skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink

Van katholieke kostscholen naar seculier onderwijs

Jak Boumans ging in 1956 op elfjarige leeftijd in de leer bij de Fathers of Mill Hill in Tilburg. Deze missionaire congregatie uit het Verenigd Koninkrijk had verschillende scholen en internaten in Nederland. Boumans wilde priester worden en was met dat doel, door een Father of Mill Hill uit zijn parochie in Arnhem, doorverwezen naar het seminarie van het Sint Joseph-Studiehuis in Tilburg, beter bekend als "De Rooi Pannen".


Sint Joseph-Studiehuis in Tilburg, internaat van de Missionarissen van Mill Hill

Boumans is naar eigen zeggen van de generatie "kromstaf". “Ik weet niet of je dat iets zegt, maar honderd jaar kromstaf was de viering van de acceptatie van de bisschoppelijke hiërarchie in de Nederlandse samenleving”, legt hij uit. Deze viering vond plaats in 1953 en was volgens hem het begin van het einde van het rijke roomse leven. Ook vertelt hij hoe die jaren een hoogtepunt vormden voor de priesteropleidingen. "Dat was echt zo, dat er toen jaarlijks tientallen priesters werden gewijd binnen de congregatie”.

Maar eind jaren vijftig begon het aantal priesterstudenten te dalen en deze daling werd in de jaren zestig, volgens Boumans, nog eens versterkt door het Tweede Vaticaans Concilie. Dit concilie vond plaats tussen 1962 en 1965 en was een soort Vaticaanse vergadering waarin modernisering van de kerk werd besproken. “Daar hoopte iedereen van dat het allemaal meer relaxed zou worden. Eigenlijk is daar alleen van overgebleven dat de mis voortaan in het Nederlands gehouden werd”, vertelt Boumans. Volgens hem zijn de tegenvallende resultaten van het concilie een van de belangrijkste redenen voor de leegloop van de kerk in de jaren zestig.


Nieuwbouw Mill Hill College, 1960, op de achtergrond Ringbaan West

Binnen de katholieke kerk was er dus steun voor modernisering aan de ene kant, maar weerstand aan de andere. Het studiehuis in Tilburg maakte rond deze tijd ook veel veranderingen door. In de periode dat Boumans op het internaat zat, werd de school omgetoverd tot een gymnasium. “Dat was zeg maar een beetje vreemd, want van te voren werd iedereen aangenomen”, vertelt Boumans. “Toen merkten we ineens dat er een hele grote verandering ging komen namelijk de overgang naar het gymnasiumniveau. We kregen een staf met priesterleraren die op de universiteit hadden gezeten."

De leerlingen van de Fathers of Mill Hill kregen vrijwel niets uitgelegd over de veranderingen. Toch kwamen de veranderingen niet uit de lucht vallen. “Je werd erop voorbereid omdat er bijvoorbeeld een nieuwe school gebouwd werd. Je merkte ook dat de universitaire leraren binnenkwamen. Je merkte het ook aan het feit dat de lekenleraren bijkwamen. Maar ik kan me niet herinneren dat we ooit een keer samengeroepen zijn om een blik op de toekomst te krijgen”, zo vertelt hij.

Logischerwijs had de omschakeling naar gymnasium invloed op de moeilijkheidsgraad van het onderwijs. “Je kreeg bijna een soort onderscheid tussen de jongens die staatsexamens gingen doen en de jongens die dat niet haalden”, herinnert Boumans zich. Vrijwel alle leraren die les hadden gegeven op het internaat vóór de omschakeling, Verlieten het studiehuis. Ze kregen een benoeming voor een missieplaats of gingen naar het rusthuis van de congregatie in Oosterbeek.


1960, inzegening nieuwbouw



Inzegening nieuwbouw, 1960. V.l.n.r. pater Kock, onbekend, Mgr. Bekkers, pater Aelen, pater van Thiel

In 1964 voltooide Boumans het kleinseminarie en volgde hierna een filosofieopleiding in het inmiddels afgebroken missiehuis in Roosendaal. Hierna vertrok hij naar New Orleans waar hij zijn diakenwijding zou ontvangen. Toch is hij de ontwikkelingen van zijn oude internaat blijven volgen. “Vanaf die tijd is er veel gaan veranderen in het Mill Hill College Er kwamen minder studenten binnen”, vertelt hij, “Er was net een nieuwe school gebouwd. Daar kwamen ook leerlingen van buitenaf. Niet alleen jongens, maar ook meisjes”. Ook werd de kern van priesterleraren uitgebreid met lekenleraren.

Al eerder, in 1960, was de naam van het studiehuis veranderd in Mill Hill College. Dat gebeurde ten tijde van de opening van het nieuwe schoolgebouw en de omvorming naar een gymnasium. Toch bleef het onderwijs volgens Boumans totaal katholiek tot aan 1973. In dat jaar verhuisde het Mill Hill College naar de Venneweg in Goirle, waar het tot aan de dag van vandaag bestaat als een middelbare school. Het oude pand van het Sint Joseph-Studiehuis en het omringende terrein zou ook een toekomst krijgen als onderwijsinstelling. Deze bestaat nog altijd onder de naam De Rooi Pannen en biedt een breed scala aan MBO opleidingen aan.

Het katholieke onderwijs maakte dus langzaam plaats voor de seculiere instellingen die tot de dag van vandaag bestaan. Boumans vond het erg moeilijk, maar maakte in 1969 de keuze om als gewijde diaken het bisdom New Orleans te verlaten en keerde terug naar Nederland om een carrière in de uitgeverij te beginnen.

Reacties (5)

Daan Eras zei op 20 juli 2020 om 13:19
Ik zat op ‘het Mill Hill’ vanaf de brugklas in 1968 tot 1972, eerst semi- en daarna intern. Father Cees Eestermans was toen rector van het gymnasium. Hij was fanatiek windsurfer. Er werd toen al les gegeven door zowel (Mill Hill)paters als door burger-leraren. Father Kock was naast aardrijkskundeleraar ook fanatiek tennisser. Sommige definities die we van hem moesten leren, zitten nog steeds in m’n hoofd. Ik herinner me bv father Piet van Wetten, die een groot filmkenner was en Oude talen doceerde. Father Van Thiel (‘Flipke’) gaf dat ook, en ook godsdienstles. ‘Père’ Douma? was docent Frans. Maar Duits (Boems) Engels, muziek (Opa) biologie en wiskunde (Buikje) kregen we van ‘burgerdocenten’. Van het internaat herinner ik me nog de fathers Jac Hetsen, die de leiding had over de onderbouw, en Loek Appels die de bovenbouw in de hand probeerde te houden.
Van Jac las ik nog, dat hij In Brazilië de voetballer Romario heeft getrouwd en een interview op http://www.rkamsterdamwest.nl/wp-content/uploads/2011/03/interviewjachetsen.pdf
Na vier jaar moest ik wegens desinteresse in dode talen deze school verlaten. Een jaar later werd de vestiging in agoirle geopend.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 20 juli 2020 om 15:22
Dank voor je reactie Daan. Je hebt nog heel wat docenten paraat. Die drie namen van de burgerdocenten zijn de bijnamen neem ik aan - je weet het nooit : ) Dank ook voor de link naar het interview.
Hoe heb je jouw vier jaren op dit internaat eigenlijk ervaren? Waren er nog vakken of buitenschoolse activiteiten die er voor jou uitsprongen? En was er behalve de komst van lekenleraren nog meer merkbaar van de veranderende tijden / cultuur op het internaat?
Paul Kuipers zei op 25 september 2020 om 23:15
Grappig, ik zat in dezelfde periode op Mill Hill Tilburg. In 2019 samen met toenmalige studiegenoot nog gelogeerd in (tegenwoordige) hotel. Veel herinneringen levend gemaakt.
Rini de Groot zei op 17 oktober 2022 om 14:34
Gedenkbord 100 jaar herstel bisschoppelijke Hiërarchie. Foto: R.L. de Groot)Mijn jongere broer verzamelde wat met het Rijke Roomse beelden, w.o. Heilige beelden en (wand)borden, verband hield. Hierbij een afbeelding op een wandbord (14,6 cm) n.a.v. 100 Jaar Kromstaf in 1953. Als kind wist ik ook niet wat het gebeuren eigenlijk voorstelde. M'n oudere broer is als Broeder Missionaris enkele jaren op de oude locatie van de 'Rooi Pannen' werkzaam geweest.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 20 oktober 2022 om 16:18
Bedankt Rini voor deze foto. Inderdaad een mooi beeld van het Rijke Roomse Leven van toen, de grootschalige landelijke herdenking van het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie. Belangrijk moment in de geschiedenis van de katholieke emancipatie.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!