
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Cees werd, als oudste van het gezin, geboren op 2 september 1900 te Vught. Na het overlijden van zijn vader in 1937 in Haaren vertrok zijn moeder met Cees, zijn broer en twee zussen, naar Esch. Cees trouwde op 4 juni 1938 in Haaren met Maria van de Ven. Tijdens de bevrijding van Esch woonde Cees op De Ruiting 7.
De Duitsers hadden de bruggen in Esch en Haaren opgeblazen en hadden zich verschanst in loopgraven, die zich bevonden op de noordwestrand van het beekdal van de Essche Stroom. Het beekdal was hierdoor een stevige verdedigingslijn geworden. Omdat de bruggen opgeblazen waren, konden de geallieerden hun materieel en materiaal niet inzetten. Dit veranderde toen de geallieerden een noodbrug wisten aan te leggen ten oosten van De Ruiting, ter hoogte van Kronenput. Lichte tanks en vlammenwerpers werden ingezet. Boerderijen op De Ruiting werden belegerd. Er waren nog talrijke Duitsers aanwezig die zich probeerden te verschansen in schuren.
Bij het ontzetten van De Ruiting stuitten de geallieerden op een schuilkelder, die was aangelegd door de familie van den Broek in hun voortuin aan de straat. De ingang van de schuilkelder was afgesloten met stro. Waren het Duitsers of de familieleden van den Broek die zich hier schuilhielden? Om zich hiervan te vergewissen, werd er ter hoogte van de ingang meermalen, in het Engels, gesommeerd dat de aanwezigen in de schuilkelder zich kenbaar moesten maken. Een reactie bleef uit. Chaos alom! Een van de geallieerden zou nu naar binnen moeten gaan, wat natuurlijk een risicovolle onderneming was. Om het risico zo klein mogelijk te houden, werden enkele kogels afgevuurd, die door het stro drongen en vervolgens Cees van den Broek troffen. Cees was dodelijk gewond en overleed ter plaatse.
Tijdens de gevechten op De Ruiting sneuvelden ook vijf geallieerde militairen en twee Duitse soldaten. In het heetst van de strijd konden de slachtoffers niet altijd worden meegenomen. Plaatselijk werden ze begraven in ondiepe kuilen. Twee Duitsers werden begraven tegenover De Roudonck. De vijf geallieerden soldaten werden ongeveer 150 meter ten zuiden van De Roudonck, De Ruiting 7, achtergelaten. Later zijn de soldaten opgehaald en herbegraven op militaire begraafplaatsen.
De vrouw van Cees, Maria van de Ven, hertrouwde in 1947 met Cees van Tuijl. Na hun huwelijk gingen ze samen op Haarenseweg 15 wonen, waar Maria in 1988 overleed.
Dit verhaal is opgetekend a.d.h.v. een ooggetuigenverslag van Jos van Esch rond 2005/2008, en informatie verstrekt door Martien Verreijt.
Verhaal nadien opgetekend door Nettie van de Langenberg en Jan van Gerven, ter nagedachtenis aan de burgerslachtoffers tijdens en na de Bevrijding van Esch (Dodenherdenking 4 mei 2022).