skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Eén cent voor één varken tussen Oss en Heesch

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 20 maart 2017
bijgewerkt op 14 maart 2017
Soms herhaalt de geschiedenis zich, ook tussen Oss en Heesch. Daar wordt momenteel gewerkt aan de Hescheweg. Met behulp van zwaar materieel wordt het betonnen wegdek met de beruchte ribbels verwijderd, om vervangen te worden door glad en stil asfalt. Maar zover is het dus nog niet: ter hoogte van Tankstation De Kock ligt nu een steenslagweg die lijkt op de grindweg van ruim 100 jaar geleden. Het is een tussenfase, maar toch...

De Molenstraat (op de ansichtkaart nog Heescheweg genoemd), ter hoogte van de St. Jozefkerk (Paterskerk) van de paters Carmelieten (rechts), gezien richting spporlijn - centrum. Aan de rechterzijde van de weg zijn de tramrails te zien van de tramlijn Oss - Veghel. Collectie Stadsarchief OssBegin 1848 moeten reizigers tussen Oss en Heesch nog steeds gebruik maken van een eeuwenoude zandbaan. Maar er ligt dan al een plan voor de aanleg van een “kunstweg” zoals in die tijd een verharde weg wordt genoemd. Vooral het gemeentebestuur van Oss heeft er hard aan getrokken, want zo krijgt de stad eindelijk een in alle seizoenen berijdbare verbinding met de belangrijke rijksweg ’s-Hertogenbosch-Grave.

Groot verdriet

Die loopt langs Heesch en dus, tot groot verdriet van de Osse bestuurders, niet langs Oss. Maar de geplande kunstweg is zeker een stap in de goede richting. De verharding zal overigens niet bestaan uit kinderkopjes zoals het wegdek van de rijksweg, maar uit het veel goedkopere grind. De nieuwe weg begint in de Osse Molenstraat, nabij de predikantswoning (nu het V&D-pand!), waar de keibestrating van het stadscentrum ophoudt. Na 3784 meter wordt, niet ver van de middeleeuwse kerk van Heesch, de rijksweg bereikt. 

 foto Henk Buijks, maart 2017

Op maandag 6 maart 1848 vindt de aanbesteding plaats. Veldman uit Drunen mag het project uitvoeren, voor 13.950 gulden. De provincie levert een bijdrage van 1/3 in de kosten ofwel 4.650 gulden. Van het resterende bedrag betaalt Oss 2/3 en Heesch 1/3. Aannemer Veldman kan aan de slag en levert de grindweg in het najaar van 1848 op. Ondertussen zijn beide gemeenten het eens geworden over de onderhoudskosten: wie gebruik van de weg maakt, moet betalen, dus er zal tol worden geheven.

Er komt een tolhuis in Heesch en een in Oss, vlakbij de grens met Heesch. Twee jaar lang vloeit de tolopbrengst in de kas van Oss en Heesch krijgt de opbrengst van het derde jaar. Het toltarief varieert van 1 cent voor 1 varken, schaap of koe tot 6 cent voor een voertuig met vier wielen en getrokken door een paard.

Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen