skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

Van De Zwaan tot De Kroeg, Borchmolendijk 11

Een oud gedeelte van Sint-Oedenrode waar in de veertiende eeuw al huizen stonden. Rond 1672 woonde er Cathalijn Jan Claes Merckx, zij was de weduwe van Jacob Jansen Smits.

Van beroep was hij smid en wanneer zij haar testament maakt volgt er een opsomming van de goederen die in het huis aanwezig waren, o.a. een aambeeld, blaasbalg, hamers, tangen, slijpsteen en alles wat een smid toebehoort.

In 1832 hoort het gebouw toe aan Johannes Henricus van Hoogeveen, predikant, die met zijn gezin op huize Stompershoek woonde. Het pand bestond toen uit een voor- en achterhuis. Het werd bewoond door Lambert van Deursen en Johan Schoenmakers. Een hele tijd blijft het eigendom van de familie Van Hoogeveen, totdat in 1869 zijn weduwe Maria Catharina van de Garde met haar kinderen het verkoopt aan de koopman Hubertus Swinkels.

Daarna komt het in 1877 in handen van Martinus, Henrikus en Catharina Merks. Zij verhuren het pand aan Catharina van Saxen, weduwe van Elias Schooning, en haar kinderen. Een Joodse familie die er een winkel met een borstelfabriekje runde. Later verhuisde haar zoon Abraham met zussen en neef Elias Groenwoud naar Kofferen 12 om daar de winkel en borstelfabriek voort te zetten.

Carolus Ludovicus van Heugten, zadelmaker, koopt het pand in 1901, dan kadastraal bekend onder de nummers G 28 en G 29. In 1927 vraagt hij een bouwvergunning aan. Tot de grond toe breekt hij het af om er vervolgens een woonhuis met café en restaurant neer te zetten.

Een eindje achter zijn huis, nu Coeveringslaan 13 – 15 – 17, had Carolus ook een werkplaats voor zijn zadelmakerij. Het bestond uit een huis, tuinhuis, drie looikuipen, twee looivaten en een petroleummotor.

Een van zijn zoons, Charles, is op 22 november 1942 om het leven gekomen als piloot toen zijn vliegtuig de ‘Hudson VI’, werd neergeschoten boven de Noordzee ten noorden van Terschelling.

Drankvergunningen worden er ook verleend voor het pand Borchmolendijk 11. Beginnende met Carolus Ludovicus van Heugten met verlof A voor pand G 1708, dat in 1937 wordt ingetrokken. Het betreft dan café-hotel De Zwaan. De volgende vergunninghouder is Gerardus Wilhelmus van Helden, geboren 1893, met verlof A. Martinus Theodorus Kluijtmans is de volgende met volledige vergunning, van 1952 t/m 1955, voor een hotel met 6 kamers, met daarin gevestigd: RK kerkkoor, Rij- en Biljartvereniging.

In 1955 wordt het pand door Van Heugten verkocht aan Gerardus van Helden, geboren 1933. Hij runt het bedrijf van 1955 tot 1960, waarna de verkoop volgt aan Jan van den Bosch, chauffeur/caféhouder, gehuwd met zijn zuster Maria van Helden.

Verschillende benamingen heeft het pand de afgelopen jaren gekregen o.a. Hotel van Heugten, De Zwaan, Taveerne Jan Bosch en tot nu toe café ‘Het Pumke’. Van Helden had in het verleden voor zijn pand een bezinepomp in gebruik . En dan nu 2016 een nieuwe uitbater met een nieuwe naam: ‘De Kroeg’.

Foto’s: Jo van der Kaaij
Bron: Archieven Brabants Historisch Informatiecentrum.
H. Kuijk in Heemschild 3 (2013), afl.3, p. 65-68.
Wikipedia Charles van Heugten

Reacties (10)

Willie Damen van de Mosselaer zei op 15 juni 2016 om 18:02
Gevonden in het archief BHIC
1941 Schrijven van G. van de Helden voorzitter van R. K. Bond van hotel- café- restauranthouders en slijters ‘Sint Josef’ afdeling Sint-Oedenrode. Het verzoek tot uwen Raad richten om indien er zich geen bijzondere gevallen voordoen de kermis in augustus 1941 weer op normale wijze te den plaats vinden. Dat wij vergunninghouders en verlofhouders zeer zware verliezen hebben geleden, doordat wij ingezetenen van Sint-Oedenrode voor alle vermakelijkheden zijn uitgesloten geweest. Dat onze bedrijven onmogelijk in stand kunnen blijven indien niet de nodige maatregelen worden getroffen. Het is uwen raad bekend, dat onze bedrijven zeer zwaar zijn belast en wanneer zij wederom van de kermis worden uitgesloten onze bedrijven met de ondergang worden bedreigd. Dat de wegomlegging aan de Hambrug heeft eveneens voor onze bedrijven grote nadelige gevolgen in deze zomer en de daarop volgende, zodat uwen raad wel grondig de noodtoestand waar wij vergunning en verlofhouders voor geplaatst zijn onder het oog mogen zien. Dat in Nederland op heden in diverse plaatsen de kermis weer op normale wijze plaats vindt, hadden wij gedacht eveneens een dergelijk voorstel aan uwen raad in te dienen. Indien uwen raad betreffende ons voorstel goedgunstig mag beslissen zal dit ten goede komen van alle neringdoende mensen hier ter plaatsen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 juni 2016 om 11:04
Mooie vondst, Willie! Enig idee of "alle neringdoende mensen" ook inderdaad aan de kermis hebben kunnen deelnemen?
Willie Damen van de Mosselaer zei op 16 juni 2016 om 13:10
10 juni 1941 Aan de heren Burgemeester der Gemeenten in Noord-Brabant. De Secretaris-Generaal van het Departement van Binnenlandse Zaken heeft te mijner kennis gebracht een brief van den Commissaris-Generaal voor Bestuur en Justitie ter zake van het houden van kermissen. De vraag of onder de huidige omstandigheden kermissen e.d. doorgang behoren te vinden, aan het oordeel der plaatselijke besturen wordt overgelaten.
1 juli 1941 Aan de R. K. Bond van Hotel- Café- en restaurantbedrijfshouders. P/a G. W. van Helden te Sint-Oedenrode. Dat de raad onzer gemeente in zijn vergadering van gisteren met algemene stemmen afwijzend heeft beschikt op uw verzoek om de kermis dit jaar te laten doorgaan.
12 maart 1942. Komt ten gemeentehuizen een vertegenwoordiger van Kermisgenoten, de heer Vermolen uit Orthen, die voor het jaar 1942 invoering van de Kermis komt pleiten. Wordt hem toegezegd dat het verzoek in gunstige overweging zal worden genomen.
Verder heb ik in de archieven tot nu toe niets gevonden dat er in oorlogstijd kermis in Sint-Oedenrode heeft plaats gevonden.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 juni 2016 om 16:19
Maar dankzij jouw informatie zijn we toch weer wat verder. Veel dank, Willie!
Hans zei op 11 december 2017 om 14:02
Na Charles van Heugten hebben hier achtervolgens ook nog gewoond: de fam. Warnaar - de Ruijter, wachtmeester ; Hendrik Antonie Janssen, wachtmeester en Lambertus Antonius Henkelman, schoenmaker
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 11 december 2017 om 15:58
Bedankt voor deze aanvullende informatie, Hans! Ons beeld van dit pand wordt zo steeds completer!
Jeannette van den Bosch zei op 1 september 2019 om 12:30
Wat mooi om de geschiedenis van je ouderlijk huis zo te lezen. Nooit geweten. Bedankt!!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 september 2019 om 10:56
Wat aardig dat je dat hier laat weten, Jeannette! En misschien kun je het verhaal wel een beetje aanvullen... Hoe was het om hier op te groeien? Herinnerde nog iets in het huis aan deze geschiedenis?
Jeannette zei op 2 september 2019 om 12:09
Marokko Nilisen, ik heb een Facebook account onder de naam Jeannette Kelderman. Ik zou je via Messenger meer informatie kunnen geven.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 september 2019 om 14:59
Hallo Jeannette, bijzonder om te zien wat autocorrectie met mijn naam doet ;)
Je mag ook gewoon meer informatie mailen, als je dat fijner vindt. Dat kan via info@bhic.nl tav Marilou

Alvast dank!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.