skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

“Streetwise” in Lith

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 16 januari 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
Een ‘streetwise’ meisje in het hart van Lith! Hoewel, volgens het woordenboek zou zij dan de vaardigheden en de juiste houding bezitten om te overleven in een vaak gewelddadige stedelijke omgeving.

Lith, Lithsedijk 1960Zo’n omgeving was Lith in 1960 zeker niet, zelfs niet met een Opeltje en een Volkswagen Kever tegelijk in beeld. Tegenwoordig is het op deze plek een stuk onveiliger, vooral vanwege het verkeer.

Maar bijna 50 jaar geleden kon daar gerust een meisje staan kijken naar de verrichtingen van de fotograaf. Wie zou ze zijn? En welke dorpswinkeltjes zien we?

Wanneer je antwoorden weet, of andere goede herinneringen aan deze “kalme” jaren ’60 hebt, aarzel dan niet en reageer. Wij zijn benieuwd naar je verhaal.

Reacties (35)

Corina van den Heuvel Janssen zei op 18 januari 2009 om 10:22
Het winkeltje achter het meisje is slagerij Pompen. De winkel rechts op de foto was vroeger de edah en later kwam daar de Fam. Tibosch in hij was de dorpssmid Het pand naast slagerij pompen was vroeger een sigarenfabriekje van Schimmelpenning.
Geert van Heck, nazaat van de Fam van Heck zei op 18 januari 2009 om 18:34
Volgens de informatie die ik via mijn vader en zijn broers heb gekregen is de winkel achter het meisje de Edah. Daar woonde destijds de Fam van Heck. Moeder van Heck dreef deze winkel samen met haar kinderen toen vader Johan van Heck onverwacht na een buikvliesontsteking kwam te overlijden. Johan had naast de Edah winkel een schildersbedrijf een stukje verderop in de straat. Een van de zonen van Johan van Heck heeft dit winkeltje in olieverf geschilderd en dit werkje is in mijn bezit.
Annemie Beks -Prinsen Coolhof 12 5737 CW Lieshout zei op 18 januari 2009 om 21:46
Ik denk dat het winkeltje achter het meisje is van de Fam. Latour
Ik heb in de jaren 60 een paar jaar bij Dhr. en Mevr. Smeets gewerkt.
Lithsedijk 6

Annemie Beks - Prinsen
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 19 januari 2009 om 07:59
Dank jullie wel, Corina, Geert en Annemie! Deze foto haalt een heel stuk historie van de Lithse middenstand naar boven.
Ben wel benieuwd wie er eerder het winkeltje achter het meisje hadden: de familie Pompen of de familie Latour. Verder willen we natuurlijk allemaal weten wie het meisje is.
Mevr.v.Mook (Lith) zei op 19 januari 2009 om 11:39
Ik ben geboren in het hartje van Lith, dus goed op de hoogte van wat op deze foto te zien is. Jammer genoeg ken ik het meisje niet. Ze zou er eentje van smederij Tibosch kunnen zijn of van dokter Martens.
Achter het meisje staat de slagerij van Pompen, later overgenomen door de familie Ebergen. Rechts heb je het huis van Dousi met de Edah, maar dat was eerst de VIVO. Als 18-jarige heb ik daar nog een tijdje gewerkt. Alleen weet ik niet meer de naam van de eigenaars.
Links zien we het huis van de dorpsdokter. Ik herinner me nog dokter Tjap Tjong - dat was een heel fijne mens die heel populair was. Toen na hem dokter Martens kwam, hebben onbekenden op de tuinmuur van het doktershuis "Geef ons Tjap Tjong terug" gekalkt.
Toen ik bij de VIVO achter de toonbank stond, zag ik mevrouw Martens vaak. Zij was er een van de Helmondse architectenfamilie Roffelsen. Blijkbaar vond ze mij geschikt om in dienst te nemen, want ik kon er zomaar komen werken. Heb dat jarenlang met plezier gedaan. Bijzonder is wel dat dokter Martens mij heeft leren roken. Daar had ik later spijt van!
De familie Tibosch heeft nooit in de Edah gezeten. Zij hadden een smederij en een huishoudwinkel, langs de dijk. Ook de Latours woonden verderop langs de dijk, niet in een huis op de foto.
Antoinette van Uden zei op 23 januari 2009 om 09:23
Ik denk dat het een meisje van de fam. verhoeven is.
Ze heet Marta{marteke}Verhoeven
de winkel met de ford is de vivo
De winkel op de dijk is slagerij Ebergen

Antoinette van Uden Verhoeven
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 23 januari 2009 om 10:03
Antoinette, dank voor je info over het meisje! En leuk dat je bevestigde dat de winkel rechts de Vivo is, maar de auto die ervoor staat, is volgens mij een Opel. De Ford(Anglia) stond bij het doktershuis.
Th. J. Schulz, Lith zei op 25 januari 2009 om 19:47
De foto van slagerij Pompen is uit 1960
en is later slager Ebergen geworden.De winkel van EDAH dat was Fam van Heck en is later overgenomen door Sjaak Vermeulen en is onder VIVO verder gegaan,is afgebroken voor een verbouwing maar heeft niet meer mogen bouwen,nu parkeerplaats.Het pand naast de slagerij was van J. Douzi, sigerenmaker, naast EDAH woonde H.Tibosch winkel en smederij.
En het schildersbedrijf van van Heck was gevestigd op het Markplein.Helaas is de naam van het meisje mij ook onbekend.
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 26 januari 2009 om 08:04
Theo, kennelijk weet jij dus ook niet zeker of het meisje Marta (Marteke) Verhoeven is zoals Antoinette van Uden-Verhoeven meldde. Overigens was jij van een hoop andere dingen wel zeker en daarvoor bedank ik je!
M.J.M.T. van Lent Verhoeven, Druten zei op 15 december 2009 om 19:02
Ja dat meisje ben ik, Martheke Verhoeven. Wij woonde destijds op het Marktplein nr. 3 wij hadden een smederij en winkel, mijn ouders waren Antoon Verhoeven of ook wel genoemd Toon de smid mijn moeders naam was Mien Verhoeven van Schijndel, ook wel Mien van Tille genoemd.
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 16 december 2009 om 10:16
Soms kun je er gewoon op wachten - mensen die op onze foto's staan, melden zich nogal eens. Bedankt, Martheke! Had je deze foto al eens gezien?
M.J.M.T. van Lent Verhoeven Druten zei op 16 december 2009 om 15:37
Ja Henk, hij zit bij mij in het fotoalbum van onze kinderjaren dus moeten er meer van zijn. Mijn zus belde dat hij in het regioblad van Oss stond van daar mjin reactie.
Corry Verharen zei op 17 december 2014 om 00:47
Ik heb de verhalen gelezen en ik weet uit het foto-album van mijn moeder dat het meisje Nellie tjaptjong was/is. Achter het meisje was een slagerij wie daar gewoond heeft weet ik niet, maar het huis ernaast is inderdaad van de familie Dousi. In het huis van Dousi is later de discotheek gevestigd geweest genaamd de Stuw. De familie Tibosch heeft nooit in de vivo-winkel gewoond maar in het huis ervoor dat meteen werd verbonden met de winkel waar eerst de sigarenfabriek was geweest. De familie Tibosch heeft daar begin jaren '60 een elektronica winkel gevestigd. Daarvoor hebben ze in het huis gewoond dat naast de smederij staat. Daarin zijn ze komen wonen toen ze in 1927 naar Lith gekomen zijn. Ik reageer wel wat laat maar ik ben de kleindochter van Tibosch oftewel "de nieuwe smid".
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 17 december 2014 om 20:02
Beste Corry, dat maakt helemaal niet uit hoor; of je laat reageert; we willen graag alle verhalen horen!
Maar het meisje op de foto heeft zichzelf al herkend; namelijk Martheke Verhoeven. Zegt je dat nog iets?
Ham zei op 16 februari 2018 om 20:02
Die sigarenwinkel is van de fam vendelmans van sjuul vendelmans de kapper
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 februari 2018 om 14:49
Bedankt Ham, kwam je daar vroeger zelf ook?
Ham zei op 20 februari 2018 om 16:32
Nee zo oud ben ik niet maar dat is van mijn overgrootvader geweest sjuul vendelmams de kapper was mijn opa...
Nog steeds eigenlijk.haha
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 21 februari 2018 om 09:06
Ahhh, dat wist ik niet, Ham. Want in welke tijd moet ik dat ongeveer plaatsen?
Ham zei op 21 februari 2018 om 20:03
1950/1960 ergens die kant op maar kan dat nog wel precies navragen...en het mooie vind ik dat hij zijn snpr ook in die betonnen balk heeft laten zetten...zoon mooie grote krulsnor had die mens.
Ham zei op 21 februari 2018 om 20:06
Nee ergens 1930 zelfs...sorry smoeder komt uit 1950 haha
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 februari 2018 om 08:42
Ah, dan moeten we inderdaad al een flink eind terug in de geschiedenis. Wel bijzonder om zo je snor te vereeuwigen... weet jij of daar ergens een foto van is? Het zou wel mooi zijn om die hier bij te kunnen zetten.
Ham zei op 22 februari 2018 om 08:52
Ik heb er na gevraagt en hij is onderweg,zal hem wel doorgeven....leuk.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 februari 2018 om 14:14
Wat leuk, we wachten af ;)
Jan van Doorn zei op 23 februari 2018 om 11:29
weet iemand iets van bakker van Doorn marktplein 10 destijds?
heeft iemand nog oude foto`s?
ik ben de zoon van Mari van Doorn, Jan
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 27 februari 2018 om 09:32
Ham zei op 7 maart 2018 om 21:43
Wie heeft er een plaatje van het eerste wapen van lithdaar moet als het goed is een complete kerk op staan in plaats van drie torendjes...kan iemand mij daar iets over zeggen?
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 8 maart 2018 om 10:49
Volgens ir. J. Cuijpers in de Maaskroniek van 1980 is de oudst bekende afbeelding van het Lithse wapen een schepenzegel aan een charter van 1429. Daarop staan de drie torens, waarvan de middelste een kruis draagt, met spitse punten en ramen in een bijna gotische vorm. De vorm van de torens wijkt qua stijl enigszins af van het moderne wapen, terwijl deze niet, zoals nu, op een afzonderlijk voetstuk zijn geplaatst, maar als het ware op bolvormige consoles. Tussen de torens zijn twee omgekeerde v vormen flauw zichtbaar. Zo lijkt dit op de complete kerk. Maar het is slecht zichtbaar. In zijn artikel heeft Cuijpers een duidelijke tekening gemaakt.
Scans van het charter met het zegel kun je bekijken in toegang 7315 Dorpsbestuur Lith, 1359 - 1810 inv.nr. 4.
Piet van Hees zei op 4 februari 2020 om 14:04
V.w.b. bakkerij Van Doorn aan het Marktplein in Lith (het latere Moira dat in 1976 in handen kwam van Rien en Tonny van Nistelrooy): hierover is een artikeltje geschreven in Maaskroniek no. 12 (5e jaargang dd 23 juni 1982). Hierin wordt een Gerardus van Doorn, getrouwd met Emerentiana Joh. Schouten genoemd en later Mien van Doorn-Spanjers.
Franca Arts. zei op 13 januari 2023 om 17:02
De eigenaar van de Vivo winkel was mijn oom Sjaak Vermeulen.hij kwam uit Vught
Zijn vrouw was Annie haar meisjesnaam weet ik niet,zij hadden geen kinderen en eerder of later een kruideniers winkel op de dijk.
Hier ging ik als kind nogal een op vakantie en ging dan mee boodschappen rondbrengen in zijn grote auto.
Norah zei op 13 januari 2023 om 19:55
De echtgenote heette Annie van Zwolgen.
Mvg.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 januari 2023 om 14:49
Dag Franca en Norah, bedankt voor jullie berichtjes. En dat klinkt heel leuk, Franca, mee boodschappen met de auto. Kijk jij daar zo ook op terug? In welke periode was dat trouwens (ongeveer)?
Jan Kuster zei op 5 december 2023 om 05:23
Jan Kuster
Voordat Ebergen in deze slagerij kwam, (1960) was dit de slagerij van P. Pompen. (zoals eerder vermeld). Mijn moeder, Mia v.d. Linden is hier door Piet Pompen en Johanna Koopmans, (zijn vrouw) geadopteerd. Dit vond plaats in 1914. Tot haar trouwen met mijn vader, Jan Kuster, is zij daar opgegroeid. Mijn vader was er als pensiongast in huis bij Piet en Johanna (mijn Stief opa en oma) en getrouwd in het einde van de oorlog. Mijn ouders zijn uiteindelijk in de Molenstraat gaan wonen waar wij, 6 kinderen, zijn geboren.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 december 2023 om 08:36
Goedemorgen Jan, bedankt voor je berichtje. Dat klinkt best bijzonder, in mijn oren. Weet je meer over de achtergrond waarom je moeder werd geadopteerd? Vertelde ze daar wel over (en zou je dat hier met ons willen delen?)
Jan Kuster zei op 9 december 2023 om 04:28
Beste Marilou.
Dank voor je reactie. Mijn moeder was geboren in Duitsland in 1910. Toen zij 4 was is ze allebei haar ouders verloren. P. Pompen is een verre familie van mijn moeder. Verre achterneef als ik het goed heb. (moet ik nog uitzoeken).
PS. (in het bericht van Piet Van Hees 4 febr. '20) Mien van Doorn-Spanjers was een goede vriendin van mijn moeder.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 december 2023 om 19:11
Jeetje, wat een heftige start van haar leven voor je moeder. Hopelijk heeft ze een prettige tijd gehad bij de familie Pompen.

Bedankt voor de aanvullende informatie!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.