skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Stationsgebouw de Wissel

Nu ligt hier 's winters een schaatsbaan en kun je er warme chocolademelk krijgen, ook worden op deze plek tienerdisco's en zomerfeesten georganiseerd. Waar nu jongerencentrum De Wissel zit, was voor de oorlog het station van Mill. De naam van het centrum herinnert nog aan de tijd dat hier het spoor lag. We zijn op zoek naar verhalen over dit stationsgebouw. Deel jij jouw herinneringen met ons? We hopen op reacties.

BHIC archief fotoStationsgebouw De Wissel, Mill 1987 (foto: Wies van Leeuwen, Provincie Noord-Brabant)

Het Duitse Lijntje, het spoor dat de zeehavens verbond met het Duitse achterland, ging vroeger langs het Brabantse Mill, waar dan ook een station was. Na de oorlog werd Station Mill gesloten. Het stationsgebouw bleef wel staan en dat staat er nu gelukkig nog steeds. Voor iedere Millenaar zal dit dan ook een bekende plek zijn, waar ieder zo zijn eigen herinneringen aan heeft. Sinds de jaren 80 zit hier natuurlijk jongerencentrum De Wissel en wordt er van alles georganiseerd voor de Millse jeugd.  

Kijk naar Toen

Waar denk jij aan bij het zien van deze foto? Ken je verhalen van vroeger, over het station en dit stationsgebouw, die je met ons wilt delen? Weet jij bijvoorbeeld iets te vertellen over de veertig jaar die verstreken tussen het sluiten van het station en het openen van het jongerencentrum? We hopen op reacties. Deel jouw herinneringen in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder. Meer foto's van het stationsgebouw en omgeving vind je hier.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in de Koerier Mill, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Reacties (6)

Leo Peters zei op 29 augustus 2018 om 15:46
Ik kan me nog wel herinneren dat in dit station de familie Kampert woonde. Kampert was toen de stationschef in dienst van de N.S. Hij was verantwoordelijk voor het sluiten van de spoorbomen op de Wanroijseweg en Vorleweg. Ook hield hij bij welke lege wagons er mee moesten en waar de volle moesten komen staan en de papieren administratie omtrent de trein en aan en af te voeren wagons. In Mill was na de oorlog vooral boomstammen voor de firma van Hout, Kunstmest voor de boerenbond, kippen voor de kippenslagerij en kolen voor de diverse kolenboeren wat er per trein aangevoerd werd. In de herfst was er dan nog wel eens wat afvoer van suikerbieten. De trein die toen nog door een stoomlocomotief werd getrokken kwam toen nog eenmaal per dag door Mill, omdat het een stoomlocomotief was kon men in het dorp ruiken wanneer de trein er was. Met rangeren erbij duurde het ongeveer een half uur. Daarna vertrok de trein weer richting vliegveld of ging terug naar kruispunt Beugen waar bekeken werd wat de vervolgroute was. In de tijd na de oorlog was er nog uitsluitend een maal per dag goederenvervoer.
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 30 augustus 2018 om 10:08
Dankjewel Leo, voor je uitgebreide reactie! Wat had die stationschef een uitgebreid takenpakket; spoorbomen sluiten, administratie bijhouden, de juiste wagons meesturen. Je weet er heel veel van, heb je er zelf misschien ook een tijd gewerkt? En was er trouwens naast goederenvervoer ook nog sprake van personenvervoer na de oorlog in Mill?
Ria zei op 24 juli 2019 om 16:07
Als ik andere foto's op dit Forum over het station in Mill vergelijk met deze foto dan betwijfel ik of dit het station in Mill is. Als stationschef werd daar ook een andere naam genoemd. de heer Lammers, maar ja die zal op zeker moment met pensioen vertrokken zijn, maar ook de aanblik was geheel anders.
Albert
Albert zei op 26 juli 2019 om 16:35
Volgens mij is dit inderdaad niet het station in Mill, want dat gebouw had geen zijvleugel en in de woning woonde het gezin Lammers, de stationschef. Of de sous-chef , de heer Kampert ook in de woning gewoond heeft weet ik niet.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 30 juli 2019 om 13:40
Ik ben er nog niet helemaal, Albert en Ria :). Zouden jullie eens bij deze link willen kijken en dan even zoeken op 'Mill'.
http://www.mariusbroos.nl/Uit%20Duitsland/Het%20Duits%20Lijntje.html

Je ziet dan een foto uit 2015 (nummer 5966), van het station te Mill. Ik herken hier de ramen en de deuren van de foto hierboven.
Jullie bevindingen hoor ik weer graag!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen