skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Twee briefkaarten vertellen hun verhaal

Op de eerste prentbriefkaart zien we Kerkstraat-Noord rond 1915 met links het oude raadhuis met een lantaarn boven de onderdeur, er langs het toenmalige huis van schoolmeester Schiks, café Van Kessel (later café ’t Menneke) zonder veranda, dan dat van Mie v.d. Loo en het achterste huis is dat van Johannes van Kol.

Achter het molenaarshuisje staat de molen met de wieken naar het noord-westen, blijkbaar met een zachte wind uit die richting aangezien de huiven (zeilen) over de wieken gespannen zijn, zodat ze meer wind vangen. Links achter de zijgevel van het huis van Van Maren, weer iets naar voren het huis van de familie Weijers. Achter de geopende poort dat van familie Van de Broek en tot slot uiterst rechts de vorige pastorie. Gezien de waterplassen en de bladeren onder de bomen is de foto gemaakt vlak na een najaarsbui.

Op de achterzijde van deze prentbriefkaart lezen we het volgende: "Aan Mej, Teodora v. Berlo per adres van Mevr. Wijnen Stratum Dijk bij Eindhoven. Erp 6 juli 1916 [*dat was op ’n zondag] Waarde Zuster Tot mijn genoegen kan ik u mededelen dat wij a.s. Donderdag komen als er niets tegenvalt. Wij hebben het hooi nog wel niet binnen, maar daar komt toch geen eind aan. [*Een goed oogstjaar dus]. Tante Beth komt mede. Verleden Zondag was ik naar Boekel geweest. Mina en Marie waren er ook. Alles was nog als op het oude. Karel was ook nog vlug [*hel voor zijn leeftijd]. Ontvang mede de groeten van ons allen, ook van Heuvelberg en dan tot Donderdag. Om half negen gaan we van hier [*Erp] en dan met de tram naar Stratum. Als er iets tegenvalt zal ik wel schrijven. Daag van allen Uwe zus Nellie."

Onder op de kaart staat gedrukt : Uitg. F. [*Frans] v.d. Ven. [*werd ook  wel Fikske genoemd omdat ie zo fel kon zijn; Frans had in die tijd zijn winkeltje waar anno 2016 het westelijk deel van het Sint Jansplein is en dit witte huisje is te zien op de tweede prentbriefkaart].

Boekel, Meester Van Hooffstraat, 1900
Daarin was dus het winkeltje waar Nellie van Berlo de eerste kaart  kocht. Achter het winkeltje was ook nog een bakkerijtje.  Voordat Frans daar zat, was er namelijk nog bakker Van Eenbergen gevestigd, die vandaar naar Gemert vertrokken was.

Verder hebben in dat huisje nog Pietje Kerkhof gewoond (later bekend van het snoep- en tabakswinkeltje in de Kerkstraat-Noord); Mie de Leest en een zekere Toon Verbakel. Dit alles wist Dina de Bie-Van de Ven nog door overlevering te vertellen. Verder links op de foto de St. Jans(jongens)school zonder de aanbouw waarin anno 2016 de Heemkunde zit.

In het midden de oude waterstaatskerk, het reeds besproken witte huisje en nog een kleiner huisje. De briefkaarten zijn bewaard gebleven dankzij Dina’s man Willie. De laatste prent is van rond 1900, volgens het fotoboek Boekel zo âs 't vruger waor (1890-1950).

Reacties (3)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 oktober 2016 om 12:16
Mooi verhaal weer Gerard, en prachtige illustraties ook. Ik ben benieuwd of mensen uit Boekel deze namen ook nog herinneren. Het snoep- en tabakswinkeltje bijvoorbeeld: dat is toch een belangrijke plek voor jong en oud ;-)
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 10 juli 2017 om 23:30
De onderste kaart laat dus een zuidelijk deel van de Meester van Hooff - straat van Boekel rond 1900 zien.
De naam van deze straat is te herleiden naar Johannes Franciscus Rudolphus van Hooff een patriot in hart en nieren uit de 18-de eeuw.
Nu zul je denken maar wat heeft die patriot met Boekel van doen?
Van Hooff was meer dan patriot. Als advocaat werd hij van politieke activist ook een voor-aan-staand bestuurder ( Burgemeester van Eindhoven) en na veel omzwervingen zelfs minister. Het was een revolutionair en emanciperend persoon.
Wel nu ; om in die tijd, in zijn jonge jaren, Katholiek-Middelbaar-onderwijs te volgen verkoos hij het internaat van de Franciscanen in Handel. Van daaruit kreeg hij ook klassieke scholing bij de pastoor van Boekel ; Paulus Boekels genaamd, alvorens hij een studie in rechten ging volgen in Leuven ( Toen nog geen België want dat bestond nog niet) en later te Nancy (in Frankrijk onder Luxemburg).
Wil je heel zijn levensverhaal lezen klik dan op deze link : http://resources.huygens.knaw.nl/bwn1780-1830/lemmata/data/hooff
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 11 juli 2017 om 09:44
Imponerende levensgeschiedenis. Goed dat je aandacht schenk aan de persoon aan wie de Meester van Hooffstraat in Boekel haar naam te danken heeft.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen