skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Tijdreis

BHIC
BHIC Bhic
vertelde op 29 april 2010
bijgewerkt op 18 november 2013
Er gebeurt weinig op deze foto, maar wanneer we er even voor gaan zitten, maken we een tijdreis van zeker 50 jaar. Berghem heeft allang geen zuivelfabriek meer en hoe lang is het wel niet geleden dat de elektriciteit bovengronds werd getransporteerd?

Op de foto is het er allemaal nog! Rondom de fabriek oogt het rustig - geen melkbus te zien of te horen! Rechts staat wel een tankwagen, vermoedelijk leeg.

De medewerkers van het bedrijf zijn waarschijnlijk thuis, omdat het zondag is. Hoeveel zouden er dat geweest zijn in de jaren ’50 van de vorige eeuw? En zou het huis links de woning van de directeur van de zuivelfabriek zijn?

De antwoorden op deze vragen moeten in Berghem te vinden zijn.

Dus graag jullie reacties!

Reacties (15)

A.J.Oomen zei op 9 mei 2010 om 15:36
delaatste bewoner naast de melkfabriek is ge weest a.J.Oomen.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 9 mei 2010 om 23:30
Bent u dat zelf, meneer Oomen? En zo ja, dan weet u vast meer over de melkfabriek te vertellen.
lambert van Hintum zei op 11 november 2012 om 16:19
Ja,dat is meneer oomen zelf,een beetje apart figuur kan ik mij nog herinneren. Mijn vader heeft 42 jaar op deze fabriek gewerkt,en na sluiting nog 8 jaar in het osse melkfabriek.Directeur in de jaren 1960 voor de sluiting was Frans van Erp en die woonde in het huis naast de fabriek.Het zou best kunnen dat het zondag was op de foto, maar vroeger moest er in de zuivel gewoon op zondag worden gewerkt tot ongeveer 14.00 uur.Zondag begon de dag met een kerkdienst om 6.00 uur in de grote kerk van Oss, en dan werd er gewoon gewerkt. Ons vader Koos van Hintum moest dan ook nog om 18.00 uur naar de fabriek om de ketel vast naar 10 atmosfeer te stoken voor de maandagmorgen, en de room te koelen voor de botermakerij.Rond 1955-1960 werkten er ongeveer 17 personen op het fabriek.Berchs-Heem heeft in haar periodiek ''t vagevenster'' geheel gewijd aan st Joseph stoomzuivelfabriek
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 12 november 2012 om 11:41
Leuk, @Lambert, dat je via je vader nog wat 'inside' informatie over de Berghemse melkfabriek kon geven. Inderdaad moest op zondag worden doorgewerkt, want de koeien hadden geen vrij weekend. En was die zondagse vroegmis in Oss misschien niet alleen voor de mensen van de zuivelfabriek, maar ook voor de medewerkers van andere bedrijven die op zondag doorwerkten?
lambert van hintum zei op 25 november 2012 om 16:16
Van die Heilige mis klopt,dat was voor iedereen.Achteraf dacht ik dat het misschien ook de visserskerk kon zijn geweest,maar in ieder geval in Oss.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 26 november 2012 om 09:13
Oss ligt ook wel voor de hand, Lambert, omdat daar de meeste fabrieksarbeiders woonden. En wat de Visserskerk betreft: die was voor de Berghemnaars net even iets dichterbij dan de Grote Kerk!
A.Raaijmakers zei op 26 november 2012 om 11:57
Van het een kom je op het ander...in Oss werden er in de voormalige Paterskerk van de Carmelieten in de Molenstraat op zondag vroegmissen opgedragen. Speciaal
voor alle mensen die vanwege dienstuitoefening op de zondagmorgen niet naar hun parochiekerk konden voor hun zondagsplicht. (Personeel politie, N.S.-ers, mensen van de fabrieken en heel vroege reizigers bijvoorbeeld) Maar 's zomers kerkten er ook al zo vroeg pleziervissers. Mijn vader was bij de N.S. in Oss en als hij op zondag vroege dienst had (van 06.00 u -14.00 u)ging hij eerst daar nog naar de kerk! Ook wanneer hij zondagsmorgens uit de nachtdienst kwam (22.00-06.00 u)ging hij dikwijks eerst nog naar een van de vroegmissen daar. En dat kon heel gemakkelijk omdat van de vele paters er altijd wel een was die op een bepaald tijdstip in een zijkapel zijn mis opdroeg.
Later veranderde dat allemaal een beetje toen men op zaterdagavond al aan de zondagsplicht kon voldoen.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 26 november 2012 om 16:56
Mooi, @meneer Raaijmakers, zoals u dit plaatje verer inkleurt! En inderdaad, de paters karmelieten droegen doorgaans allemaal dagelijks 'n mis op, dus daardoor waren er kansen genoeg om aan de zondagsplicht te voldoen.
Cor Keijzers zei op 26 februari 2016 om 22:20
Ik weet nog dat wij vroeger op ut romfabriek een tuit van 30 liter fiets moesten halen, fiets was tapte melk waar alles uit .
dat werd dan opgevoerd aan de varkens die gemest werden voor de slacht.
volgen mij hadden wij nr. 428 op de tuiten (Melkbussen) .
iedereen die melk leverde had een eigen nummer.
Bij ons haalde Toon Boeijen (Toonden den Tjouw) de melk op s´morgens en s´middag weer terug gebracht.
Hij wist van iedereen de nummers, ik herinner me dat soms Gerrit van Hinthum een buurjongen van Toon, een geestelijk gehandicapte meeging, ook hij wist waar welke tuit thuis hoorde .
Hoe hij dat wist is mij naar 60 jaar nog steeds een raadsel want kon niet lezen
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 28 februari 2016 om 10:02
Bedankt voor deze aanvulling, Cor: er gaat weer een hele nieuwe wereld voor me open! Begrijp ik het goed dat een tuit hetzelfde is als een melkbus? En wat grappig dat je na al die jaren je nummer nog kunt herinneren. Zou er ergens nog een lijst bestaan van al die nummers?
Cor Keijzers zei op 28 februari 2016 om 11:23
Of er zo´n lijst bestaat ik zou het niet weten.
Melkbussen werden romtuiten genoemd,niet elke tuit was een melkbus
zo had je ook een bromollietuit dat was een kan om petroleum in te doen.
Vroeger kwam van Gerven uit Oss met de bakfiets bromollie venten
Jo van der Sloot zei op 25 maart 2016 om 21:11
Aan de overkant van de melkfabriek had Sjaak van Orsouw zijn kapperszaak. Hij was getrouwd met Kee van der Sloot. Daarnaast stond de slagerij van Keijzers . Een zoon er van Keijzers heeft nu een grote occasions in Apeldoorn. Tonny Keizers. Momenteel heeft de firma van Aalst een elektriciteitswinkel in de afgebroken panden. Dat waren huizen met een Franse kap.
Cor Keijzers zei op 26 maart 2016 om 18:06
De zaak van Jan van Aalst is inmiddels weg , nu zit er een notaris kantoor en een rijwiel zaak in.
De kapper die er zat heette in de volksmond Sjaak de Zwarte
Jo van der Sloot zei op 26 maart 2016 om 19:09
Bedankt Cor voor de juiste informatie. Zo zie je maar weer dat de tijd niet stil staat. Dit hoekje heeft geschiedenis geschreven. Als kinderen kregen we een plakje worst van deze slager. Dat is ruim 70 jaar geleden. Waarom hete hij Sjaak de Zwarte?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.