skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Stoere schutters

Kijk ze eens trots lopen, deze heren uit Boxmeer. Wie herkent de stoere schutters (of zijn het leden van de zogenaamde 'Pijpenclub'?) die we op deze foto zien?

Boxmeerse schutters rond 1936

Rechte schouders, de borst vooruit en een enorme pijp in de hand. Trots paraderen deze heren rond 1936 in Boxmeer, zo vertelt de beschrijving van deze foto ons. Verder tasten wij nog volledig in het duister...

Mogelijk gaat het om de deelname van de 'Pijpenclub' aan de 'Nationale Gildendag' op 21 mei 1936. Hieronder zijn we de advertentie van dit grote feest in het Boxmeers Weekblad:

Programma Nationale Gildendag Boxmeer, 21 mei 1936

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wie kan ons meer vertellen over dit grote feest of werd deze foto misschien toch bij een andere gelegenheid genomen? Herken je familieleden op dit kiekje of ken je wellicht veel meer spannende avonturen van de Boxmeerse schutterij? Vertel het ons!

Reacties (7)

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 26 januari 2016 om 15:19
De eerste reactie is alweer binnen! Een lezer van het Boxmeers Weekblad meent dat het hier niet gaat om een schutterij, maar om de zogenaamde 'Pijpenclub' van Boxmeer.

Toentertijd hadden zij een clubhuis in het voormalige hotel Het Rad aan het Wilhelminaplein. Degene die ons belde, herkende de hoeden en vooral de lange pijp die de heren in de hand hebben. Wie kan zich meer herinneren van deze bijzondere club mannen?
Jan van Goch, St.-Anthonis zei op 26 januari 2016 om 17:22
Ik begrijp niet waarom er nog een reactie gegeven moet worden als ik al uitvoerig mijn mening heb gegeven over de pijprokersclub (Société de la Pipe?). Is die reactie niet overgekomen?
Jan van Goch, St.-Anthonis zei op 27 januari 2016 om 11:24
In mijn eerste reactie vertelde ik dat het inderdaad een pijprokersclub is waarvan mij de clubnaam alsook de leden onbekend zijn. In 'St. Tunnis en 't Leker op de foto' staat eenzelfde club met de chique naam 'Société de la Pipe'. Daar staan wel alle namen bij. Wie weet, had de Boxmeerse club dezelfde (bij-)naam.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 27 januari 2016 om 11:41
Beste Jan, hartelijk dank voor je reacties. Maar begrijp ik het goed dat je zélf bij deze oproep ook al eerder een reactie had gegeven, die dan kennelijk niet goed was doorgekomen? Als dat zo is dan willen we daar graag even naar gaan kijken, want dan is er iets fout gegaan.
Verder zijn wij altijd op zoek naar herinneringen van mensen aan bepaalde situaties en horen graag van heel veel mensen wat zij zich herinneren bij b.v. een foto.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 27 januari 2016 om 15:43
Vanmiddag belde Theo Seijs ons, die bij het zien van deze foto ook meteen aan de Sociëteit De La Pipe (de Pijpenclub) moest denken. Hij verwees naar een foto in het boek 'Oud Boxmeer in beeld' van de feestelijke inhuldiging van Koningin Wilhelmina in 1898. Op de voorgrond zit een grote groep heren, die ook lange pijpen in de hand hebben.

Mogelijk gaat het bij 'onze' foto om de deelname van de sociëteit aan een carnavalsoptocht van de Boxmeerse Metworst. Theo gaat even voor ons kijken of hij het clublied van de Pijpenclub nog kan achterhalen. De Historische Vereniging Boxmeer heeft dit lied namelijk tijdens hun jubileum ten gehore gebracht. Theo, bedankt voor al je informatie!
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 3 februari 2016 om 23:05
Beste Lisette,
Bovenstaand opper je de suggestie dat het mogelijk om een deelname aan een carnavalsoptocht gaat. Persoonlijk meen ik echterop deze foto bloesem aan de bomen te zien. en dan hebben we het hier over april / begin mei 1936. ik vond op BHIC - kranten in een artikel van het Boxmeer's weekblad van 18 april 1936 dit zinnetje : - [ BOXMEER, 17 April.] ..................... Ook het voorstel tot het beschikbaar stellen van een eereprijs voor den a.s. Gildendag' werd met algemeene stemmen goedgekeurd. -
Het is misschien ook mogelijk tijdens die Gildendag. Echter ik kon niet vinden wanneer dat - aanstaande- nu precies was.
Succes met een evt. verdere zoektocht.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 4 februari 2016 om 10:07
Beste Gerard, bedankt voor je reactie en je opmerkzaamheid! Die bloesem was mijzelf namelijk nog niet opgevallen. Ik heb even verder gezocht in het Boxmeers Weekblad en volgens mij is de 'Nationale Gildendag' op 21 mei 1936 in Boxmeer gehouden. Het is heel goed mogelijk dat deze foto op die dag is genomen. Er werd namelijk een historische optocht gehouden waar ruim 50 gilden aan deelnamen. Ik zal het plaatje uit de krant hierboven toevoegen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen