skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Vijftigjarige soldaat wordt voor de gek gehouden in de Citadel in Den Bosch

De Citadel, in hartje Den Bosch, is al tientallen jaren het vaste onderkomen van het BHIC. Minstens veertig kilometer aan archiefmateriaal vind je in onze depots en soms duikt de Citadel zelf ook op in deze oude stukken.


Uit register 20-211, 2.        Rolnr. 11447: scan 154

Fort Willem Maria staat in beter bekend als de Citadel. Een aantal Bosschenaren kent ook de bijnaam de Papenbril. Want aanvankelijk wordt het fort tussen 1637 en 1645 gebouwd om Spaanse aanvallen te weren en vooral ook om de Bossche inwoners (de Papen) in de gaten houden. Rond 1789 krijgt het fort functie van kazerne. Een halve eeuw later komen er nog eens vier vleugels bij om alle manschappen hier in onder te brengen.

Overlooper

Maar niet iedereen kan zich vinden in zijn werk als soldaat. Zoals in het geval van Jan Godfried Hubert Felder uit Roermond. Felder is soldaat bij de 4de compagnie, 5de bataljon van het 2de regiment infanterie in garnizoen te ’s-Hertogenbosch. En Felder is vijftig jaar; een opmerkelijk hoge leeftijd voor een ‘overlooper’ zoals het Militair Woordenboek een deserteur omschrijft.  

In het archief van Krijgsraden en auditeurs-militair Noord-Brabant, 1806-1974 lezen we in vonnissen uit 1904 (211) het volgende. “Felder heeft op 22 maart 1900 op het avondappèl in de Citadelkazerne te ’s-Hertogenbosch gemankeerd, na die kazerne te hebben verlaten met het voornemen om ’s lands dienst voorgoed te verlaten en moedwillig en zonder verlof van zijn korps en garnizoen afwezig is gebleven. Een ruime tijd blijft hij weg totdat hij in den avond van 29 augustus 1904 des avonds omstreeks half elf zich vrijwillig heeft aangemeld bij den commandant, der kazernewacht te Roermond, dit na in augustus 1899 te zijn gestraft met drie maanden militaire gevangenisstraf wegens tweede desertie.”

Als we verder lezen, doet Felder zijn verhaal over de reden van zijn vertrek. Hij is al een 'oude man' die in de kazerne 'voor de gek' wordt gehouden, zo erg dat hij het niet meer kan uithouden. Maar het is niet de eerste keer dat Felder de benen neemt, blijkt uit het vonnis. Want even later staat er opgetekend: ‘derde desertie in een tijd van vrede, gepleegd door een soldaat en veroordeeld tot een militaire gevangenisstraf van zes maanden’.

Bron: register 20-211, 2 (Rolnr. 11447: scan 154)

Tip van vrijwilliger Erik de Jonge!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen