skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Straaljager stort neer, 1953

Ik hoorde in de lucht twee doffe knallen, alsof op verre afstand kanonschoten werden gelost. Gelijktijdig opkijkend schoot een schaduw langs mij heen. Direct daarna op nog geen 200 meter een enorme steekvlam en een doffe dreun. Toen was het stil…

Aldus de ooggetuigen Willemsen en Jansen aan de Deursensesteeg. Als boer waren ze zoals gewoonlijk al vroeg in de ochtend hun koeien aan het melken. Een zware mist hing laag over de velden. Zij renden naar de plaats des onheils, maar konden geen hulp meer bieden. Rond kwart over 6 in de ochtend van 24 juli 1953 was een vliegtuig naar beneden gekomen, dat zich met de neus bijna volledig in de zware klei had geboord.

In Demen hoorde boer Kuipers, die ook zijn koeien aan het melken was, vaag knallen. Meteen werd hij acuut opgeschrikt door een donker en groot voorwerp dat langs hem heen flitste en op enige afstand in zijn weiland terecht kwam.

Ik dacht onmiddellijk aan een vliegtuigongeluk en holde er heen. Toen zag ik dat een vliegenier in zijn schietstoel was neergevallen. Onmiddellijk maakte ik alarm en liet door een voorbijganger politie, dokter en priester waarschuwen, hoewel ik dacht dat de ongelukkige al dood was …

Zoals zo vaak direct na een ramp, heerste er alom verwarring. Het was nog vroeg en er waren nog maar weinig mensen op straat. De regionale brandweer van Oss, waar de melding was binnengekomen dat er ‘ergens bij Berghem’ een vliegtuig was neergestort, verloor kostbare tijd met het speuren naar de plaats van de ramp.

Verslaggevers van De Gelderlander vonden uiteindelijk samen met de brandweerlieden de plek waar het vliegtuig terecht was gekomen. Net op dat moment keerde daar burgemeester Van de Akker, die door de ooggetuigen meteen was gewaarschuwd, terug om hulp te halen.

De piloot heeft het ongeluk niet overleefd. Hij had nog wel gebruik kunnen maken van zijn schietstoel, maar zag geen kans meer om de riemen los te maken en zijn parachute te ontvouwen. De rector van het Augustinessenklooster in Deursen kon het slachtoffer nog het H. Oliesel toedienen, maar geneeskundige hulp kon niet meer baten.

Geruime tijd na het drama arriveerden deskundigen van de vliegbasis Volkel met personeel van het Rode Kruis. Het stoffelijk overschot werd geborgen en een onderzoek gestart.

De neergestorte wrakstukken met daarop nog de letters W.B. 113 en een grote cirkel met de letter B, deden direct na de crash vermoeden dat het om een Belgisch vliegtuig ging. Piloot en vliegtuig konden later worden geïdentificeerd als een piloot en een Gloster Meteor-straaljager van de Britse R.A.F. De piloot deed mee aan een grote NATO oefening, ‘Coronet’, met nachtvluchten waarbij de vliegbasis Volkel voor tientallen R.A.F. straaljagers als vliegbasis fungeerde.

De piloot was de 22-jarige Harry Kilminster uit Birmingham. Een militaire arts deed aangifte van zijn overlijden...

Reacties (7)

Jeroen Arts zei op 19 januari 2010 om 19:04
In 1983 geloof ik, moet er bij Deursen ook een vliegtuigje zijn neergestort. Ik zat op de Jozefschool in Ravenstein en op het schoolplein lagen allemaal wrakstukken die wij als kinderen natuurlijk opraapten. Conciërge Sjaak Princen uit Deursen kwam de klassen langs om te vertellen dat we er niet aan mochten komen en onze handen moesten wassen.
's Avonds kwam het ongeluk nog op het NOS Journaal.

Ik heb er nog krantenknipsels van die ik wel wil inscannen en doorsturen als iemand er een verhaaltje over wil schrijven.
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 21 januari 2010 om 10:36
Hoi Jeroen,
dank je wel voor je aanbod om de krantenknipsels te scannen. Je mag ze opsturen naar info@bhic.nl.
We zullen dan kijken of we ook hier een item van kunnen maken.
Als je zin hebt, mag je ook zelf proberen er een verhaal van te maken. Je kunt dit doen via onze website bij de lokale pagina van Deursen, en daar kiezen voor "stuur verhaal of foto's in".
Hoe dan ook, bedankt voor je aanbod en we wachten gewoon af of de scans komen of jouw verhaal op onze website.
Jeroen Arts zei op 22 januari 2010 om 22:27
Het zal nog wel even duren, want mijn pc is momenteel stuk. Zodra het lukt ga ik voor jullie aan de slag!
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 25 januari 2010 om 09:02
Beste Jeroen, zul je altijd zien !

Maar wij wachten geduldig af.
Bedankt voor je aanbod.
petra adams zei op 22 februari 2010 om 15:42
Gaarne zou ik willen weten hoe die boer kuipers met zijn voornaam schrijft. Om welke boer kuipers gaat het. Zoek namelijk de stamboom uit van deze familie dus is dit misschien een leuke aanvulling.
Annemarie van Geloven (namens BHIC) zei op 1 maart 2010 om 09:42
Beste Petra,
In het krantenartikel in de Gelderlander van zaterdag 25 juli 1953 wordt alleen gesproken over 'landbouwer Kuipers uit Demen'. Een voornaam wordt niet vermeld.

Maar misschien krijg je nog een reactie van oude buurtbewoners, die zich zijn naam weten te herinneren. Het was per slot van rekening geen alledaagse gebeurtenis...
Richard Jansen zei op 31 december 2012 om 11:22
Het kan Harry of Jan Kuipers zijn

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.