
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Tegelijk met de najaarsstormen woedt de discussies over de kleur van de pieten in alle hevigheid. Als BHIC kom je ze in de fotocollecties in alle kleuren tegen: zwarter dan zwart met enorme rode lippen, tegenover bijna Ali Baba-achtige oosterse Sinthulpjes.
Het Sint-Nicolaasfeest is een van oorsprong Germaans feest, waarbij de midwinterzonnewende werd gevierd. Wodan reed op zijn witte paard door het luchtruim en er werden spijsoffers gebracht voor een goede jacht en voor de zielen van overleden voorouders. Het heidens feest veranderde langzaam in een christelijke feestdag, waarbij de kinderen op 6 december, de sterfdag van Sint Nicolaas, cadeautjes in hun schoen vinden.
Tegenwoordig is deze dag geruild met de avond ervoor: sinterklaasavond. Ook het snoep- en strooigoed van de Sint gaat terug op heel oude tradities. Marsepein leerden we kennen door de kruistochten. Taaitaai, speculaas en pepernoten werden populair door de specerijen die onze VOC uit het Verre Oosten haalde. Het oudst bekende pepernotenrecept met peper, nootmuskaat, kaneel, gember en kruidnagels stamt uit de 16e eeuw.
Een Brabantse variant is niet bekend, daarom hierbij een recept voor Oud-Hollandse pepernoten:
125 gram volkoren roggemeel
125 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram honing en/of stroop
100 gram basterdsuiker
1 eetlepel speculaaskruiden
1 theelepel gemalen anijszaad
snufje zout
1 ei
Meng de honing, stroop, speculaaskruiden, anijs, zout en ei in een kom. Doe het meel erbij en kneed er een stevig deeg van. Zet het deeg 1 uur afgedekt in de koelkast.
Verwarm de oven op 200 graden. Rol het deeg uit en snij er blokjes van. Leg de pepernoten op een ingevette bakplaat en bak ze in 10 tot 15 minuten.
Smakelijk en strooien maar!