
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
‘Het Leeuwke’ wordt rond 1837 gebouwd op een perceel dat eigendom was van Bastiaan Kluijtmans. Later wordt het eigendom van bierbrouwer Hendrikus van den Broek, die het pand verhuurt aan Hendrik Rijkers, tapper. Wanneer Rijkers is overleden komt zijn vrouw Johanna van Velthoven voor als tapster. Na hun overlijden zetten de dochters Lamberdina en Johanna Maria de herberg voort. Hendrikus van den Broek wordt in 1870 als voogd aangesteld over de twee zussen. De herberg komt nogal eens voor in processen-verbaal wegens de vechtpartijen die daar plaatsvonden.
Aan het begin van 1880 wordt het pand uitgebreid met een schuur, stal en beugelbaan. Pachter is dan Leonardus van de Laar, herbergier, die in 1879 gehuwd is met Johanna Maria Rijkers. De familie van de Laar blijft de herberg pachten tot 1936, dan kopen ze het pand, dat ook nog een tijdje ‘Tramstation’ wordt genoemd. Ze blijven eigenaar tot de afbraak volgt.
‘De Driesprong’ is rond 1866 een perceel waar een huis wordt gebouwd; het behoort dan toe aan Henrikus Aarts en Leendert der Kinderen. Wanneer Wilhelmus van de Laar eigenaar is komt het pand in een proces-verbaal voor als herberg. Ook hier voltrekt zich volgens de procesverslagen van de gemeente het een en ander.
In het begin van de twintigste eeuw wordt ‘De Driesprong’ verkocht aan Maria Swinkels, weduwe van brouwer Henricus Franciscus de Leijer. Wilhelmus van den Broek is de pachter en vergunninghouder. Het vergunningslokaal in bedoeld pand wordt door de familie De Leijer in 1907 verbouwd.
In een notariële akte, gedateerd 1926, lezen we dat het huis oorspronkelijk verhuurd werd voor drie en vijftig gulden per jaar, levenslang met verplichting geen bier te verkopen dan al wat door de verhuurder wordt geleverd. De huurprijs werd verhoogd tot tachtig gulden per jaar.
Willemke had veel pech in zijn vier huwelijken; zijn eerste vrouw is Johanna Maria van de Laar, zijn tweede vrouw was Johanna Maria de Louw. Alleen in zijn derde huwelijk, met Anna Maria van de Nieuwenhof, krijgt hij kinderen. Met Maria Philomena Wouters, zijn laatste vrouw, vertrekt hij in 1939 naar Waalre.
De volgende eigenaren zijn omstreeks 1960 Jacobus Simon Majoor, caféhouder, geboren te Laren en zijn vrouw. Hij woont tijdens zijn huwelijk in 1933 met Lamberta Hendrika van Oorschot te Liempde op Kasteren B 23. Samen laten zij zich in 1934 te Liempde uitschrijven om in Nijnsel te gaan te wonen op huisnummer D 175, ‘De Driesprong’. Daar wordt hem in 1937 een drankvergunning verleend. Ook zoon Folkert is mede-eigenaar.
BHIC, Gemeentebestuur Sint-Oedenrode toegang 7634
BHIC, Gemeentelijk kadaster Sint-Oedenrode, toegang 7739
BHIC, Notariële akten Sint-Oedenrode, toegang 7637
BHIC, Bouwvergunningen Sint-Oedenrode, toegang 1504