skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Verder terug in de tijd met de familie De Veer (3)

In de Maaskroniek en op deze website zijn tot nu toe 2 verhalen van mijn hand over de familie De Veer verschenen, namelijk Een speurtocht naar voorouders van Lithse families De Veer en Onderzoek naar woonplaatsen van Geurt de Veer en zijn afstammelingen in de 19e eeuw. In deze bijdrage wil ik de lezer mee terugvoeren tot vóór het jaar 1500.

Klik hier voor een schematische stamboom bij dit verhaal

7. De ouders van Geurt (1720-1788)

De ouders van Geurt zijn Geert (Gerardus, Gerit) Crijnen de Veer en Joostje (Justie of Justje) Willems (Claesen). Zij trouwden in Geffen op zondag 5 jun 1707. Joostje was een dochter van Willem Clasen en IJke Willems. Ze werd gedoopt in Nuland op donderdag 11 nov. 1683. In mijn Onderzoek naar woonplaatsen van Geurt de Veer en zijn afstammelingen in de 19e eeuw heb ik beschreven hoe ik ontdekt heb dat Gerrit afkomstig was uit Lith, doordat het paar zowel in Geffen als in Lith in ondertrouw is gegaan. Hij werd daar gedoopt op 14 maart 1683 als zoon van Quirinus (Johannis Arnoldi) de Veer en Lucia (Gerardi) Hoos.

Uiteindelijk krijgen zij 10 kinderen. De eerste jaren zit het niet mee, Lucia in 1708 en Willem in 1709 sterven bij de geboorte. De volgende 5 kinderen worden volwassen. Crijn leeft van 1711 tot 1791, de volgende Willem van 1713 tot 1778 en Ida (Eijke) van 1716 tot 1773. Van Lucia (Sijke), die in 1717 geboren werd, is de overlijdensdatum onvindbaar, maar ze is oud genoeg geworden om te trouwen (met Jan Janssen van den Boom van Nistelrode) en een aantal kinderen te krijgen. In 1720 volgt dus Geurt. De twee volgende kinderen worden weer niet oud, Sebastianus, geboren in 1722, overlijdt na 5 maanden en Maria, geboren in 1725 overlijdt 2 maanden voor haar 6e verjaardag. De benjamin wordt geboren in 1727 en heet Arnoldus (Aert); van hem staat alleen vast dat hij in 1745 nog in leven was.

Justje werd begraven op zaterdag 19 sept. 1744, Gerit op 28 nov. 1744. Bij beide noteerde de dominee: 'laat na 6 kinderen'. Ook valt op dat beide begrafenissen nu wel betaald zijn, i.t.t. 44 jaar later.

De begrafenissen van Justje en Gerit
De begrafenissen van Justje en Gerit

De 6 kinderen gaan meteen tot actie over. In de periode 21-28 dec. 1744 verkopen Willem, Crijn, Geurt, IJke vertegenwoordigd door haar man Jan Huybert Schelle, Seijke vertegenwoordigd door haar man Jan van den Boom, gezamenlijk vertegenwoordigend de nog minderjarige Aert, een weiland, een akker en “een streep in het veld”. De opbrengst zal gedeeld zijn. Op 4 jan. 1745 verschijnen ze opnieuw voor de schepenbank.

Geert Crijnen de Veer en Justie Willems Claese en hun kinderen
Geert Crijnen de Veer en Justie Willems Claese en hun kinderen

Dan wordt de volgende overeenkomst geregistreerd. Crijn, Geurt, Seijke en Aert zien af van hun erfenis. Willem en Jan Huybert Schelle verklaren zich tot enige erfgenamen en maken een akkoord als vorm van deling. Willem krijgt het ouderlijk huis aan de Papendijk en verder de hof 'over de straat'. Aan deze goederen is een aantal lasten verbonden waaronder 6 vaten rogge (jaarlijks) voor de armen van Geffen. Toen kon de familie kennelijk nog aan de armen geven! Er stond echter tegenover dat Willem alle schulden van de ouders moest overnemen.

Jan Huybert Schelle behoudt 2 akkers aan de Papendijk. De andere kinderen ontvingen dus niets. En de schulden zullen wel zo hoog zijn geweest dat Willem per saldo ook niets ontving. Bij de ondertekening bleek dat behalve Aert geen van allen kon schrijven.

Kruisjes en handtekening Aert
Kruisjes en handtekening Aert

8. De ouders van Ger(r)it (1683-1744)

Gerit was de middelste van de 3 kinderen die bekend zijn van Quirinus (Krijn) Johannis Arnoldi de Veer en Lucia (Sijke) Gerardi Jansen Hoos. Hij werd gedoopt in Lith op zondag 14 maart 1683; de getuigen waren Joannes Hoos en Udo Johannes Hoos. Ik vermoed dat de getuigen de grootvader en een oom van Lucia waren.

Doop Gerardus Quirini Joannis Arnoldi

Doop Gerardus Quirini Joannis Arnoldi


De twee andere kinderen waren Henrica, gedoopt in Lith op donderdag 6 feb. 1681 met als getuigen Gerit Delisse en Joanna Jans en Arnoldus, gedoopt Lith op dinsdag 28 jan. 1687 met als getuigen Bastianus Gerit Hoos, een oom van moederskant en Antonia Joannis Arnoldus (de Veer), een tante van vaderskant. De precieze huwelijksdatum van Krijn en Sijke is niet bekend. Dit geldt ook voor de geboortedatum van Sijke (doop) en de overlijdensdata (begrafenis) van beide. Krijn werd gedoopt op 26 jan. 1648 en het staat vast dat hij voor 30 juli 1701 overleden is. Dit laatste blijkt uit een akte die ik (nota bene) in Nuland gevonden heb. In de schepenbankarchieven van Lith is Krijn nergens te vinden, zelfs niet als 'belending”, buurman van een stuk land of huis.

Akte uit Nuland, 1701
Akte uit Nuland, 1701

Het relevante stuk tekst uit deze akte, opgemaakt op 30 juli 1701, luidt als volgt: '(...) Thonisken Jansen de Veer, als moeij (= tante) van de minderjarige kinderen van wijlen Krijn Jansen de Veer verwekt bij Sijke dochter Geerit Jansen Hoos, aan selve gepresenteerd en overgegeven aan Curateurs over selve kinderen hare goederen soo alhier als tot Groot Lith gelegen (...).' Dus Thoniske was kennelijk ongehuwd en ze had goederen in zowel Nuland als in Lith. Deze doet ze over aan de kinderen van haar broer Krijn. Er was nog een broer Theodorus; uit het feit dat hij niet bedacht werd zou afgeleid kunnen worden dat deze inmiddels overleden was of in elk geval geen kinderen had. Dit is niet na te gaan omdat het oudste begraafboek van Lith van 1704 is.

 

Dit verhaal verscheen eerder in de Maaskroniek 44 (2021) nr. 93.

Lees hier de andere delen van dit verhaal

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.