skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Torenstraat 55 te Helvoirt: een monument

Aan de Torenstraat 55 in Helvoirt staat een monumentale langgevelboerderij met achterhuis, gebouwd in 1818. Links was het stalgedeelte en rechts het woonhuis. Het zadeldak is gedekt met blauwe Oud Hollandse dakpannen. Dwars op het huis, achter het woonhuis, staat de stal met Franse kap en grote, uitslaande deuren.

Wie de eerste bewoner was en wie het huis gebouwd heeft, weet ik niet. De eerste gegevens zijn van 1832 bij de oprichting van het kadaster. Toen stond het huis kadastraal bekend als Helvoirt, sectie C 238, op naam van de smid Johannes van den Hurck, die op dat moment ook burgemeester was. De gesmede taxusboog voor het huis, die uit die tijd dateert, is vermoedelijk nog door hem gemaakt.

In 1844 komt de woning in het bezit van Adriaan Timmermans. Diens dochter Johanna trouwt op 9 mei 1857 met Martinus van Iersel, die het huis vervolgens door vererving in 1883 in bezit kreeg. Daarna is het huis nog bewoond door Willem van Iersel met zijn zoon Martinus en weer later door een andere zoon van Willem, Joannes van Iersel.

Willem van Iersel met hondJoannes verhuisde na de Tweede Wereldoorlog met zijn gezin naar het herenhuis Jagtlust, ook in de Torenstraat. Toen Jan van Iersel het huis verliet, kwam Toon Dominicus er als huurder in. Hij bleef tot 1955 en werd opgevolgd door Wout Pijnenburg die het huis huurde tot 1968. Joannes van Iersel verkocht het pand in 1983 aan de huidige eigenaar. Inmiddels was de boerderij Rijksmonument geworden (monumentnummer 21477).

“Het huis vormt samen met enkele woningen in de omgeving een dorpsgezicht dat herinnert aan weleer. De grote eiken die langs de straat staan vullen dit beeld aan. Voor het huis staan enkele snoeilinden, die zorgen voor veel schaduw in de kamers. Een oud meidoornhaagje vormt de afscheiding tussen de voorliggende fietsstrook en het perceel. Kenmerkend is de tot een boog geknipte taxus, waarachter de voordeur verscholen licht”, zo zegt de monumentenomschrijving.

Stal achter Torenstraat 55, HelvoirtBinnen in de latere aanbouw is een kamer met een sierlijk gestuukt plafond en een houten panelenwand waar eertijds bedsteden in waren gemaakt. De stal is aanvankelijk ingericht als koeienstal met varkenshokken en paardenstal. Op de zolder is de fraai opgemetselde rookafvoer te zien die boven op de traditioneel getegelde schouw in d’n herd is gebouwd, compleet met vuurplaat.

De huidige bewoner/eigenaar heeft veel tijd besteed aan details om kenmerken van de oorspronkelijke woning te handhaven of grondig te restaureren. Bestemmingen van ruimtes zijn in de loop van de jaren wel veranderd, maar alle binnenmuren staan nog op de juiste plaats. Tamelijk onopvallend heeft de eigenaar de woning voorzien van een grote hoeveelheid technische snufjes. Dit heeft als voordeel dat de verkeersdrukte op de Torenstraat niet leidt tot geluids- en stankoverlast.

Dankzij technisch vernuft is een aardgasaansluiting in de woning niet nodig . De warmte is afkomstig van een houtkachel onder de schouw, waarvan de restwarmte wordt benut voor andere ruimtes. Verder worden de sterk verspreid liggende kamers indien nodig elektrisch verwarmd.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen