skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Terug in de tijd @Boer Goossens

Donderdag 13 maart 2014 was het BHIC te gast bij Boer Goossens. Een bomvolle zaal genoot van het verhaal van René Bastiaanse en regiohistoricus Henk Buijks. En het publiek nam zelf ook foto's mee.

Met de aanwezigen werd geprobeerd de foto's te dateren. Wat zegt kleding over de tijd waarin deze foto's zijn genomen? Wie herkent de mensen die op de foto staan? En altijd een belangrijke vraag: zijn deze foto's het waard om in een archief te bewaren? Kijk en oordeel zelf...

 

Op de foto hierboven zien we negen mensen van de Jozefschool. We zien onder andere meester Toelen, juffrouw Jacobs en (geheel links) meester Kooimans. De foto is eind jaren zestig gemaakt.

De foto rechts is gemaakt bij de Boswegkerk in Schijndel op 16 januari 1963. De winter van Reinier Paping en ook deze bruiloft ging vanwege de hevige sneeuwval bíjna niet door. Op de foto zien we Toon Pijnappels en Anna Schakenraad.

 

Deze foto toont drie zussen van de familie Kooimans. De middelste zuster behoort tot de Witte Zusters uit Esch, de twee buitenste behoren tot de congregatie van de Societeit van Jezus, Maria en Jozef. De middelste zuster werd later hoofd van de school in Volendam.

Ook de foto's hieronder kregen we deze avond aangeleverd. Weet je meer over deze foto's? Ken je namen, jaartallen of anekdotes? Laat het ons weten!

 

De opname hiernaast is gemaakt op Grinsel 71. Deze naam is afgeleid van Griensven, meldde degene die de foto heeft ingediend. Grinsel is een mooie oude dorpsweg met oude eiken, hagen, open bebouwing van boerderijen, statige dorpshuizen en dichter bij de dorpskom een café, school, winkels en pastorie. Nummer 71 is een bijzondere boerderij. In de voorgevel zit een steentje waarop 'Ano 1682' staat. Het is een rijksmonument.

Hierboven zien we het personeel van de Sint Jozefschool.

 

En de laatste foto is van Tinus (Monkie) Verhagen, die hier met de geitenbok aan het eggen is. Het kiekje zal rond 1944 zijn gemaakt.

Heb je zelf mooie foto's van of uit Den Dungen? Stuur een scan naar ons op! Het BHIC is ook op zoek naar foto’s van verdwenen verschijnselen (zoals de schillenboer, scharensliep, vodden- of melkboer) en/of huishoudelijke voorwerpen (zoals de waswringer en mattenklopper). Kortom, verschijnselen die uit ons dagelijkse leven zijn verdwenen. Heb jij ze liggen? Stuur ze in!

Reacties (19)

Rien van Thiel zei op 17 september 2015 om 12:33
Bovenste foto:geheel rechts Meester van Hedel, 2e van rechts Meester Steenbakkers 5e klas (sloeg altijd met zijn vuist op je arm), 3e van rechts Meester Goossens 6e klas (leerlingen gingen naar LBO) zeer geliefd en vertelde prachtige verhalen, waarvan er enkele door de heemkundekring zijn vastgelegd.
Onderste foto: ?, Goossens, Toelen, zittend: Custermans, Kooimans
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 17 september 2015 om 14:21
Wat leuk Rien, dat je nog zoveel namen van de leerkrachten herkend. Je zult vast bij hen in de klas gezeten hebben!
Heb je dan ook wel eens een vuist op je arm gehad van Meester Steenbakkers?
Mark Goossens zei op 21 februari 2019 om 14:40
Een Google image zoektocht naar een foto van de oude (L-vormige) Jozefschool resulteert in wat op een uitnodiging lijkt voor de schoolreunie van 2008. In de linkerbovenhoek is de eerste foto hier toegevoegd. De namen van de leerkrachten zijn er bijvermeld en neem ik hier over:

"Personeel van de St. Jozefschool ca. 1969.
V.l.n.r.: Piet Kooijmans, Henk Savelkouls, Roelke Graafsma, Mevr. Jacobs-Gombert, Lambert Toelen (hoofd), Annie v. Hasselt, Piet Goossens, Jan Steenbakkers, Antoon van Hedel."
Mark Goossens zei op 21 februari 2019 om 14:49
Hier is de bron, de Dungense Heemkunde vereniging: https://www.heemkundedendungen.nl/publicaties/overige-publicaties/

De foto schijnt uit het schooljaar 1969/1970 te zijn. Mijn eerste jaar op de St. Jozefschool was 1975/1976. Op dat moment maakten alleen Kooijmans en Steenbakkers deel uit van het personeel. De vervangers van de andere leerkrachten uit 1969/1970 kleedden zich beslist niet als hun voorgangers. Ik herinner me spijkerbroeken, geruite overhemden, en truien als het meer dagelijkse werktenue. Duidelijk heeft daar toen een generatieomslag plaatsgevonden zo kort na de jaren '60.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 februari 2019 om 13:44
Bijzondere vondst, Mark. Mooi om die omslag ook zo in het uiterlijk van het onderwijzend personeel terug te kunnen zien.

Dank voor je mooie aanvulling!
Mark Goossens zei op 23 februari 2019 om 23:13
Wat beredeneerd speurwerk ten aanzien van de vijfde foto--de communicantjes (wat ik aanneem dat dit zijn):

Kleur, niet zwart-wit, dus vermoedelijk niet ouder dan begin jaren '60. Gezien de lengte van de jurkjes (of het gebrek daaraan) eind jaren '60. De trouwmeisjes bij het huwelijk van mijn ouders in 1968 droegen ook van die korte jurkjes. Een decennium eerder droegen communicantjes nog lange jurken.

De fotograaf gebruikte een flits, maar de foto is niet binnen gemaakt want (1) de Dungense kerk heeft andere vloertegels (groter, glanzend, donker grijs/zwart); en (2) er staat een fiets geparkeerd achter dat hek (links van het hoofd van de jongen met bril).

Als dit buiten de Dungense kerk is recht voor de ingang (Den Dungen heeft maar één kerk) dan is het gebruik van flits buiten begrijpelijk want de fotograaf heeft (op vermoedelijk een zondagochtend dat dit plaatsvond) de zon van voren. De flits heeft de voorgrondschaduw die hier te verwachten is dus weggeflitst.

Gezien het hek (dat de kerk alleen links en rechts langs het ingang voorplein heeft; langs de Litserstraat en het Heilig Hartplein/Grinsel is er een klein hek bovenop op een ommuring) is de locatie alleen mogelijk op het voorplein. Dat zou betekenen dat de communicantjes in de rij staan voor de mis wachten om in processie naar binnen te gaan.

Twee problemen daarmee:
(1) dat is een wat vreemde plek voor het parkeren van een fiets want dat is het kerkhof (maar dit is wel mogelijk, het zal druk zijn geweest dus buiten de muren zal er een tekort aan parkeerplaatsen zijn geweest);

(2) Het voorplein heeft, zo lang als ik mij kan herinneren (midden jaren '70) geen tegels, maar bruine, op de kant gelegde bakstenen op het voorplein.

Op Google streetview is dit goed te zien: https://www.google.com/maps/@51.6644611,5.3678561,3a,15y,128.95h,85.04t/data=!3m6!1e1!3m4!1sK6Y8X3BF7BGQnVOmWMEeaA!2e0!7i13312!8i6656

Dus, tenzij iemand zegt dat eind jaren '60 het voorplein van de Dungense kerk inderdaad van die tegels had, kan dit niet in Den Dungen zijn geweest.
Mark Goossens zei op 24 februari 2019 om 17:21
Een paar aanvullingen:

(1) Waar ik het over "trouwmeisjes" heb, bedoel ik natuurlijk bruidsmeisjes.

(2) Hier is de vloer van de Dungense kerk goed te zien: http://www.michaelparochie.nl/algemene-informatie/kernen/#heilige-jacobus-de-meerdere

(3) De Eerste Communie vindt, volgens mij, altijd op een zondag in mei plaats, maar niet in de ochtend (zoals ik eerder stelde), maar in de voormiddag want 's ochtends waren er reguliere missen. Stomtoevallig is die Google streetview gemaakt in mei 2018 om 13:35 (kijk maar omhoog naar de torenklok). Kortom, dit is ongeveer de schaduwval die de fotograaf moet hebben ondervonden. Hij had aan de andere kant van de kinderen kunnen gaan staan (en dan hadden we wellicht het gemeentehuis, Mariaschool of café De Roos op de achtergrond gezien, maar hij koos voor flits tegen de zon in.

(4) Ik heb gezocht naar trouwfoto's van eind jaren '60 gemaakt bij het uitgaan van de kerk in de hoop de tegels te zien, maar vooralsnog zonder resultaat.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 25 februari 2019 om 14:31
Nou Mark, ik ben onder de indruk van al je speurwerk! Je doet me denken aan Hans Aarsman, ook bekend als de fotodetective (https://pf.nl/hans-aarsman-de-fotodetective/)

Erg interessant om zo over je schouder mee te kijken tot welke conclusies je komt; indrukwekkend hoor.

Grote vraag die resteert, is dan welke tegels er eind jaren zestig voor de kerk in Den Dungen lagen. Vat ik het zo goed samen?
Mark Goossens zei op 25 februari 2019 om 18:21
Ja, als we een foto zien waarop die tegels te zien zijn dan wordt het heel overtuigend dat dit Den Dungen is.

Nog iets vreemds: Op de achtergrond (achter die fiets) zie je een muur zoals dat in Den Dungen ook is. Echter, het is een bakstenen muur (zie hier: http://www.blikopsint-michielsgestel.nl/media/k2/galleries/310/Den%20Dungen.jpg). Op de foto met de communicantjes zie je een groot zwart vlak, terwijl je hier bakstenen zou moeten zien.

Eerlijk gezegd heb ik dit nog nooit eerder gedaan maar op een of andere manier sprak die foto me aan.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 25 februari 2019 om 21:03
Nou, dat maakt het inderdaad nog meer fascinerend! Ik word steeds meer nieuwsgierig!

Wie kan ons meer duidelijkheid bieden?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 26 februari 2019 om 09:19
Ja mooi! Goed ook om de mode zo als historisch kompas te kunnen gebruiken. Mooie vondst, Mark!
Mark Goossens zei op 28 februari 2019 om 20:11
Grinsel 71 (de 7de foto hier) is inderdaad een bijzondere boerderij. Ik ken het goed want ik kwam er vaak bij vrienden in de jaren '80 - '90. Dat steentje met "Ano 1682" zit inderdaad in de voorgevel, alleen zit de voorgevel bij deze boerderij niet aan de straatkant maar aan wat je nu de achterkant zou beschouwen. Aan de straatkant waren, voor de verbouwing van boerderij tot woonhuis begin jaren '80, de schuur/stal poorten. Dat steentje is overigens een verbouwingssteentje uit 1682. De boerderij is tenminste gedeeltelijk ouder--1520 is een jaartal dat vaak wordt gesuggereerd. Het zou zo maar eens het oudste huis in Den Dungen kunnen zijn.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 maart 2019 om 11:09
Wie weet, Mark! Het lastige van dit soort stenen is dat ze er ook later kunnen zijn ingezet. Dat geldt ook voor veel muurankers, of voor balken die een tweede of derde leven kregen. Maar het is sowieso een bijzondere boerderij, ontegenzeggelijk.
Mark Goossens zei op 23 augustus 2019 om 19:09
Toch een trouwfoto bij het uitgaan van de kerk gevonden, uit 1962, en op de BHIC site nog wel: https://www.bhic.nl/memorix/images/search/detail/dec3ecba-45f9-11e3-bac2-8f2f88a99412/media/4565c314-3717-d37c-ba36-0e1e9cd20ef0?mode=detail&view=horizontal&rows=1&page=8&fq%5B%5D=search_s_plaats:%22Den%20Dungen%22&fq%5B%5D=search_s_genre:%22gebeurtenissen%22&fq%5B%5D=search_s_inhoud:%22sociaal%22&sort=random%7B1566579885812%7D%20asc

Dus, die bakstenen op hun zijkant op het voorplein hebben er niet altijd gelegen. Het voorplein van de Dungense kerk heeft inderdaad ooit van die vierkante tegels gehad.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 26 augustus 2019 om 11:33
Heel duidelijk en overtuigend bewijs, Mark. Mooi hoe je ook dit weer zo nauwgezet hebt geconstrueerd, dat maakt weer veel helder. Grote dank daarvoor!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.