skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

Tekening van de scheepswerf van Bram Boer

Tijdens het opruimen van mijn tekeningenkast kwam ik tot mijn grote verrassing een wat oudere tekening tegen die ik gemaakt heb van het vergezicht van de jachthaven van Bergen op Zoom. Ergens wist ik dat ik hem ooit gemaakt had maar was de tekening al jaren kwijt, tot ik de lade eens helemaal opentrok en hij zich achter de lade verborgen hield voor mijn nieuwsgierige blik.

Blij met mijn teruggevonden schat begonnen zich prachtige herinneringen op te doemen van die wonderlijke plek, die twee gezichten had. 

Wanneer je de havendijk opkwam, net iets voorbij de spiritusfabriek, werd je verrast - afhankelijk van het tij - door twee verschillende panorama’s. Bij eb ontwaarde je een vieze stinkende donkerblauwe modderpoel die zich, zelfs wanneer de zon volop scheen, nooit van z’n vriendelijkste kant liet zien. Bovendien kwam er een onduidelijke odeur (heel netjes gezegd) vandaan, omdat het riool van de hele stad er zich in uitmondde.

Tekening: © Piet Bruijns, 1986
Tekening: © Piet Bruijns, 1986

Maar wanneer het daarentegen hoog water, was ontsproot zich een lichte zilveren gloed over de volgelopen haven en verwisselde de stank van de modder zich in een frisse geur van het zilte Scheldewater, vermengd met de aanlokkelijke lucht van de zojuist aangebrachte ansjovis. Een rijkelijke ervaring om nooit te vergeten. 

Vooraan liggen de zwartgeteerde hoogaarsen van de weervissers met bekende namen als Van Dordt en Landa met de nog narokende Kromhout gloeikopmotor die het bekende geluid tabak, tabak voorbracht als ze met de gevangen buit binnenstoomden. 

Aan de overkant zie je de zogenaamde Franse kust met daarop een afgedankte vissersboot en de enorme bussels beukentakken die voor de weervisserij bestemd waren en de zelfgefabriceerde steigertjes van de niet bij de watersportvereniging aangesloten booteigenaren, de zogenaamde armenblok. Wat meer rechts van die takkenbos steekt nog net het dak van de eeuwenoude boerderij de Vossenberg in de achterliggende Theodoruspolder boven de dijk uit. 

Vooraan liggen de jachten van de watersportvereniging de Schelde, waaronder als eerste het roodgeschilderde(!) jacht de Adriaan van voorzitter Piet van Mechelen, de Onrust van Kees Bruys en daar weer achter het motorjacht van André Vleghels van modehuis Ivonne. 

Ik zie wel dat ik ongeveer hetzelfde standpunt ingenomen heb als destijds de bekende schilder Sjefke n’Hout. 

Alleen mijn prentje is het tafereel van rond 1960 en wat jonger, nl. In 1986 getekend. 

Wie wat bewaart enz. enz…

Reacties (4)

Hans Jordans zei op 11 januari 2022 om 15:52
het is een prachtige aanvulling op het eerder verschenen verhaal over de werf van Bram Boer. Geweldig.....er zit ruimte voor meer van dat soort verhalen
Willem Kruf zei op 11 januari 2022 om 16:12
Dit verhaal kan ook aangevuld worden. De werf van Bram Boer is ook in kunstvorm vastgelegd door de Bergenaren Willem van Dort, senior en junior, en Janus van der Kreek en Vlissinger Cees van der Burght. Hopenlijk reageren nazaten van de kunstenaars met aanvullende afbeeldingen. Landmeetkundige Sjaak Janse heeft nameting gedaan en de ligging van de werf aangegeven op dit stratenplan van Google Maps. Het blauwe vlak is de zwaaikom van de Theodorushaven. (kaart: Google Maps).







Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 12 januari 2022 om 16:31
Mooie aanvullingen, heren! En ja, hopelijk komt er een reactie met afbeeldingen. We voegen ze hier graag aan toe!
Fons Plompen zei op 16 januari 2022 om 09:11
De haven van Bram Boer doet mij denken aan de tijd dat ik een jaar of 12 was en regelmatig ging vissen. De fiets werd opgetuigd : met de bamboe vishengel op de buis vastgebonden en achterop een tas. Hierin zaten de boterhammen, een fles ranja en de pieren ofwel de leeglopers opgeborgen.
Vanuit 't Fort was het toch een heel eind trappen naar de nieuwe Theodorushaven. Halverwege ging je dan vanaf de Rijtuigweg via de Pottas om de kom van Bram Boer langs de dijk naar de nieuwe haven. Je was dan toch mooi weer heel de dag onder de pannen.
Ook hielpen we in die tijd de vogels de winter door.
In de strenge winter van 1963 toen de bouwvakkers 13 weken aaneengesloten met vorstverlet waren kregen we van de Ambachtsschool ijsvrij om de vele watervogels die bij laag tij in de haven van Bram Boer zaten te gaan voeren. Er waren zelfs vogels die vastgevroren zaten aan de vele ijsschotsen, zo hard vroor het.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen