skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Vergeten oorlogsslachtoffer

Bij de gevechtshandelingen op Veghel eind september viel een bom op het huis Grote Bolken, nu Deken Snoecxstraat. Daarbij raakte Wilhelmina Hurkens zwaar gewond: zij verloor een arm. Uiteindelijk overleed zij zelfs, op 23 september 1944, in het Moederhuis als gevolg van haar verwondingen.

Zij liet zes kinderen en haar man Johannes Timmermans achter. Op de familiefoto zien we bovenste rij: Jan – Sjaan – nichtje Annie Hurkens – Miet – Jo.

Op de middelste rij: Wilhelmina Hurkens – Zus – Johannes Timmermans.

Op de onderste rij: Mien en Ad.

Op de foto daaronder is te zien hoe het rechterhuis aan de Deken Snoecxstraat weer opnieuw is opgebouwd, nadat het in de oorlog was getroffen.

Reacties (51)

Toos Fleuren zei op 6 maart 2011 om 12:21
Hallo,

deze johannes timmermans was mijn oom,zijn zuster maria timmermans was mijn oma.
ik zou graag willen weten of uook een foto heeft van mijn oma,zelfs mijn moeder heeft nog zelfs geen foto van haar eigen moeder.zij was toen 3 jaar toen die stierf.
zou U mij kunnen helpen?

Willie Damen van de Mosselaer zei op 6 maart 2011 om 19:34
Dag Toos, ik heb even geinformeerd bij mijn tante Miet, dochter van Johannes Timmermans. Zij is vandaag 84 jaar geworden.
Helaas heeft zij geen foto's. Hopelijk krijg je nog reacties van andere lezers.

A Verdonk Timmermans zei op 11 april 2011 om 19:09
Hallo Toos
Ik herkende de foto Dat waren mijn Opa en Oma, een zoon van hen was mijn vader Jan Timmermans, ik ben een dochter van Jan, ik heb oma niet gekend,
Rolf Vonk zei op 4 augustus 2011 om 11:16
Beste Willie,

Mijn overgrootouders zijn Antonius Hurkens en Johanna Timmermans, van beide kanten familie van het gezin in je verhaal. Mijn oma, ook een Hurkens (achternichtje van Wilhelmina Hurkens) heeft me dit oorlogsverhaal ooit verteld. Zij woonden destijds "om de hoek" bij Jan Timmermans en Wilhelmina Hurkens op de Hezelaar aan De Watersteeg.
De dag waarop Wilhelmina Hurkens dodelijk gewond raakte, was 22 september 1944. Op deze dag –later bekend als “Black Friday”- openden Duitse troepen vanaf verschillende kanten de aanval op Veghel. Veghel wordt op die dag verdedigd door de Amerikanen onder Generaal McAuliffe die op last van Generaal Taylor (die dan niet in Veghel is) het bevel krijgt over de verdediging van Veghel en de bruggen over Aa en Zuid-Willemsvaart.
Na de haast moeiteloos verlopen bevrijding en de feestelijke dagen van 19-21 september worden de Veghelaren volledig verrast door het oorlogsgeweld dat over het dorp uitbarst. Veghel wordt maar liefst van drie kanten door Duitse troepen onder vuur genomen.
Rond 14.00u. breken Duitse troepen bij Mariaheide door de Corridor. Tegelijkertijd starten zij vanuit Schijndel via Eerde de aanval richting Zuid-Willemsvaart en nemen de kanaalbrug bij Sluis 4 onder vuur. Er verschijnen Engelse tanks vanuit het zuiden en de Duitse strijdkrachten trekken zich terug naar het westen. Na deze mislukte aanval op de brug doorsnijden de Duitsers iets zuidelijker de weg Veghel-Sint-
Oedenrode. Engelse troepen slagen er vanuit Sint-Oedenrode in om na een gevecht van twee uur de Corridor van die kant te openen. Een
laatste grote aanval wordt door Duitse troepen ingezet in de namiddag vanuit het noorden langs de Zuid-Willemsvaart. Juist voor de spoorbrug wordt de aanval teruggeslagen.
Vanaf het kanaal wordt Veghel-West onder vuur genomen, de granaten ontploffen in de Hoogstraat. Aan de Sluis en op de Leest branden verschillende woonhuizen -waaronder de Acht Zaligheden- uit.
Mijn oma vertelde me iets over de Duitse aanval waarbij Wilhelmina Hurkens zwaargewond geraakt is. Toen de Duitsers rond 14.00u. bij Mariaheide doorbraken werd Veghel vanuit het noorden onder vuur genomen. Ook braken de Duitsers vanaf het Havelt en de Boekt door tot de rand van Veghel. Ze verschenen zelfs aan de Zeven Eikenlaan die achter De Bolken doorloopt. Het schijnt dat de Duitsers met een kanon vanaf de Vorstenbosche weg (De Watersteeg) en het gebied De Hemel (nu woonwijk De Bunders) op het Veghelse centrum schoten. Daarbij vlogen de granaten regelrecht over de boerderijen en woonhuizen op het Hezelaar en De Bolken. De situatie was levensgevaarlijk. Tal van Veghelaren zijn toen uit hun woonhuizen gevlucht en veel van hen hebben onderdag gevonden in de kelders van het klooster van de Zusters Franciscanessen. Het gezin van mijn oma is samen met een ander gezin uit de buurt door het oorlogsgeweld naar familie in Eerde gevlucht. Bij diezelfde beschieting van Veghel op 22 september kreeg het huis van Jan Hurkens en Wilhelmina Hurkens een voltreffer. Ik heb begrepen dat het om een granaatscherf ging die Wilhelmina Hurkens trof, waardoor zij haar arm verloor en waaraan zij uiteindelijk op 23 september in het klooster van de Zusters Franciscanessen overleed.
Willie zei op 4 augustus 2011 om 21:10
Dag Rolf, dat je beschrijft wat er gebeurd is op die dag maakt een grote indruk op me. Mijn vader heeft nog geprobeerd te helpen maar helaas is zij overleden. Die dag heb ik een klein beetje mee gemaakte, mijn moeder was net een maand zwanger van mij. Mijn ouders woonde ook op de Grote Bolken, een paar huizen van tante Miet vandaan. In een van de kleine huisje die daar stonden en die gebouwd moeten zijn als ik het goed heb door de familie Rath. Daarom kregen ze de naam van Rattenkamerkes.
Rolf Vonk zei op 5 augustus 2011 om 11:27
Willie,
Het is inderdaad aangrijpend om de persoonlijke verhalen van de septemberdagen van 1944 te horen. Het is in Veghel flink tekeer gegaan die dagen. Ik heb e.e.a. nagekeken. De Duitse granaataanvallen op Veghel die door mijn oma werden beschreven, kwamen van de Kampfgruppe Walther. Deze Duitse gevechtsgroep kreeg op 21 september het bevel om vanuit Gemert via Erp de Corridor ten noorden van Veghel door te breken en vervolgens naar Schijndel op te rukken om contact te maken met de Duitse troepen in Midden-Brabant en zodoende de Geallieerde troepen bij Arnhem en Nijmegen af te snijden. Na de snelle opmars (7.00u. Gemert, 9.00u. Erp) blijft Walther steken in het gebied ten Noordoosten van Veghel. Rond de Corridor (Hezelaarstraat) bij Beukelaar en Hezelaar vinden heel wat gevechten plaats tussen Walther en geallieerde troepen. Vanuit dit gebied dringen Duitse soldaten ook door in de Zeven Eikenlaan.
Dr. Frans Govers beschrijft in zijn werk ‘Corridor naar het Verleden, Veghel een snijpunt in Oost-Brabant 1940-1945’ treffend belevenissen van Veghelaren die deze dagen meemaakten. Een paar citaten uit zijn werk. Dhr. Van Weert uit de Molenstraat beschreef de granaataanval:
“Boven ons gierden en suisden de granaten; het was, alsof de hel boven onze hoofden losbarstte: bij alle inslagen schudde het huis tot in zijn grondvesten en een vreselijk gekraak scheurde door de lucht. Telkens weer dat akelige gehuil gevolgd door een oorverdovende knal en daarna geluid van neervallend puin en van brekende ruiten…”
Dhr. Oomen, leerkracht van de ambachtsschool in Veghel vertelde: “Hier, deze hoek van Veghel, heeft wel het meest te verduren gehad. In de Grote Bolken zijn in een rij arbeiderswoningen ook series kogels en granaten terecht gekomen en zoowat alle pannen liggen van de huizen. En op een plaats koos de kogel zich een weg door de voordeur naar binnen; een dubbelhuis ligt ook half tegen de grond. Verder de Kleine Bolken doorgaand, een dak van een schuur, de zgn. Jodenschool, waar een klas Bankwerken was onder gebracht, alles vernield door een treffer; hier ook alle ruiten eruit, evenals in de Hezelaarstraat, welke ik toen door liep.”
Waarschijnlijk wordt met het ‘dubbelhuis’ in het verhaal van dhr. Oomen het getroffen woonhuis van Jan Timmermans en Wilhelmina Hurkens bedoeld. Dit zijn slechts twee aangrijpende voorbeelden, maar ze zijn tekenend voor de angstige situatie waarin Veghelaren in die dagen verkeerden.
Karin Claassens zei op 19 januari 2014 om 16:00
Wat leuk om te lezen, nu zijn er maar twee tantes over.
Tante Miet en tante Mien.
Peter Rasenberg zei op 14 april 2014 om 12:49
Ik ben op zoek naar verhalen over mijn opa, Piet Rasenberg (1901-1986). Hij woonde in de oorlogsjaren in Veghel, ik weet zo niet welke straat. Ik weet wel dat hij in september 1942 uit Breda is moeten vertrekken ivm werk in het verzet. Hij schijnt een tip te hebben gehad dat de duitsers hem zochten. Hij is toen naar Veghel gekomen en directeur van de ambachtsschool geworden.
Ik heb begrepen dat hij daar ook bij het verzet betrokken is geweest, maar in de familie is niets bekend over wat hij nu precies gedaan heeft.
Is er iemand die mij aan informatie kan helpen?
Hanneke van der Eerden, namens BHIC bhic zei op 15 april 2014 om 11:13
Beste Peter,
Kijk eens in de Brabantse foto's in onze fotocollectie BCV3733. Daar vindt je een foto van hem uit 1944, samen met het overige personeel van de Veghelse ambachtsschool.
Peter Rasenberg zei op 16 april 2014 om 18:11
Beste Hanneke,

Die foto ken ik, ja. Mijn vader heeft die ook. Er is mij verteld dat diverse andere leraren en ander personeel van die school ook betrokken waren bij het verzet.
Wat ik wel weet is dat opa een onderscheiding heeft gekregen van de USA. Dit ivm met werk aan een noodbrug in de buurt van Veghel tijdens de operatie Market Garden.
Kan je mij een kant op wijzen waar ik verdere informatie zou kunnen vinden?
W.v.Rooij zei op 1 mei 2014 om 21:38
Dit is zo mooi om terug te zien.
Mijn lieve Opa staat hier op. Mijn overgroot ouders. Waar na ik vernoemd ben.
Ik kan met trots zeggen dat ik er 1 van Timmermans ben.
Rini de Groot. zei op 1 mei 2014 om 22:46
Wille, al ben je dan 7 jaar jonger als ik, er komt heel wat geschiedenis uit Rooij op het scherm.
Vooral wanneer je reacties krijgt, die geven telkens een extra stimulans om door te gaan.
De Rath was dat van de wasserij ?
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 2 mei 2014 om 19:16
Beste Peter,
je zou voor meer informatie over onderscheidingen (en hopelijk ook onderscheidingen uit USA) kunnen informeren bij het Nationaal Archief in Den Haag. Als je <a href="http://www.gahetna.nl/collectie/archief/ead/index/eadid/2.13.184/anchor/descgrp-context-bioghist/zoekterm/onderscheidingen%20usa/aantal/20" target="_blank">hier</a> klikt, kom je meteen op hun website op de juiste pagina uit.
Succes en met vriendelijke groeten,
.
Willie Damen van de Mosselaer zei op 2 mei 2014 om 19:40
Ja Rini, met de Rath bedoel ik inderdaad de wasserij 'De Lelie'.
Mijn zus en ik hebben daar gewerkt.
J.A Timmermans zei op 4 mei 2015 om 22:40
Toos Fleuren zei op 6 maart 2011 om 12:21 uur
Hallo,

deze johannes timmermans was mijn oom,zijn zuster maria timmermans was mijn oma.
ik zou graag willen weten of uook een foto heeft van mijn oma,zelfs mijn moeder heeft nog zelfs geen foto van haar eigen moeder.zij was toen 3 jaar toen die stierf.
zou U mij kunnen helpen?

geachte toos ik heb een foto van mijn oma en opa die heb ik gekregen toen mijn vader jantje timmermans (de bakker) 20 jaar geleden overleden is ik ben een van de zoons van jantje
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 6 mei 2015 om 21:24
Beste Meneer Timmermans,
wat leuk dat u nog een foto heeft voor Toos Fleuren. Ik heb geprobeerd Toos via haar opgegeven e-mailadres te benaderen, maar dit adres was niet in gebruik. Ik hoop dan ook dat zij nog regelmatig op ons forum kijkt, zodat zij uw aanbod kan lezen.

Met vriendelijke groeten,
Mariët Bruggeman, namens BHIC
Toos Fleuren zei op 18 oktober 2015 om 22:29
Ja hallo een van de zoons van jantje Timmermans ,had U nog een foto van mijn oma \maria timmermans.graag zou ik die wel willen hebben.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 oktober 2015 om 09:59
We hebben inmiddels van zowel Jan als van Toos het mailadres dus we gaan jullie achter de schermen met elkaar in contact brengen.

Veel succes ermee!
Toos Fleuren zei op 31 oktober 2015 om 12:38
Ik wacht nog steeds op een mailtje van de Heer Jan Timmermans.
Ik weet niet of hij uit veghel komt,maar heb verschillende keren gebeld naar een Jan Timmermans.
Toos Fleuren zei op 31 oktober 2015 om 12:50
Ik had nog een vraagje Jan,die foto van de fam timmermansdie hier boven staat, in de middelste rij staat Wilhelmina hurkens en dan zus.is dat de zus van Johannes Timmermans mijn oma Maria?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 november 2015 om 13:41
We proberen jullie nogmaals met elkaar in contact te brengen, Toos. Hopelijk lukt het dit keer.
Toos Fleuren zei op 6 november 2015 om 08:11
Ik weet niet wat de voornaam is van de zoon van Jantje Timmermans.ik zeg wel Jan maar dat is zijn naam misschien wel niet.Ik hoop dat U reageerd op mijn mailtjes.groetjes Toos
Toos zei op 7 augustus 2016 om 21:10
\hallo meneer Timmermans U zou een foto hebben van mijn oma maria Timmermans.Hoop nog wat van u te horen.
Toos zei op 9 oktober 2016 om 20:05
Heeft iemand,maar dan ook maar iemand die een foto heeft van mijn oma Maria Timmermans uit veghel?
Norah zei op 9 oktober 2016 om 21:13
Toos, heel vervelend voor je!
Je zou ook eens in contact kunnen treden met de Heemkundekring Veghel als er niemand op je verzoek reageert. >>> www.vehchele.nl
Misschien weten zij wel meer.
Mvg.
Toos zei op 9 oktober 2016 om 22:11
ja jammer dat meneer jan timmermans niet meer reageerd of een mailtje stuurt!ik hoop niet dat hem iets overkomen is,je weet maar nooit.maar bij deze Jan ik hoop dat je nog kunt reageren op mijn vraag,van mijn oma Maria timmermans.je zou nog een foto hebben van haar.groetjes Toos
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 10 oktober 2016 om 09:43
We hebben maar één mailadres van meneer Timmermans, maar ik heb het voor de zekerheid nog een keertje geprobeerd. Hopelijk dit keer met meer succes, Toos.
Toos zei op 31 oktober 2016 om 09:35
Ik heb bericht gekregen van de zoon van jantje timmermans, Hans timmermans
hij heeft mij gebeld en de foto is onderweg,ben benieuwd op wie mijn oma lijkt
heel blij dat er nog iemand een foto heeft van mijn oma Maria timmermans.
Mijn moeder is al 9 jaar geleden overleden ook zij had van haar moeder geen foto.Jammer dat ze die niet meer kan zien,ik hoop daarboven misschien.
vast hartstikke bedankt Hans,ik zie de foto graag komen.
Toos zei op 31 oktober 2016 om 10:38
nee helaas,Hans was net hier geweest maar geen foto van mijn oma.was een foto van zijn oma en opa,Johannes timmermans en maria.maar ik weetnu hoe de broer er uit zag van mijn oma,heb toch vast iets om aan vast te houden.Maar toch bedank Hans om langs mij te komen,en die foto aan mij te geven.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 31 oktober 2016 om 12:08
Jammer Toos, maar inderdaad: veel dank aan Hans voor alle bereidwilligheid.
Toos Fleuren zei op 13 maart 2017 om 14:59
hallo Hans Timmermans nog wat gevonden van mijn oma maria Timmermans?
Wwaj van Rooij zei op 23 juli 2017 om 22:11
Hoi Toos,
Ik weet niet of mijn moeder (Catharina van Rooij - Timmermans) nog foto's van vroeger heeft.
Ik zou het haar kunnen vragen.
Ik ben zelf op dit moment ook op zoek naar foto's van mijn opa en oma, dit omdat ik me eigen kinderen ook over mijn grootouders wil vertellen en om aan hun te laten zien wie het waren.
Toos Fleuren zei op 26 juli 2017 om 12:18
ja zou heel fijn zijn als je dat kan vragen!ik hoor het wel.vast bedankt hoor voor het reageren!
Toos Fleuren zei op 27 juli 2017 om 21:57
Wwaj van Rooij wie zijn jou opa en oma dan?
Wwaj van Rooij zei op 27 juli 2017 om 22:02
Beste toos,
Mijn opa was jan timmermans & die was getrouwd met Maria van hamond. Opa heeft heel lang bij bakkerij rooijmans gewerkt.
Opa is op 8-4-1995 op 70 jarige leeftijd overleden.
Oma is op 2-6-1999 ook op 70 jarige leeftijd overleden.
Toos Fleuren zei op 27 juli 2017 om 22:06
ben jij dan fam van hans timmermans?
Wwaj van Rooij zei op 27 juli 2017 om 22:10
Ja dat is mijn oom.
Toos Fleuren zei op 27 juli 2017 om 23:12
Hans had toen een foto van zijn opa Johannes Timmermans en zijn oma maria.hij dacht toen dat het mijn oma was,maar die was getrouwd met opa Martinus van den boogaard,dat was wel jammer ik had mij er zo op verheugd,maar dat kan gebeuren.was wel heel jammer.
Toos Fleuren zei op 27 juli 2017 om 23:14
heb je het nog gevraagd aan je moeder catharina of zij een foto heeft van mijn oma Maria timmermans?
Wwaj van Rooij zei op 27 juli 2017 om 23:47
Hoi toos,
Ik heb het na gevraagd aan der,
Maar ze had verder geen foto's.
Ik weet dat er in Veghel ook nog henk timmermans woont.
Dat is wat verder weg familie van mijn moeder.
Ik begreep van mijn moeder dat iedereen die op de foto staat ondertussen is overleden.
Toos Fleuren zei op 5 augustus 2017 om 16:36
wilhelmina hurkens liet 6 kinderen na Jan ,Sjaan Miet ,Jo Mien en Ad dat zijn er 6 dan een nicht annie.mijn vraag is wie is dan Zus? de achtste die erbij staat?weet iemand dat?
Willie zei op 18 augustus 2017 om 14:02
Vroeger noemde men een dochtertje wel eens zusje later toen ze ouder was bleven ze haar dan Zus noemen. Ik ken ze allemaal alleen Miet niet ik denk dat zij degenen is die ik alleen maar ken als Zus.
Wwaj van Rooij zei op 18 augustus 2017 om 20:25
Tante miet werd inderdaad tante zus genoemt.
Toos Fleuren zei op 2 oktober 2017 om 14:47
misschien een domme vraag maar wat betekent ertb.nd
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 oktober 2017 om 10:10
Helemaal geen domme vraag, Toos. De mededeling "ertb.nd" betekent helemaal niets (daarom hebben we hem inmiddels ook weer weggehaald).

We hebben gistermiddag in Veghel voor een zaal uitgelegd hoe eenvoudig je een reactie kunt plaatsen op onze website, met een paar willekeurige letters. Maar je hoeft er dus geen enkele waarde aan te hechten.

Dank voor je oplettendheid!
M. Offermans zei op 14 januari 2020 om 10:57
Niet tante Niet werd zus genoemd. Mij is verteld door Jo Timmermans, rechts op de foto, dat Zus eigenlijk Annie heette. Degene in het midden op de foto. Jo Claassens-Timmermans was mijn schoonmoeder. Ik ben ook nog wel bij de zussen op bezoek geweest samen met mijn schoonmoeder.
M. Offermans zei op 14 januari 2020 om 11:16
Nog even voor de duidelijkheid over de zussen,

Je had:

Jo Timmermans, deze was getrouwd met Henk Claassens en woonden in Beek en Donk.
Sjaan Timmermans, deze was getrouwd met Theo Claassens (tevens broer van Henk Claassens) zij woonden in Veghel
Miet Timmermans, deze was getrouwd met Jan van Oorschot en woonde in Schijndel toentertijd. Zij is na het overlijden van haar man in Veghel gaan wonen.
Mien Timmermans, getrouwd met Adrie van der Leest, woonde in Veghel
En dan had je nog Zus (Annie) Timmermans, getrouwd met Harrie(ben de achternaam even kwijt) woonde in. Dezelfde straat als Mien in Veghel. (Callenburgstraat)
Beide broers Jan en Ad, woonden ook in Veghel.
Toos Fleuren zei op 14 januari 2020 om 13:29
Dank u dat is fijn dat ik dat ook weer allemaal weet.maar nog even over mijn oma
Maria Timmermans van den boogaard,niemand een foto gevonden toevallig van haar?Ik hoor het graag.

mvg Toos Fleuren van der Velden
M. Offermans zei op 14 januari 2020 om 19:53
Ze liet trouwens 7 kinderen na, 5 dochters en 2 zonen. Jo, Miet, Zus(Annie), Sjaan, Mien, Jan en Ad.
Maria Timmermans ken ik niet.
Toos zei op 15 januari 2020 om 08:15
Zij is een zus van Jan Timmermans,zij was geboren in 1889 en Jan in 1891
Toos zei op 1 maart 2021 om 17:00
Hans Timmermans heb jij nog ooit een foto gevonden van mijn oma Maria timmermans zus van Jan Timmermans,zij was getrouwd met Martinus van den boogaard te Veghel

graag hoor ik van jou

groetjes Toos

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.