skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

Trots op de driekleur

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 28 februari 2009
bijgewerkt op 14 november 2018
Het is een beetje raadselachtig, dit tafereel. Een groep mannen, Nederlandse vlaggen die fier wapperen in de wind, en een met naaldbomen versierde vrachtwagen. De oude Amerikaanse legertruck is een GMC en, aan het bordje te zien, ernstig aan zijn pensioen toe.

De mannen zijn dat nog lang niet. Enkelen van hen dragen een uniform, mogelijk dat van de Binnenlandse Strijdkrachten in de periode vlak na de verdrijving van de Duitse bezetter,  herfst 1944-voorjaar 1945.

De groep staat op een vlak terrein. Is dat wellicht het vliegveld dat de RAF heeft aangelegd tussen Heesch en Nistelrode?

Welk verhaal hoort bij deze foto? Wie herkent hier iemand?

Het BHIC is erg benieuwd naar je verhaal.

Reacties (27)

Ronald Gruntjes zei op 2 maart 2008 om 19:17
Ik ben hier ook wel benieuwd naar. Komen de reacties, of een samenvating, conclusie ervan ook op de website?

Met vriendelijke groet,Ronald Gruntjes
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 3 maart 2008 om 14:36
Beste Ronald,
Er is al een kenner opgedoken en die komt op heel korte termijn naar het BHIC om deze en enkele andere foto's over hetzelfde onderwerp te bekijken.
Zodra wij meer weten, komen foto en toelichting inderdaad op de website, onder Nistelrode en daar onder de rubriek Zondagsnieuws. Zeker is al wel dat de foto is gemaakt op het vliegveld dat in de oorlogsjaren op Nistelrode's grondgebied lag.
maurice van den hogen zei op 28 juli 2008 om 21:07
dat vliegveld wat er word bedoelt
ligt nog steeds op nistelrode's grondgebied het is nu een zweefvliegveld
Robert Arts zei op 24 mei 2009 om 21:31
Ik ben vandaag bij de traditiekamer Typhoon op Vliegbasis Volkel geweest en daar zag ik op een kaart dat er een vliegveld Heesch geweest is met een Noord-Zuid baan op de plek waar nu het golfterrein zich bevind, dus ten noorden van Nistelrode en niet op de plek van het zweefvliegveld. Ik kreeg de indruk dat het een tijdelijk vliegveldje geweest is voor de oprukkende Engelsen.
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 25 mei 2009 om 08:58
Bedoeld vliegveld lag inderdaad tussen Heesch en Nistelrode, en was dus niet hetzelfde als het huidige zweefvliegveld, dat tussen N'rode en Vorstenbosch ligt.
Toch weten we nog steeds niet alles van deze foto...
Martijn Aarts zei op 17 februari 2010 om 22:25
hey

Vliegveld ligt idd tussen heesch en nistelrode maar dan aan de ander kant van de A.50 bossen Maashorst

Met vriendelijke groet,

Martijn
Jan van der Avoort, Heemkundekring NistelVorst zei op 13 mei 2010 om 13:35
Heb met verwondering en veel belangstelling naar de reacties van dit onderwerp gekeken,
en wil toch over dit onderwerp het e.e.a toelichten.
Het vliegveld dat in eerste gepland was op de uiterwaarden van de Maas in Keent maar door de drassige grond daar ongeschikt was, verplaatst naar het noorden van de plaats Nistelrode en lag tegen de bebouwde kom van Nistelrode aan waar de landingsbaan in noord zuid richting lag, en gelegen was tussen Nistelrode en Berghem / Oss / Schaijk dus niets met Heesch van doen had.
Dat men de naam B88 Heesch heeft gegeven aan dit Vliegveld komt omat de Engelse commandant dacht toen hij in Nistelrode aan kwam hij zich in Heesch bevond volgens zijn stafkaart.
Dat men nu denkt dat hier het zweefvliegveld van Nistelrode ligt, wat tussen Nistelrode en Vorstenbosch is gelegen ten zuidwesten van Nistelrode, komt door dat op de plaats waar de nishutten van het voormalige vliegveld een veldje van de zweefvliegtuigjes club is gelegen.
Verder is naast dat er een weg die genoemd is naar dat vliegveld " Vliegveldweg " ook een oude betonbaan die toen toegang tot het Vliegveld gaf, bewaard is gebleven en is een zijstraat van de Berghemseweg, die de naam heeft gekregen van een squadron dat op dat veld gelegerd was en wel de 126e wingweg.
Deze weg heeft deze naam gekregen tijdens het 50 jarig bevrijdings in Nistelrode waar diverse veteranen van het Vliegveld bij aanwezig waren.
Martijn Aarts zei op 14 augustus 2010 om 11:15
hey volgens mij hebben de nishutten verder in het bos gelegen in het betonpad zit een breder stuk en een flauwe bocht het rechte stuk ligt presies noord zuid daaraan heeft het vliegveld gelegen en dat zou het nu bestaande zweefvliegtuigjes veldje op de baan plaatsen bij het breede stuk liggen ook gebruiksvoorwerpen muntjes en etensresten vele daarvan zijn canadees
Jan van der Avoort zei op 22 augustus 2010 om 00:55
Hallo Ik zie dat mij reactie op dit onderwerp twee maal is afgedrukt.
En aan Martijn Aarts dat van die Nishutten is correct, dit was aan de oostzijde van het vliegveld, waar een beton baan van noord naar zuid loopt die er nu nog ligt al wordt deze nu door de A50 doorsneden
en komt uit op de Berghemse weg.
Ik ben vaak gaan zoeken langs deze beton baan en heb er nog kogels en een benzine kan gevonden en enkele knopen van een Canadese militaire jas.
Bij de Heemkunde kring NistelVorst te Nistelrode is nog een platte grond van het vliegveld
en een 16 mm film die men tijdens het 50 jarig bevrijdingsfeest van uit Engeland heeft gekregen.


Groetjes Jan.
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 23 augustus 2010 om 09:51
Beste Jan, de dubbele reactie van 13-05-2010 heb ik er uitgehaald.
Wij zijn heel blij met je deskundige reactie op dit onderwerp. Fijn dat je de lezer attent maakt op wat er bij Heemkundekring Nistelvorst nog meer te zien is.
Bij het BHIC zijn er ook nog enkele archiefstukken over de aanleg en opheffing van het vliegveld in het archief van het gemeentebestuur van Nistelrode 1930-1969 (toegang 7308). Via Historisch Onderzoek op deze website kun je deze opzoeken en in de studiezaal van locatie Den Bosch inzien.
Martijn Aarts zei op 29 augustus 2010 om 22:17
Hey oke mooie reacties

Is er ook een mogelijkheid om voorwerpen van het vliegveld te laten zien via de heemkundekring heb er vele ook persoonlijke vanalles munten flesjes kammen scheer en tand benodigdheden canadeese wiskey scheermesje enz enz groetjes Martijn
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 30 augustus 2010 om 09:41
Als ik jou was, Martijn, nam ik snel contact op met de heemkundekring Nistelrode: www.nistelvorst.nl.
Jan van der Avoort zei op 30 augustus 2010 om 12:14
Hallo Henk en Martijn

Mogelijk moeten we over dit onderwerp maar een samen om de tafel gaan zitten want ik zie dat het toch wel nog leeft bij verschillende mensen en vooral wat het monument dat in Nistelrode zou moeten liggen betreft. !!! ???
Ik heb tenminste nog het e.e.a wat het Vliegveld aan gaat in petto.

Groetje Jan.
Martijn Aarts zei op 30 augustus 2010 om 20:35
Hey Jan

even een reactie op jouw verhaal over de 16mm film is die tijdens de oorlog daar gemaakt op het vleigveld?

Heb namelijk ook een stuk 16mm film gevonden
Martijn Arts zei op 30 augustus 2010 om 22:04
Zou graag de film wel eens willen komen bekijken en ook de plattegrond maar die weet ik denk ik al aan de hand van de vondsten:)
Jan van der Avoort zei op 31 augustus 2010 om 12:35
Hallo Martijn

De film mag je best komen bekijken doch de heemkundekring kan deze film niet afdraaien (16 mm) omdat we deze projector niet hebben.
Ook heeft de heemkundekring niet veel of geen restanten van het vliegveld alleen wat documentatie / platte grond (kopie, zonder schaal verdeling)en een twee tal uitgaven van een Engels Nederlands boek "Well meet again" over het Vliegveld dat is uitgegeven tijdens de herdenking 50 jaar bevrijding.
Waar Harrie van Grinsven de auteur van is.
Harrie in deze film kommen enkele fragmenten voor van het vliegveld en van het kamp Donzel verder is deze film vrij algemeen over wat de Engelse in het bezet gebied gedaan hebben.

Groetjes Jan.
Martijn Aarts zei op 31 augustus 2010 om 19:14
Hey Jan

Oke das jammer dat hij niet afgespeeld kan worden ik heb vele restanten :) waneer wil je een afspraak maken?

Groetjes Martijn
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 1 september 2010 om 09:39
Jan, misschien is het in verband met de door jou genoemde film raadzaam contact op te nemen met Frank van der Maden van de Universiteit Tilburg en van de Brabantse Foto- en Filmbank. Ik denk dat ze daar meer dergelijke problemen aan de hand hebben gehad. Kijk maar eens op deze link: http://www.uvt.nl/webwijs/show/?uid=maden.
Marc v donzel zei op 21 januari 2014 om 20:46
Diit is na de oorlog in nistelrode op het toemalige r.a.c.f airfield b88 heesch operationeel van dec 1944
Tot 18 april 1945.
Nadat het vliegveld was opgeheven heeft er een periodel lang U.S trucks gestaan gmc enz.dit is waarschijnlijk de opening daarvan.er stonden er
waarschijnlijk honderden,allemaal overschot,en wachtend op een koper,veel van deze ex legertrucks deden dienst als zandauto bij transportbedrijven.op bhic zijn nog foto,s van de vele trucks in nistelrode
Manuel zei op 6 juni 2019 om 22:45
Wij zijn inmiddels de nodige jaren verder sinds laatste bericht. In de afgelopen jaren ben ik veel bezig geweest info te verzamelen, wat niet eenvoudig is. Een aantal foto's hoe een en ander er daadwerkelijk uitgezien heeft zou erg mooi zijn geweest, maar dit is vooralsnog niet gelukt.

Voor toekomstige geïnteresseerden heb ik in ieder geval een kaart gemaakt waarop het toenmalige vliegveld te zien is op de situatie van heden ten dagen. Dit geeft een globaal idee hoe het vliegveld er bij heeft gelegen en wat er waar te vinden is geweest. Helaas is de tekening welke ik voorhanden had niet de allerbeste kwaliteit. Als ik deze ooit beter tegenkom zal ik deze aanpassen en ook hier plaatsen.

https://www.dropbox.com/s/t9d3pgfqg19dgbi/B.88%20Heesch%20overlay%202019.jpg?dl=0
Rini de Groot zei op 7 juni 2019 om 07:29
Wanneer in de oorlog Hitler jarig was, op 20 April, mocht er gevlagd worden maar niet voor onze Vouder die dan ook een jaar ouder werd, webezaten zelfs geen vlag.
Wanneer Br. Joseph van Den Hoenderbosch uit Uden met vakantie kwam uit Oeganda, plaatste zijn broer Toon de vlag boven op de wieken van zijn windmolen. M,n zusje haar vlaggetje in de top van de Uitkijkpost, de romp van een Glider, zweefvlieger die verticaal in de grond stak, van 9 meter hoog.
Het stak niet af tegen die van die van Toon.
Bij het vertrek in de vijftiger jaren van familie Lammers, directeur van de Melkfabriek, buren tegenover, kregen wij de Driekleur, met het prachtige blauw erin, nu konden ook wij, Vlaggen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 juni 2019 om 08:41
@Manuel: ik kan me goed voorstellen dat daar al heel wat uren en uren onderzoek in zijn gaan zitten! Ik sluit me aan bij je oproep: mochten er nog ergens foto's van zijn, dan zou dat een prachtige aanvulling zijn. Wellicht is het toepasselijk je reactie ook op deze plek te plaatsen:

https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/vliegveld-b-88-heesch?notification=true

@Rini: Bedankt voor je berichtje, Rini. Bijzonder om te lezen hoeveel er kan spelen rond het al dan niet kunnen of mogen vlaggen. En goed te lezen dat de vlag van de buren bij jullie zo'n gewaardeerde bestemming heeft gekregen!
Harrie van Grinsven zei op 18 augustus 2022 om 20:13
Terug naar de vraag over meer info over DEZE foto ( en ook andere die over dit thema "GMC-dump Nistelrode" werden gemaakt en her en der bij de BHIC *( zie ook foto's daar ) op de site terug te vinden zijn.
Zie voor meer info: De Telegraaf van 6 januari 1959 en het artikel daar over Hein van der Kant. Lathouwers is dealer van General Motors dus niet zo raar ook dat die naam bij de foto's gemaakt door fotopersbureau Het Zuiden staat. Het voormalig vliegveld betrof in dit geval puur het terrein waarop ze werden gestald. Deze dump van trucks kwam via Parijs en Antwerpen o.a. naar Nistelrode.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 augustus 2022 om 13:15
Bedankt voor je aanvulling, Harrie. Heb je zo ook de titel van het artikel in de Telegraaf? Dan plaatsen we de directe link er naar toe. Met een snelle zoektocht in Delpher kon ik het zelf niet vinden.

Alvast dank!
Harrie van Grinsven zei op 22 augustus 2022 om 13:30
Marilou,

Ik heb zelf mijn speurwerk nu in een artikel (PDF) vervat en op mijn website gezet. Zie onder publicaties op www.nisterle.nl.
Daar kan je naar linken of desnoods die PDF downloaden.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 augustus 2022 om 17:14
Dag Harrie, bedankt voor je berichtje met de link. Volgens mij werkt het zo prima hoor, zo is het goed vindbaar. Veel dank voor je snelle reactie!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen