skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Studentengilde schenkt Etten-Leur een kruisbeeld

Cor Kerstens
Cor Kerstens
vertelde op 23 oktober 2017
bijgewerkt op 19 december 2017
Het Brabants Studentengilde van Onze Lieve Vrouw hield van 4 t/m 7 augustus 1938 zijn jaarlijkse zomerbijeenkomst in Etten-Leur. Hoogtepunt was de overdracht op zondag van het kruisbeeld aan de Hoevenseweg.

Het Brabants Studentengilde van Onze Lieve Vrouw bestond uit Noord-Brabantse studenten die aan een Nederlandse katholieke universiteit studeerden. Jaarlijks hield het gilde in een plaats in Noord-Brabant een zomerbijeenkomst van enkele dagen. Tijdens die dagen werd niet alleen op geestelijke wijze bijgedragen aan de ‘luister van het gewest’ waar men vertoefde.

Als dank voor de gastvrijheid werd voor de plaatselijke bevolking een veldkapelletje of kruisbeeld geplaatst. Deze werden zonder vergunning gebouwd met materialen die door lokale aannemers gratis beschikbaar werden gesteld. De ontwerpen voor de kapelletjes en de beelden werden door de studenten zelf gemaakt. Ook studenten die niet zo handig waren, bouwden enthousiast mee getuige het onderstaand rijmpje.

Al hebben wij in ’t bouwvak nie veul te vertellen
Toch bouwen we heel Brabant vol schone kapellen
En al is het wat krom, mee wat deuken d’r in
Daar zit ‘m nou het artistieke net in 

Zo zijn er in de loop der tijd in heel wat Brabantse plaatsen kapelletjes en kruisbeelden geplaatst.

Tijdens hun verblijf in Etten-Leur bivakkeerden de studenten op de boerderij van Lauwerijssen. Ze sliepen in de schuur op stro, of in tenten. Zoals ieder jaar werd ook in 1938 de nadruk gelegd op een bepaald thema. Dat jaar was dat ‘Brabant en de industrie’. De sociale kant van dit onderwerp werd besproken door Mr. F.B.I.M. Janssens, directeur sociale zaken van de Hollandsche Kunstzijde Unie te Breda.

Rector Scheermakers sprak over de zedelijke zaken in de industrie, terwijl dr. H. van de Laar, secretaris van het Economisch Technologisch Instituut te Tilburg, de economische aspecten besprak. Naast deze serieuze zaken was er voldoende tijd voor ontspanning. Tijdens de kampvuren werd er gezongen, gedanst en muziek gemaakt. Ook werd er in de omgeving gewandeld.

Het hoogtepunt van deze zomerbijeenkomst lag op zondag, namelijk de plaatsing van een kruisbeeld. De dag begon met een kerkelijke plechtigheid, waarna een kleurrijke stoet zich om half twaalf naar de Hoevenseweg/hoek Haansberg begaf, waar het kruisbeeld geplaatst zou worden.

Voorop de rijvereniging Concordia Florebit, gevolgd door het gemeentebestuur, notabelen en 25 verenigingen, organisaties en clubs met hun vaandels. Hier droeg de voorzitter van het Studentengilde het kruisbeeld over aan de parochie. Daarna werd het beeld door deken Van den Biesen ingezegend.

In zijn bevlogen toespraak wekte de deken de bevolking op tot bijzondere devotie voor het Heilig Kruis. Na het zingen van enige toepasselijke liederen werd de stoet ontbonden. Daarmee waren de activiteiten nog niet ten einde. De studenten werd door de bevolking een koffietafel aangeboden en zij werden door de burgemeester op het gemeentehuis ontvangen.

Na dit officiële gedeelte ging men naar het concours hippique van de rijvereniging Concordia Florebit. Met een slotmaaltijd, ’s avonds om 7 uur, werd deze succesvolle zomerbijeenkomst, waarin het parool “Studie, Arbeid en Contact” centraal stond, afgesloten.

Bronnen:
Archief J.H.A. Bedaux, architect te Tilburg
Krantenbank Koninklijke Bibliotheek
Foto’s: Deken Van den Biesen foto op bidprentje (collectie Cor Kerstens)

Reacties (1)

Joke Klep zei op 26 oktober 2017 om 20:00
wat 'n mooi verhaal, met plezier gelezen !

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.