skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Verkeersbrug tussen Oeffelt en Gennep

De komst van deze brug betekende het eind van de veerpont tussen Oeffelt en Gennep. De nieuwe verkeersbrug over de Maas werd op 17 mei 1955 geopend.

Voor de verkeersbrug werd gebruik gemaakt van de vrije ruimte op de pijlers van de oude spoorbrug. De Commissarissen der Koningin van Noord-Brabant, De Quay, en van Limburg, Houben, verrichtten de feestelijke openingshandelingen. Maar ook de notabelen zoals burgemeester Voets van Oeffelt, de burgemeester van Gennep en pastoor Quinten van Oeffelt waren getuige van de eerste officiële oversteek over de brug. Achter dit gezelschap zien we nog enkele heren in regenjas maar meer vallen de vele toeschouwers aan de linkerkant op.

Alhoewel het alweer een flinke tijd terug is, zal deze gebeurtenis diep gegrift staan in het geheugen van de aanwezige mannen en vrouwen. Was jij erbij? Wat herinner je je van deze opening? En wat betekende de komst van deze brug voor jou?

Reacties (6)

Leny v d Hoogen-Roosenboom zei op 13 september 2012 om 19:35
ik zie dit als vorige week,met de juf en de hele klas naar de brug,het officele was net gebeurd,toen kwam er een zeer hoog schip aan varen,ieder dacht dat de brug werd geraakt,en vele zijden dat de brug wiebelde,ik was toen 8 jaar,maar dit ben ik nooit vergeten.ik ben er benieuwd of dit meer mensen bij gebleven is.woonde toen in Gennep.
Cor van Bakel zei op 16 september 2012 om 11:44
Ook ik was erbij. Niet als officiële vertegenwoordiger van een of andere instantie, maar als een van de vier schoolkinderen, die ter gelegenheid van de opening een versje mochten uitspreken. Plaats van handeling: midden op de brug. Als vertegenwoordiger van de jongensschool uit Oeffelt stond ik daar als zesjarig ventje. Van al die hoogwaardigheidsbekleders herinner ik mij niets meer: waarschijnlijk een typisch geval van spanning vóór mijn optreden. In mijn herinnering was er ook een meisje van de meisjesschool: Carla van Elst(?). Van de Gennepse delegatie herinner ik mij in het geheel niets.
Mijn huidige woonplaats is Denekamp in de provincie Overijssel.
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 17 september 2012 om 10:56
Beste Leny en Cor,
hartelijk dank voor jullie bijdrage bij dit verhaal. Het maakt de officiële opening van deze brug ontzettend levendig.
Nogmaals bedankt en met vriendelijke groeten,
Hans van den Broek, geboren 1949 en destijds woonachtig in Gennep zei op 20 september 2012 om 15:15
Op 17 mei 1955 ben ik 5 jaar oud. Samen met mijn kleuterklasgenootjes van de “bewaarschool” , waaronder Maria Gilissen, de dochter van de burgemeester, sta ik aan de Gennepse kant van de brug enthousiast aanwezig te zijn bij het openingsgebeuren. Zuster Benita, onze juffrouw, houdt zoals altijd toezicht over ons en heeft ons op een plekje aan de Brugstraat gezet waar wij alles mooi kunnen zien. Begrijpen doen we er allemaal niets van. Daar komen de hoge heren van de andere kant van de brug aflopen zoals op de foto. Achter hen komen ook de gemeenteraadsleden. Plotseling zie ik mijn vader daartussen lopen. Onhoudbaar voor de zuster en de plaatselijke veldwachter schiet ik als een pijl uit mijn groepje recht op mijn papa af en pak trots zijn hand. Zo wandel ik een kort stukje mee tot de hoogrode zuster Benita mij weer bij haar klasje voegt.

Hiermee is het verhaal echter niet af. De politieman die verantwoordelijk is voor het in het gareel houden van de toekijkende schooljeugd, Heesbeen geheten, wil men blijkbaar kwijt. Hij krijgt zware verwijten over dit voorval. Het einde van het liedje is dat hij stopt met zijn werk bij de politie. Misschien was het een goedmakertje maar in het enige tijd hierna geopende gemeentelijke zwembad komt hij als badmeester in gemeentedienst te werken. Zijn vrouw bedient er jarenlang de kassa en de garderobe.
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 24 september 2012 om 09:29
Beste Hans,

wat een verhaal !
Dat een simpele ondeugende handeling van een kind zo'n vergaande gevolgen kan hebben. Ik hoop dat Dhr. en Mw. Heesbeen nog een hele leuke tijd bij het gemeentelijk zwembad hebben gehad.

Bedankt voor je bijdrage en met vriendelijke groeten,
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 1 november 2012 om 11:44
Dat er ook een heel zwarte rand zit aan de opening van de verkeersbrug kun je in dit verhaal lezen: <a href="http://www.bhic.nl/index.php?id=13943" target="_blank">over het tragische ongeval van Theo Kerkhoff.</a>

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen