skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Van Noenes naar Nieuw Huis

De naam Noenes, een buurtschap in Haaren, zou volgens overlevering een verbastering zijn van Nieuw Huis. Een plek met een historie die teruggaat tot de vijftiende eeuw.

Tussen de beekdalen van Essche Stroom, Oude Lei en het Helvoirtse Broek liggen 230 hectare vol geschiedenis. Diverse tijdperiodes zijn terug te lezen in het landschap, alsof je ter plekke een reis door de tijd maakt. We moeten terug zelfs naar de laatste ijstijd, willen we de oorsprong van de Belversche Akkers traceren. Afgezet tegen een dergelijke tijdlijn is Noenes bijna nieuwbouw te noemen, met een geschiedenis die teruggaat tot 1426. Aan de noordrand van de Belversche Akkers, daar moet het Nieuw Huis zijn gebouwd, vermoedelijk op de hoger gelegen gronden.

Daar zien we ook de overeenkomst met deze foto: de boerderij en de schuur liggen ook op een terp, veilig voor het water. In de jaren zestig bestaat de Noenes uit een lappendeken van weilandjes en kleine bosjes waar hakhout vandaan wordt gehaald. Dit schrale en natte gebied is niet erg interessant voor boeren, maar spreekt een andere groep juist wel aan. Mensen uit grote steden, vaak buiten Brabant, willen er graag kamperen. Tenten worden niet veel later vervangen door caravans, en vaak wordt het stukje weiland daarom aangekocht. Zo blijken bijna waardeloze stukken weiland de ideale kampeerplek voor de stadsmens.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Reacties (2)

Henk Termeer zei op 21 juni 2022 om 12:50
Mijn achternicht Adriënne Termeer uit Esch schreef in 1991 het boekje 'Van Adriaen ca. 1500 tot Adriaan 1918. De Familie Termeer van ca. 1430 tot 1991'. Daarin is ook de (voor)geschiedenis van het gebied de Noenes te vinden inclusief de geschiedenis van de daar toen nog gelegen oude hoeve Termeer (lett. aan het water, nl. de Oude Ley) en de vele boerengeneraties Termeer die elkaar daar in Haaren opvolgden. Maar ofvoorvader Adriaen Laurentius Lodewijcksen (Termeer) daarmee rond 1500 ook de stichter van dat nieuwe huis (de Noenes) was, is onzeker. De woonvereniging De Noenes claimt dat de oorsprong van de Noenes terug gaat tot 1426 (www.denoenes.nl).
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 21 juni 2022 om 16:37
Fijn dat je dit aanvult, Henk, dat zijn interessante wetenswaardigheden en verwijzingen. En het boekje, dat kennen we hoor; dat staat ook in onze bibliotheek. Goed dat je dat hier naar verwijst.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!