1788 aangekomen, werd bijna zeker dat ik goed zat. Op 4 februari van dat jaar werd begraven Geurt de Veer en op 19 juli Adriana, weduwe van Geurt de Veer; daar was de achternaam.

Begraven Geurt en Adriana de Veer, 1788
Begraven Geurt en Adriana de Veer, 1788

De begrafenissen (en huwelijken en geboortes) werden in die tijd niet alleen door de pastoor opgetekend maar ook door de dominee. Deze vertegenwoordigde het wereldlijk gezag. In die tijd maakte Noord-Brabant deel uit van de zogenoemde Generaliteitslanden, die als veroverd gebied door de Staten-Generaal bestuurd werden. De dominee noteerde dat ze van de armen begraven werden. Hoewel de voorouders van Geurt rond 1700 tot de vermogende Geffenaren behoorden, ging het hen kennelijk niet meer goed; ik kom hierop nog terug.

Een akte van de Schepenbank uit 1754 bracht 100% zekerheid. Daar staat zeer uitdrukkelijk: Geurt de Veer als in huwelijck hebbende Adriana Jan Jorisse.

Uit akte van 1754

Uit akte van 1754


Samenvattend: Judocus alias Joost de Veer was de zoon van Geurt de Veer en Adriana Jan Jorisse.

Lees hier het vervolg

Dit artikel verscheen eerder in de Maaskroniek 42 (2019).

Reacties (7)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 december 2020 om 10:53
Interessante speurtocht, J. Caanen. Leuk dat u de lezer zo meeneemt in deze genealogische puzzel!
Chris Caanen zei op 1 januari 2021 om 13:21
Hoi Marilou,

bedankt voor het compliment. Ik zie deze reactie nu pas. Ik kreeg een keer een mailtje omdat er gereageerd was, maar dat was kennelijk eenmalig. Ik ben nog meer ingenomen met de speurtocht naar de woonplaatsen, dat was een nog grotere puzzel. De beste wensen voor het nieuwe jaar.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 januari 2021 om 16:12
Juist het deel 'onderzoek' van het archiefonderzoek is vaak ook het leukste ;) En ook de allerbeste wensen voor 2021!
Chris Caanen zei op 3 januari 2021 om 16:54
Ik wacht nu in spanning op de 'doodsbriefjes' van Lith van het jaar 1928. Ik neem aan dat de scanafdeling tot morgen kerstvakantie heeft gehad. Misschien kun je ze meteen een beetje aansporen! Ik heb ondertussen een nieuw verhaal klaar met als titel 'Verder terug in de tijd met de familie De Veer', tot pakweg 1480. Maar de Maaskroniek mag het al eerste publiceren. Mocht het doodsbriefje van mijn opa iets opleveren, dan komt dat als eerste aan de beurt.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 januari 2021 om 09:41
Bedankt voor je berichtje, Chris. Onze scanafdeling draait echt op volle toeren want er zijn juist nu heel veel mensen die scans aanvragen... Maar hopelijk biedt het doodsbriefje snel meer duidelijkheid over je opa. Nog even afwachten dan ;)
Chris Caanen zei op 4 januari 2021 om 10:00
Dit past natuurlijk helemaal in de trend dat er meer 'on line' besteld wordt! Alle begrip en geduld is een schone deugd.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 januari 2021 om 11:01
Bedankt voor je begrip, Chris, we doen ons best :)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.