skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Tholensebrug

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 1 februari 2010
bijgewerkt op 5 augustus 2021
Tholen is altijd een eiland geweest, afhankelijk voor zijn contacten met de rest van de wereld van een pontveer. Dat bracht de mensen over de rivier De Eendracht, de grensrivier tussen Zeeland en Noord-Brabant.

De brug van 1928
De brug van 1928

In de twintigste eeuw kwam er uiteindelijk een vaste brug voor gewoon verkeer en tramverkeer, die op 10 oktober 1928 officieel in gebruik werd genomen. De brug maakte het eeuwenoude pontveer tussen Halsteren en Tholen overbodig. Voordat het zover was, had de toenmalige burgemeester van Tholen, A. van de Hoeven, veel weerstand, ook bij de Tholenaren zelf, moeten overwinnen. “Men had het isolement lief en was bevreesd voor slecht volk, handelsconcurrentie en wereldgelijkvormigheid” zou hij in 1978, bij de viering van 50 jaar brug memoreren.

In de meidagen van 1940 blies het Nederlandse leger de brug op en enkele jaren later deden de Duitsers hetzelfde, toen zij zich in 1944 moesten terugtrekken. Tijdens het herstel kwam dan weer de oude veerpont in de vaart.

De nieuwe brug
De nieuwe brug

De Eendracht was vanouds dé vaarroute tussen Antwerpen en Rotterdam en Duitsland. Over een ingrijpende verbetering van die vaarroute sloten Nederland en België (na lange onderhandelin-gen) een verdrag. Als uitvloeisel daarvan werd de Eendracht tussen 1967 en 1976 gekanaliseerd, uitgediept en verbreed tot 120 meter. Daardoor werd de Tholensebrug onbruikbaar, want niet lang genoeg meer.

In het kader van het verdrag werden er tussen Zeeland en Brabant drie nieuwe bruggen gebouwd over het Schelde-Rijnkanaal, zoals de gekanaliseerde Eendracht nu heette. Van zuid naar noord waren dat: de Tholense brug, de Vossemeerse brug en de Philipslandse brug. De oude brug van Tholen werd gesloopt en de nieuwe boogbrug, bekend als de Eendrachtbrug, maakt nu onderdeel uit van de Eendrachtweg.

Bekijk ook

Bruggen in Brabant

Water in Brabant

Reacties (11)

C.Schillemans zei op 16 augustus 2011 om 22:00
wanneer is de oude tholense brug gesloopt?
Mylène Rutten, namens BHIC bhic zei op 6 september 2011 om 12:15
Hallo,
De oude brug van Tholen werd gesloopt in 1975.
Ruud Smelt. zei op 13 mei 2019 om 14:14
Ik heb een ansichtkaart van een soort van hoekige brug over de Eendracht te Tholen, is dat de oudste brug of de laatste?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 mei 2019 om 20:31
Goede vraag, Ruud, ik durf het je niet te zeggen... Maar mogelijk is hier iemand die dat wel kan zeggen? Kijk maar eens hier: https://archieftholen.nl/
Richard Binkhuysen zei op 1 oktober 2019 om 05:39
De tweede Thoolse Brug is op 30 oktober 03:10u door de Duitse Pionier Eenheid van Parachute Regiment 6 onder bevel van Lt.Harald Müller opgeblazen.Dit zou tesamen gaan met de ontruiming v/h verzamelpunt voor zware eenheden richting Steenbergen.De evacuatie moest echter uitgesteld worden door de plotselinge doorstoot v/h Lake Superior Batallion v/u Moerstraten richting het Halsterse Laag-Oude Molen.
Obergefreiter Heinz Kaufmann en Parachutist Winfried Ralf begaven zich naderhand naar Oud-Vossemeer om aldaar het veer en reserve veer op te blazen,zodra het bevel hiertoe gegeven zou worden
Voordat bevel kwam,werden beide in het eerste gevecht v/d Orde Dienst Tholen (onder bevel van de Canadese 4e Pantser Divisie) gevangen genomen.Hierbij raakte een para zwaargewond.
Toen de Kommandant Müller het bevel kwam brengen,werd deze in het tweede gevecht gevangen genomen.
Hierbij raakte een OD-er zwaar gewond.
Aan de Halsterse zijde v/d Thoolse Brug waren a/d noordzijde oesterputten.
Hier fragmenten van een helaas fout gemonteerde film;
30 oktober 11.45u
3 Canadese Scouts verlaten na een kwartier samen met Elenebaas (Orde DIenst Commandant Tholen stad) en Schuller (Orde Dienst District Commandant voor het Eiland Tholen) het eiland om zich naar hotel de Draak te Bergen op Zoom te begeven,waar ze het bevel krijgen Oud-Vossemeer en het veer in te nemen en veer veilig te stellen totdat de Canadezen v/u het westen door de Duitse verdedigingslinie v/a Oude Molen naar Klutsdorp door kunnen stoten .
Om daarna richting Zijpe en Nieuw-Vossemeer te gaan
De post bij Oud-Vossemeer (zo'n 7 km achter vijandelijke linies) lag 5 dagen lang onder vuur.
De laatste nacht zelfs onder 14 mortier barrages.
2 November. Lt.Caswell word met een scoutcar overgezet voor een korte verkenningstocht naar OD.post bij het veer van Oud-Vossemeer en de OD.post bij het veer van Stavenisse.
Bij Oud-Vossemeer sneuvelt in zijn bijzijn de in Bergen op Zoom geboren Cor Franken.
Na het vertrek v/d scoutcar sneuvelt Bou Kooyman.
9 November (dus nadat alle Duitsers Z-W.Brabant hebben verlaten) een eenheid v/h Lincoln & Welland Regiment worden overgezet naar Tholen stad.
Rianne zei op 17 januari 2021 om 06:46
De oude thoolse brug was door de tholennaren zelf gefinancierd na het vreselijke ongeluk met het thoolse veer en de bus die ten water was gegaan! Het veer was niet bestand tegen zware beladingen
Rianne zei op 17 januari 2021 om 07:59
De link naar het archief van Tholen werkt niet meer! U kunt informatie vinden in het boek van A.W. Blaas en A.C Cornelisse Op Hoop van Zegen de thoolse visserij in woord en beeld verder kunt u op Twitter en andere Sociaal media een 'tag' invoeren met oa #tholen
Antwoord op de brugvraag! In 1928 werd er een stalen (niet zeker) een #pratt-ligger gebouwd ...een ontwerp door 2 broers uit de Verenigde Staten. Deze bestond uit rechthoekige driehoeken en bleef decennialang populair in heel de VS. Deze brug is vervangen in 1975 door de kanalisatie en ter aansluiting van de Maaswerken #Wikipedia #Maaswerken #LinievandeEendracht (uit mijn hoofd te weten) was dat deze twee bruggen ongeveer van 1975 tot 1978 naast elkaar hebben gelegen, maar werd de brug uit 1925 niet meer gebruikt!

De verbinding van de Schelde en Rijn heeft een lange voor geschiedenis! Deze begon al in de 16de eeuw bij de veroveringen van Antwerpen door de Spaanse landvoogd parma! Er zijn verschillende verslagen waarschijnlijk op tholen te vinden in het #roosevelt huis van #Vossemeer
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 januari 2021 om 11:58
Hallo Rianne, veel dank voor je inhoudelijke informatie, zeer bruikbaar voor een ieder die meer wil weten! Het linkje is inmiddels aangepast, bedankt voor je oplettendheid.

Doe je wellicht onderzoek naar dit onderwerp dat je zo goed op de hoogte bent? Of is er een andere reden dat je er zo in thuis bent? We zijn benieuwd!
Richard BInkhuysen zei op 18 januari 2021 om 05:47
Correctie : Het is op 2 november Lt.Dike, Nederlandse Liaison Officier voor de XII.Manitoba Dragoons die naar Oud-Vossemeer en Stavenisse gaat.
XII.Manitoba Dragoons is een Verkenningseenheid die door heel Brabant worden ingezet.
Omdat Tholen Eiland en ook St.Philipsland ver achter de linies liggen komt de OD-Tholen dus op 30 oktober 1944 onder hun bevel en blijven dat tot 16 december 1944.
Tevens hebben ze ook waarschijnlijk contact gemaakt met de OD-St.Philipsland (toen nog schier eiland ) dat de reden is geweest dat een groep Duitse krijgsgevangenen per boot word overgebracht vanuit St.Philipland naar St.Annaland (Tholen Eiland).
Voor zover mij bekend is, is de OD-Tholen daarmee de enige Verzetsgroep van Nederland die onder direct Geallieerd bevel als gewapende eenheid langdurig achter vijandelijke linies vocht. Echter wel een kleine eenheid(+/-30 man). En in ploegen van van gemiddeld zo'n 6 tot 8 man.
De mannen waren al sinds 27 oktober al grotendeels 24u per dag in touw geweest en oververmoeid.
Op 2 november kwam eerst een aflossing v/e twintigtal OD-ers groep Heijnen uit Bergen op Zoom.
Vanwege een dreigende situatie moest er echter wederom een ploeg vd OD-Tholen assistentie verlenen.
Later kwam de tweede groep (twintigtal) de Koning uit Bergen op Zoom als aflossing.
De post lag continu sinds 31 oktober onder zwaar mortier,sMG en sluipschutter vuur.
En alle Verzetsmensen waren slecht uitgerus, ongetraind en totaal onervaren in zulke front situaties.
Dat moet ook de reden zijn dat groep de Koning zich ver v/d post terugtrok en later weigerde deze opnieuw te bezetten.
Toen men hier later achter kwam moest er voor de zoveelste nood situatie een assistentie groep naar Oud-Vossemeer gestuurd worden. Deze bestond uit een aantal mensen de OD-Tholen en Heijnen uit Bergen op Zoom (die in Tholen Stad a/h rusten waren).
Van de OD-Tholen werd een nieuwe groep gevormd ter vervanging v/d groep de Koning.
Vroeg i/d morgen was de noodsituatie voorbij en werden de assistentie groepen v/d OD-Tholen en het 6-tal van groep Heijnen (BoZ) terug getrokken.
De vervangende OD ploeg uit Tholen bleef op de post.
Op 3 november verlieten de OD-Groepen uit Bergen op Zoom Tholen.
's Avonds besloot de OD-Tholen leiding uiteindelijk om de post op te heffen.
Er kon geen nieuwe aflossingsploeg meer gevormd worden.
Iedereen was totaal uitgeput na meer dan 7 dagen continu inzet.
En vaardigde een schriftelijk bevel uit dat ieder die op de Post in Oud-Vossemeer diende te ondertekenen.
Desondanks bleven 3 man de post bezetten die die nacht toch nog 14 mortier barrages kreeg te verwerken.
De Duitsers hadden v/a 31 oktober al die tijd willen voorkomen dat de Canadezen achter hun HKL ( Hoofd Vededigings Linie ) gebruik zouden maken v/h reserve veer om daarmee een landing achter hun linies te voorkomen.
In de vroege morgen van 3 op 4 november trokken ze zich terug van de linie Oud-Glymespolder-Witte Ruiter en namen de Canadezen Nieuw-Vossemeer in.
En was daarmee het gevecht bij het veer van Oud-Vossemeer na 6 dagen ten einde.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.