skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Van ouderengesticht tot woonzorgcentrum ‘De Wijngaerd’

Halverwege de vorige eeuw had Made nog een ‘ouderengesticht’, zoals dit toen nog werd genoemd, waar ouderen hun laatste levensdagen konden slijten. Gevestigd in het klooster aan de Kloosterstraat werd het gerund door de Zusters van Liefde.

Met het verstrijken der jaren veranderden de inzichten in de zorg voor de ouder wordende mens. Zo kent Made anno 2019 het eigentijds woonzorgcentrum ‘De Wijngaerd’, waar welzijn en zorg voorop staan. Voor de oorsprong en het ontstaan van ‘De Wijngaerd’ moeten we even terug naar de vijftiger jaren.

Binnen de Madese gemeenschap leefde toen al jaren de wens voor een voor die tijd modern ‘bejaardenpensiontehuis’ zoals men dat destijds noemde. De eerste contacten met de Zusters der Liefde voor de bouw van een nieuw onderkomen dateren al van 1957. Veel trek hadden deze zusters niet in nieuw- of vernieuwbouw van hun bestaande ‘gesticht’.

De Zusters Franciscanessen van Etten zagen wél brood in de plannen van de toenmalige gemeenschap in Made om te komen tot een bejaardenpensiontehuis. In 1963 kwam zuster Victoria met haar medezusters naar Made en in 1965 werd het pensiontehuis aan de Cyclaamstraat geopend. Een voorziening met achtenzestig eenpersoonskamers, twaalf tweepersoonskamers en eenentwintig zelfstandige flatwoningen. De bouw kostte destijds 1,3 miljoen Hollandse guldens.

 Cyclaamstraat met bejaardenpensiontehuis, 1965 (foto archief Stichting De Wijngaerd).

Opening bejaardenpensiontehuis 1965. V.l.n.r. burgemeester Made en Drimmelen Cees (C.W.) Smits, zuster Victoria en twee bewoonsters. (foto's archief Stichting De Wijngaerd)

De Zusters van Etten vertrokken na verloop van tijd en het tehuis werd ondergebracht in de Stichting ‘De Wijngaerd’ met een directeur aan de leiding. In de jaren die volgden werden talloze renovaties, verbouwingen en uitbreidingen gepleegd aan het gebouw. Na de eerste renovatie werden er negen aanleunwoningen toegevoegd.

De voorzieningen volgden elkaar in rap tempo op, zoals een winkel, een recreatiezaal, een restaurant met honderdtwintig zitplaatsen, een nieuwe kapelzaal. Verder werden aan het centrum seniorenappartementen aangebouwd zoals de Prinsenpolderflat, de Jasmijnflat, De Wijnstaete en de sloop en herbouw van de Fresiaflat. Verder werd een gezondheidscentrum voor Made toegevoegd, 'Het Vierendeel', met zorgaanbieders zoals artsen, apotheek, psycholoog, fysiotherapie, etc.

 Cyclaamstraat september 2019 (Foto door Jan van Vliet)

'De Wijngaerd’ is ooit begonnen met vierentwintig medewerkers en is inmiddels uitgegroeid tot ruim honderdzestig personeelsleden en bijna evenzoveel enthousiaste vrijwilligers. De instelling is inmiddels ook veel meer dan alleen een woonzorgcentrum. Men levert een compleet assortiment aan zorg en diensten, bestaande uit: ondersteuning thuis, wijkverpleging, hulp bij het huishouden, dagbesteding, logeerzorg en verpleeghuiszorg.

Er zijn inmiddels zestig ruime, en zeer recent gerenoveerde verpleeghuisappartementen met een apart gedeelte voor beschermd wonen. ‘De Wijngaerd’ heeft ook een B.O.P.Z.-toelating (Bijzondere Opnemingen Psychiatrische Ziekenhuizen). Tevens levert de Wijngaerd zorg- en dienstverlening aan de bewoners van de 87 aanleunwoningen in de Fresia-, Jasmijn- en Prinsenpolderflat, en daarnaast aan de bewoners van 32 koopappartementen van Residentie Wijnstaete.

Bronnen: Dag- en nieuwsblad BN/DeStem, archief Stichting De Wijngaerd’ en de heemkundekring Made en Drimmelen.

Reacties (2)

Wijnand van Gils zei op 28 december 2020 om 18:15
Bij de foto van twee bewoners is de rechtse mevrouw Catherina van Gils-Winden, mijn oma. Zij is in 1969 overleden, 91 jaar oud. Zij hoorde bij de allereerste bewoners.
Jan van Vliet
Jan van Vliet zei op 28 december 2020 om 18:21
Beste Wijnand,
Leuk deze verduidelijking. Toen ik dit verhaal optekende voor BN/DeStem was dit niet bekend. Leuke aanvulling. Dank daarvoor.
Vriendelijke groet,
Jan van Vliet.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen