skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Velpse schooldagen

We kijken hier naar de lagere school in Velp. Kun jij ons meer vertellen over dit gebouw of over de herinneringen aan je schooltijd?

De lagere school in Velp

Het gebouwtje staat er wat haveloos bij, de boompjes zijn bescheiden, de verdere begroeiing magertjes. Droge zandgrond, op het heetst van de dag zo te zien. Op de achtergrond denken we jaren-60 nieuwbouw te zien, dus de foto zal zo'n 50 jaar oud zijn. Gemaakt tijdens de zomervakantie, wellicht...

Wat ons verder opvalt is de klokkentoren op de voorgrond. Leuk om in te klauteren, maar waarom stond hij bij de school? Werd die klok ooit geluid, en waarvoor dan wel? Was dit jouw school, leerde je hier lezen en schrijven of stond je hier misschien voor de klas? Deel jouw herinneringen aan je schooltijd met ons!

Reacties (10)

monique zei op 26 maart 2016 om 19:41
Dit is de inmiddels afgebroken Sint Jozefschool in Velp. Op de plaats van deze school is nu de nieuwbouwwijk Vetwei gebouwd. Het schoolgebouw wat we op de foto zien is gebouwd in 1951, de hoofdonderwijzer was toen Meester de Valk. Hiervoor was de Velpse school gelegen aan de Pastoriestraat in Velp, dit gebouw staat er nog altijd en is in gebruik als woonhuis. De foto is in elk geval voor 1979 gemaakt, toen werd er aan de rechterkant een soort aanbouw aangezet waar de kleuterschool in kwam. De klokkenstoel op de voorgrond heeft niet met de school te maken.. de muur die te zien is op de foto is de kerkhofmuur, meer naar rechts en niet te zien op de foto, ligt het kerkhof van Velp. De kerk staat ook niet op de foto, deze grenst aan het "tuintje" op de voorgrond. Deze school was een echte dorpsschool, de inrichting deed echt nog gezellig ouderwets aan, gangen met hoge bogen erin en ouderwetse muurkasten. Het nieuwbouw gedeelte wat tegelijk met de kleuterschool werd gebouwd, lag aan de achterkant, vanaf de straatkant was de oude school te zien. Het leuke aan de Sint Jozefschool was altijd dat in plaats van een zoemer die afgaat,, er nog echt ouderwets gebeld werd wanneer de school begon of uitging..
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 29 maart 2016 om 10:27
Beste Monique, bedankt voor je uitgebreide reactie! Leuk om zo een heel compleet beeld te krijgen van deze Velpse school en haar omgeving. Zo te horen heb je goede herinneringen aan je schooltijd. Mocht je nog foto's hebben van bijvoorbeeld het nieuwbouw gedeelte of van de gezellige inrichting van de oude dorpsschool, dan kun je die altijd naar ons sturen via het e-mailadres info@bhic.nl. Nogmaals hartelijk dank voor alle informatie!
Tonny van der Heijden zei op 5 april 2016 om 15:28
Deze school was de opvolger van een kleinere school, gelegen aan het schoolpaadje, oud Velp. Ikzelf heb op de Sint Jozefschool gezeten van 1960 tot 1968. Een ouderwetse inrichting met twee gescheiden speelplaatsen, een voor de jongens en de andere voor de meisjes inclusief de kleuters. Er was een fraai groot grasveld bij gelegen waarop diverse balspelen plaats vonden. Sommige namen van juffouwen en meesters schieten me nog te binnen : juffrouw van Haren, Hamer en dobbelsteen. Meesters Pluyaarts en de Valk. De klokketoren vlakbij werd voornamelijk gebruikt bij begrafenissen. Het is allemaal even geleden maar wat er in je jeugd gebeurt blijft vaak goed hangen in je hoofd. Foto's zullen er best nog zijn onder de Velpenaren.

Groeten,

Tonny van der Heijden
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 6 april 2016 om 09:35
Bedankt voor het delen van jouw persoonlijke herinneringen, Tonny! Misschien zijn er nog wel andere Velpenaren die meer weten over de verschillende juffen en meesters van de Sint Jozefschool. Vooral de namen "Hamer" en "Dobbelsteen" spreken natuurlijk tot de verbeelding. Mochten er nog meer verhalen zijn blijven hangen, dan horen we die natuurlijk graag!
Ria Dekkers Opsteegh zei op 6 april 2016 om 17:01
De lagere school van Velp roept veel herinneringen op, ik ben naar de eerste klas gegaan in augustus 1951, de nieuwe school was net klaar, herinner me nog dat ie uitgegraven is . Het was een grote aanwinst voor Velp. Ik ben daar 6 jaar met plezier naar toe gegaan. En heb daar leren lezen schrijven en alles wat we moesten leren. Mijn eerste juffrouw was juffrouw Jo de Bruin, later volgde nog meer leerkrachten. Met Koninginnedag moesten we al lopend naar Grave naar het gemeentehuis en werd met alle scholen bij het defilé het Wilhelmus uit volle borst gezongen, later met versierde fietsen naar Grave. Na afloop gingen we onderweg nog bij de Kleine Elft TV kijken naar het Defilé op Soestdijk. De klokkenstoel werd geluid met een begrafenis en bijzondere kerkelijke feestdagen.
De school is afgebroken in 2008. Met onze eerste klas leerlingen van toen hebben wij in 2007 een reünie gehad in het gemeenschapshuis.(voorheen kleuterklas).Voor mij is het bijzonder dat ik nu woon op de plek waar toen het gemeenschapshuis was. Daarom denk ik nog vaak aan de herinneringen van toen
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 7 april 2016 om 09:41
Wat fijn dat je een goede tijd hebt gehad op deze school, Ria en dat je er leuke herinneringen aan hebt over gehouden. Ik kan me goed voorstellen dat je er vaak aan terugdenkt, helemaal omdat je nu op de plek van het oude gemeenschapshuis woont. Die reünie moet daarom vast heel bijzonder zijn geweest!

Mocht je toevallig nog oude foto's hebben liggen die je met ons wilt delen, dan kun je ze eventueel naar het e-mailadres info@bhic.nl sturen. In ieder geval bedankt voor het vertellen van jouw verhaal!
Jeanne van Lith zei op 18 oktober 2020 om 13:17
In 1978 ben ik op de St. Jozefschool begonnen als leerkracht van groep 3. Ik kwam in de plaats van Betsie Bloemers. In die tijd waren de volgende mensen mijn collega's: Will de Haas, Wim Willems, Mevrouw Hombergen, Hannie Korsten, Frans Ekstijn en het hoofd van de school was Joop Ekstijn.
In 1979 heeft er een verbouwing plaatsgevonden. Er is toen ook een plaquette gemaakt. Ieder kind en elke leerkracht heeft een kleitegeltje gemaakt. Die zijn in een groot bord gezet en dit bord heeft tot de verhuizing in school gehangen.
In 2008 zijn we verhuisd naar de Brede School op het terrein van de Binckhof.
Toen de zomervakantie startte in 2019 heb ik afscheid genomen van mijn school, mijn kinderen, waar ik tot de laatste dag met veel plezier gewerkt hebt.
Super mooie herinneringen, natuurlijk ups en downs. De laatste jaren zag ik steeds meer kinderen van kinderen binnen komen.... zo leuk om te zien.
De herinneringen zal ik blijven koesteren. Afscheid na 41 jaar St. Jozefschool...
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 oktober 2020 om 09:46
41 Jaar, ik kan me voorstellen dat je dan helemaal vergroeid bent met deze school, Jeanne! Wat leuk dat je hier reageert. Wat zijn in jouw ogen de grootste veranderingen geweest in het onderwijs in vier decennia? En wat maakte het dat je al die jaren met (doorgaans) plezier naar je werk bent gegaan? Ik ben heel erg benieuwd, praat je ons bij?

Alvast dank!
Jeanne van Lith zei op 2 november 2020 om 22:12
Wat zijn de grootste veranderingen in het onderwijs? In de tijd, toen ik begon, maakte ik bordtekeningen op een zwart schoolbord. Tegenwoordig hangt er in elk klaslokaal een digitaal bord. De afgelopen jaren is er op ICT-gebied veel veranderd. In de beginjaren stonden er 2 of soms 3 computers in een klaslokaal. Tegenwoordig wordt er gewerkt met chromebooks. Dat is vooral de technische kant van het onderwijs.
De interactie met kinderen blijft boeiend, zowel in mijn beginjaren als nu. Wat wel veranderd is, is hoe er omgegaan wordt met het leerproces van kinderen. Tegenwoordig worden kinderen meer en meer betrokken bij hun eigen leerproces. Kinderen weten zelf goed te vertellen waar ze goed in zijn en waar ze nog hulp bij nodig hebben. Dit is erg mooi om samen met de kinderen te bespreken en uit te voeren.
Dat maakt ook dat ik met plezier gewerkt heb en me nog steeds graag verdiep in de ontwikkelingen in het onderwijs.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 november 2020 om 09:33
Wat een mooie en warme analyse, Jeanne. Uit alles spreekt vooral je liefde voor het lesgeven, ook met het oog op nieuwe ontwikkelingen.

Mooi om dat zo te lezen. Bedankt voor je bericht.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen