skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

St.-Hubertusdag: brood en slipjacht

Na Allerheiligen en Allerzielen vierden we op 3 november St.-Hubertus. Vader nam ’s ochtends brood mee naar de kerk om het te laten wijden. Thuis moest ieder een brokje van het gezegende brood eten, het bood bescherming tegen razernij (grote boosheid) en hondsdolheid en daarom deelden ook de huisdieren er in mee.

Foto: Rini de Groot
Foto: Rini de Groot

November 1963 nam ik in Best de fiets en bezocht Udenhout voor de slipjacht, een jaarlijkse traditie. Een bronzen plaquette aan de gevel van het raadhuis herinnerde al aan deze vijftiende slipjacht.

De Jagersmis werd om 11.30 uur met trompetgeschal ingezet en opgedragen door pastoor Prinsen, bijgestaan door twee leden van het corps. Alles opgeluisterd met de Grande Messe de St. Hubert door de Groupe des Sonneurs de Trompe de Chasse van de Cercle Royal Saint Hubert.

Met bolle wangen als blaasbalgen klonk het luide hoorngeschal door het kerkgebouw; het overvloedige rood van de uniformen en het blinkend gepoetste koper vormden samen een kleurrijke, eersterangs dienst. De collecte werd verzorgd door leden van het corps met als collectezakje hun omgekeerde ruitercap.

De slipjacht voor vertrek (foto: Rini de Groot)
De slipjacht voor vertrek (foto: Rini de Groot)

Ja, het hoorngeschal klonk een beetje heviger dan wanneer harmonie De Eendracht het tijdens het H. Lof op zondag Christus-Koning in de parochiekerk van Uden ten gehore bracht.

De slipjas bij officiële gelegenheden noemden we thuis “hij was gekleed met ùnne stèlle hoed en kreuge buirtjes, de hoge hoed en de lange, zwart gestreepte jas.

(Verhaal gaat verder onder de foto)

De slipjacht voor het raadhuis (foto: Rini de Groot)
De slipjacht voor het raadhuis (foto: Rini de Groot)

Na de ontvangst op het raadhuis volgde voor het kerkgebouw de meet, de zegening van ruiters en honden. Daarna werd de kleurrijke jachtstoet door de koninklijke fanfare Moed en Volharding naar café-restaurant Bosch en Duin in de nabij gelegen Drunense Duinen begeleid.

Zegening van de meet en de meute (foto: Rini de Groot)
Zegening van de meet en de meute (foto: Rini de Groot)

Vooraf was een vossen-reukspoor getrokken dat de losgelaten meute van roedelhonden der “Veluwe-Hunt” luidruchtig volgde. Aansluitend kwam de slipjacht. Als beloning mochten de honden zich na afloop tegoed doen aan bijvoorbeeld een koeienpens. De vertoning deed mij denken aan Engelse beelden met het rood, de paarden en honden, afbeeldingen in musea.

Door de massale pers en belangstelling was het lastig mooie plaatjes te maken en liet ik de slipjacht voor een volgend bezoek. Voor vertrek kocht ik enkele “Udenhoutse Broeders”, een vruchtenbroodje, de specialiteit van het dorp. De naam ‘broeder’ ontstond volgens Besselink waarschijnlijk in de tijd van de gilden, om lid of broeder te worden van een bakkersgilde werd een meesterproef afgelegd.

In de bioscoop ging zoals gebruikelijk aan de hoofdfilm het Nederlands Filmnieuws van de afgelopen week vooraf, waarvan één fragment in kleur van de bezochte slipjacht. In de St. Jansklokken stond een kindertekening met de zegening van het Hubertusbroodje door pastoor Prinsen. Op verzoek van de Vereniging voor Natuurmonumenten werd de jacht in 1979 gestopt.

Foto: Rini de Groot
Foto: Rini de Groot

In de negentiger jaren bracht warme bakker Harrie Sonnemans in Best deze dag in herinnering met het Hubertusbroodje, dat tijdens de H. Mis gewijd werd en aan kerkgangers uitgedeeld. Dit jaar op Hubertusdag een viering en broodwijding in de kapel van de Birgittinessen van Uden.

Tot enkele jaren terug was er nog een H. Mis bij het Esdonks Kapelleke, en een dag met activiteiten, georganiseerd door Paardensportvereniging St. Hubertus Gemert.

Reacties (6)

Rini zei op 9 november 2017 om 10:41
Annemarie, bhic.
Binnen 'n week het beloofde verhaal.
Én het was voor mij een hele verassing eens iemand van het BHIC als
bezoekers te ontvangen in het Pre-Historisch dorp van Eindhoven.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 9 november 2017 om 15:12
Wat snel Rini, hartelijk dank hiervoor. En de herinnering aan de geur en smaak van die heerlijke Hubertusbroodjes komt weer helemaal naar boven!
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 9 november 2017 om 15:18
Nou, de verrassing was wederzijds Rini, jou in pre-historische uitdossing daar te zien! Ik herkende je meteen.
En ik kan de lezers wel verklappen, dat jij bijna overal verstand van hebt. Ook in het pré-historisch dorp, waar jij al zo lang vrijwilliger bent, gaf jij daar weer blijk van. Daarom zijn jouw verhalen over oude gebruiken en voorwerpen ook zo waardevol!
Rini de Groot zei op 10 november 2017 om 00:08
Het bleek dat het de enigste plaats in Nederland was waar de Hubertusmis op een dergelijke wijze opgeluisterd werd, volgens de Prisma Toeristengids van P. Bins 1965.
Gerard Veltman zei op 11 december 2017 om 15:17
Het was geen wonder dat op een gegeven moment een slipjacht georganiseerd werd in Udenhout , omdat Burgemeester Verhoeven en Pastoor Prinsen twee buren en grote liefhebbers van paarden waren. En zij waren onder het milieu van de ruiters goede bekende. Daarom werd er op een avond, onder genot van een borrel snel beslist, als jij voor de vergunning zorgt en de publiciteit, zorg ik voor de aankleding van de kerk. en zo geschiede! ik moet zeggen, voor ons Udenhoutenaren, was het een hoogtepunt in het jaar waar naar toegeleefd werd en het was een mooi dagje uit! Dit waren kleurrijke jaren.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 12 december 2017 om 09:59
Wat leuk om te weten wie de 'aanstichters' waren van deze mooie traditie, Gerard! Ik kan me goed voorstellen dat jullie er elk jaar naar toe leefden...

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.