skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg

St. Michaëlspad

Paul Spapens
vertelde op 21 maart 2008
bijgewerkt op 18 november 2013
Kleine dingen kunnen grote waarde hebben – een proefondervindelijke wijsheid van 'Een Ons Brabant', dat altijd geweldig enthousiast kan worden over nieuwe ontdekkingen in deze categorie. Het St. Michaëlspad in Enschot (in innige relatie met Berkel) is daar een voorbeeld van. Het loopt vanaf de Kerkstraat naar de Oude Toren, een zeldzaam gave gotische toren, het oudste monument van de gemeente Tilburg.

Foto: Regionaal Archief TilburgDit kleinschalig pad wordt door de één kerkpad genoemd, door de ander schoolpad. Beide kloppen waarschijnlijk.

Het pad heeft nog niet zo lang deze naam, die bedacht moest worden omdat het ‘PNEM-huisje’ een huisnummer (3) moest krijgen. Het pad vervolgt rechts van de toren. Loop het zeker in, want het is een juweel.

Na ongeveer honderd meter kom je op een splitsing, gemarkeerd door een markante boom die woordeloos tot alles wat gemotoriseerd is, zegt: tot hier en niet verder. Sla rechtsaf en je komt uit op de Bosscheweg. Links staat de vroegere burgemeesterswoning van de bij Tilburg heringedeelde gemeente Berkel-Enschot.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 11 maart 2008

Reacties (9)

René Vugts zei op 21 december 2014 om 23:55
Mijn vader en familie woonden aan het Torenpad tegenover De Oude Toren. Dit huis moest wijken voor de nieuwbouw Mariahof. Mijn oma mocht als eerste kiezen voor een huis daar en ik meen nr 25 destijds. Ik heb begrepen dat dit pad heel vroeger de Kerkstraat overstak en ongeveer zo via de huidige Korenbloemstraat naar Tilburg liep? Voor de kerkgangers?
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 22 december 2014 om 12:26
Dat klinkt inderdaad wel heel aannemelijk, René. Kerkpad of Schoolpad; afhankelijk van waar men naar toe moest.
René VUgts zei op 22 december 2014 om 13:58
Wij woonden vroeger direct achter aannemer van der Meijden aan de St. Caeciliastraat en onze tuin wilde het nooit doen. Als je ging graven kwam je keiharde grond tegen en stenen. Volgens de overleveringen de pad tussen kerk en Tilburg, langs de Bollekensloop en en de boerderij van de familie de Backer. Toen het huis pas was gebouwd (1962) liep boer de familie de Backer nog steeds bij ons achterom naar de Kerkstraat om ter kerke te gaan. Waren ze zo gewend....
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 23 december 2014 om 11:39
Bedankt René, voor je leuke verhaal en wat grappig om te lezen dat familie de Backer nog gewoon bij jullie achterom liep om naar de kerk te gaan; deze gewoontes kun je ook maar beter niet doorbreken.
René Vugts zei op 18 december 2017 om 21:43
Intussen ben ik op zoek naar de historie van het Torenpad; ik weet inmiddels dat de familie Wolfs op nr 7 en Michels op nr 9 er eerder woonden dan de familie Vugts-Jansen (opa en oma). Bij wie en waar zou ik nog meer info kunnen vinden denk je?
Ik interview al nog levende oud-Enschottenaren hier en daar....
René Vugts zei op 18 december 2017 om 21:48
Bollekens schijnt van Bolkens of Bolk (Den Bulck) of Bloak af te stammen, ook wel Belookt. Een afgescheiden stuk land....
Vgl Beloken Pasen...
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 19 december 2017 om 11:36
Heb je misschien al geïnformeerd bij het Regionaal Archief Tilburg, René? Daar liggen namelijk de archieven van Berkel-Enschot en als ik zoek op 'Torenpad' komen daar verschillende resultaten uit. Kijk hier maar eens (klik bij de drie verschillende archieven op 'bekijk resultaten binnen deze toegang'): http://www.regionaalarchieftilburg.nl/zoek-in-archieven/?search/context/keywords/torenpad
René Vugts zei op 19 december 2017 om 18:27
Dank je wel, Lisette! Link geopend, maar weet niet goed hoe verder. Misschien met die nummers naar Archief zelf in Tilburg?
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 20 december 2017 om 09:37
De dossiers zijn inderdaad niet online te vinden (alleen de indexen). Je kunt de stukken zelf bekijken in de studiezaal van het Regionaal Archief Tilburg. Hopelijk is hierin meer informatie over het Torenpad te vinden, veel succes ermee!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen