skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Verenigingsleven in Westerbeek

Tot in de jaren zestig kende Westerbeek maar een handjevol verenigingen. Inmiddels zijn er een kleine dertig clubs. Het scala aan activiteiten strekt zich uit van paardrijden bij de oudste vereniging van Westerbeek, De Peelruiter, tot aan racen met grasmaaiers bij een van de jongste clubs van Westerbeek, de Gazonmaaier Race Activiteiten Stichting (GRAS).

Westerbeek, Boerinnenbond (foto: www.tunnis.nl)Ruitervereniging De Peelruiter is al opgericht in 1937, toen Westerbeek nog De Twist heette. Topjaar voor deze vereniging was 1968, toen er meerdere kampioenschappen te vieren waren. Niet veel jonger dan De Peelruiter was de RK Boerinnenbond Sint Lucia, die ook in 1937 werd opgericht. Later is de boerinnenbond omgevormd tot de breed toegankelijke KVO "Sint Lucia".

Na de oorlog kwam er een fanfare in Westerbeek: de fanfare St. Gerardus werd opgericht in 1946 en groeide snel uit tot een ondernemend muziekgezelschap. Een bekende actie van de fanfare voltrok zich in de jaren zestig ten behoeve van de aanschaf van uniformen. Vier zaterdagen achtereen trok het gezelschap per vrachtauto door het dorp en speelde nummers. Daarmee werd ƒ 6.000,- opgehaald.

Westerbeek, fanfare (foto: www.tunnis.nl)In diezelfde tijd (1960) had pastoor Meffert net Toneelgroep Westerbeek opgericht. Eerst beperkten de optredens zich tot Westerbeek, later trad de groep ook buiten het dorp op, met name in bejaarden- en verzorgingshuizen. Bij het tienjarige bestaan in 1970 is er nog steeds sprake van “geestelijke bijstand”, dan verleend door pastoor Evers.

1970 is ook het jaar van oprichting van de Westerbeekse Boys, waarmee clubvoetbal zijn intrede doet in het dorp. Aanvankelijk zijn de spelers nog aangewezen op accommodatie in Stevensbeek, maar een eigen veld is er uiteindelijk ook gekomen. Bijzondere Westerbeekse “Boys” zijn natuurlijk de meiden van het dameselftal (dat samenwerkt met Excellent uit Oploo).

Westerbeek, GRAS (foto: website GRAS)

En dan is er natuurlijk GRAS: opgericht in 1995 en sindsdien jaarlijks verantwoordelijk voor een heuse gazonmaaierrace. Inmiddels is daar ook een brommerrace bijgekomen. De races mogen op heel wat belangstelling rekenen. Net als de activiteiten van al die andere verenigingen die Westerbeek tot zo’n hechte gemeenschap maken.

Reacties (1)

Herald zei op 21 november 2008 om 22:39
Goed verhaal.
Leuke aanvulling kan zijn dat in Westerbeek op 1993 een heuse wielerveldrit werd georgiseerd waarbij alle wereldtoppers van toen aan de start stonden. De rit werd zelfs primetime op zondagavond om 19.00 uur uitgezonden in de Studio Sport uitzending.
De organisatie was een samenwerkingsverband tussen de Werkgroep Wielerevenementen Westerbeek en de organisatie van "Daags na de Tour" te Boxmeer.
Helaas bleef het een eenmalig evenement omdat het jaar daarop geen geschikte datum op de wielerkalander kon worden gevonden en men dan genoegen moest nemen met renners van de B-garnituur.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!