skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Verlossing!

Zeker in deze donkere decembermaand denk je bij verlossing als eerste aan een religieuze boodschap. Het klinkt misschien vreemd maar verlossing komt ook veelvuldig voor in onze archieven. Wat te denken van W. Raaijmakers, vroedvrouw in Boxmeer – huisvrouw van G. Witmer - in 1842 die in dat jaar maar liefst 109 verlossingen op haar naam heeft staan?

Het is een indrukwekkende administratie die niet alleen een mooie inkijk geeft in het aantal kinderen dat wordt geboren maar ook hóe het gebeurt. Komt eerst de kruin van het kindje of komen de voetjes als eerste tevoorschijn?

Maar ook of de moeder al vaker is bevallen en wat haar leeftijd is - bevallingen van moeders van rond de veertig jaar zijn zeker geen uitzondering  - alles wordt netjes bijgehouden.

En dat er in Boxmeer meer kinderen worden geboren dan administratief is ingecalculeerd, blijkt uit het feit dat de geboortes – na eenmaal het totaal van honderd te hebben bereikt – met de hand verder worden aangevuld.

 

 Bijzonder is ook de kolom aantekening of het pasgeboren gelukkig of ongelukkig ter wereld is gekomen. Maar veruit de meesten krijgen een notitie in de eerste kolom.

Gelukkig maar. 

Met dank aan collega Jean Pierre voor de tip!

Reacties (5)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 3 december 2015 om 16:55
2 verhalen die ook over dit onderwerp gaan zijn :
>"Baker Hanna Bongers" &
>"De vrouw met de 3.350 babies".
Corrie van de Donk zei op 3 december 2015 om 19:45
Tjee, in al mijn jaren onderzoek ben ik deze bron nog niet eerder tegengekomen. Wat een bijzondere en originele manier om dit zo onder de aandacht te brengen.
Erg mooi opgeschreven verhaal. Goed bezig Bhic'ers, complimenten!
Henk Beijers zei op 6 december 2015 om 18:03
Mijn moeder was vroedvrouw in Tilburg. Slaagde in 1931 aan de vroedvrouwenschool in Heerlen en bleef in dienst van de gemeente Tilburg tot 1956. Een boeiend beroep of als je wilt een ware roeping. Ik herinner me vele verhalen over haar praktijk. In de beginperiode kreeg ze f 15,- per bevalling. De voorkamer van ons huis was een soort 'spreekkamer' waar op donderdagmiddag tussen 2 en 4 uur mijn moeder haar spreekuur hield. Als we uit school kwamen stond er vaak een hele batterij reageerbuisjes met urine op de vensterbank van de bijkeuken. In haar 25-jarige praktijk had ze ruim 100 bevallingen per jaar, de meeste in de stad zelf maar ik weet nog dat ze in oorlogstijd 22 januari 1942 per omafiets met verlostas naar Loon op Zand moest, tijdens welke tocht ze werd geconfronteerd met twee Duitse soldaten die in het donker ineens uit de struiken kwamen en naar haar 'Ausweis' vroegen en als je dan bedenkt dat de 23e januari mijn broer werd geboren, dan zegt dat genoeg hoe serieus zij haar vroedvrouw-zijn nam!
Margot America
Margot America bhic zei op 8 december 2015 om 10:29
Een zwaar beroep Henk, respect voor je moeder om gezin en werk in die tijden zo te combineren! Hartelijke groeten, Margot

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen