skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Karin de Mol
Karin de Mol RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Karin de Mol
Karin de Mol RA Tilburg

Geffen ontsnapt aan ramp

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 24 april 2017
bijgewerkt op 19 december 2017
Op woensdag 10 februari 1993 even na twee├źn in de middag is piloot Edgar Timmers met zijn F16 op de terugweg naar Vliegbasis Volkel. Samen met een collega maakte hij een geslaagde oefenvlucht boven Duitsland met als doel binnen enkele minuten een vijandig toestel te kunnen onderscheppen. Maar dan gaat het anders dan gepland...
foto van Heemkundekring Vladerackenfoto van heemkundekring Vladeracken

Timmers heeft 500 stuks 20 mm-munitie en twee Sidewinder-raketten aan boord. Er is contact met de verkeerstoren in Volkel – de landingsprocedure is ingezet. En dan, vermoedelijk als gevolg van een technisch mankement, doet het toestel niet meer wat de piloot wil. Er volgt een vrijwel loodrechte duikvlucht. Op 1000 meter hoogte zet Timmers zijn schietstoel in werking. Hij maakt een zachte landing in de weilanden ten noorden van de spoorlijn bij Geffen, nabij de Kepkensdonk. Vlak tevoren, om tien voor half drie, is daar zijn F16 neergestort. 

Als een speer

Wim van Erp is aan het werk bij zijn boerderij aan de Kepkensdonk, wanneer hij de F16 “als een speer” omlaag ziet komen. Op de grond wordt het één grote vuurbal en dan volgt de ene explosie op de andere. Van Erp is verbaasd, wanneer de piloot tegelijkertijd ongedeerd naar hem toe loopt. Timmers, prima bij zijn positieven, waarschuwt de boer op afstand te blijven van de plek waar de straaljager zich diep in het weiland heeft geboord. Vooral de giftige stof hydrazine, waarvan elk toestel 26 liter aan boord heeft, levert risico’s op. Dus worden de hulpdiensten en de vliegbasis bliksemsnel gealarmeerd. Drie wagens van de Brandweer Maasdonk zijn al even over half drie onderweg naar de Kepkensdonk.

Flinke explosie

Burgemeester Netten is als een van de eersten aanwezig op de plek des onheils. Hij is blij dat de F16 niet 100 meter verderop is neergekomen, in de bebouwde kom van Geffen. Ook Gerrit en Bets van Heesch zijn opgelucht. Hun tankstation in ’t Elst ligt nog geen kilometer verwijderd van de plaats waar de straaljager neerkwam. “We hebben zo’n 18.000 liter brandstof in onze tanks zitten. Als hij hier terecht was gekomen, hadden we een flinke explosie gekregen.” Ondertussen is het treinverkeer tussen Oss en ’s-Hertogenbosch stilgelegd, want het ramptoestel ligt wel erg dicht bij de spoorlijn. Overigens is deze F16 alweer de 28e die de luchtmacht sinds 1979 verloor. Daarbij kwamen dertien piloten om.

Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!