skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jaël Jonkman
Jaël Jonkman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jaël Jonkman
Jaël Jonkman RA Tilburg

Vliegbasis Woensdrecht

Het vliegveld in Woensdrecht begon zijn bestaan als een mislukt ontginningsproject... Tijdens de economische crisis van de jaren dertig ontwikkelde de gemeente Woensdrecht 38 hectare heide en woeste grond bij de eendenkooi voor de landbouw. Maar er werden hoge pachtprijzen gevraagd en de belangstelling was gering.
Vliegveld De Eendenkooy

Plattegrond van het vliegveld, 1942 (bron: Ministerie van Defensie)Daarop besloot burgemeester Rubert om het gebruik van het terrein als vliegveld te promoten: het lag immers op de vliegroute Amsterdam-Brussel-Parijs. Pogingen om de financiering rond te krijgen mislukten, tot hij in 1934 de gemeenteraad om kreeg: de gemeente zou het zelf aanleggen.

Het eerste, grotere toestel dat er in 1935 landde, een Fokker F.VIII, strandde in de zandige bodem. Het terrein was dan ook deels te drassig en deels te droog. Toch vond de Bergen-op-Zoomsche Zweefvliegclub er zijn basis en gebruikte het leger het voor verkenningsvluchten.

Juist toen het gemeentebestuur per 1 september 1939 de handdoek in de ring wilde gooien, vorderde het ministerie van Defensie het terrein als reservevliegveld voor Eindhoven. De landingsbaan werd versperd met putringen.

Feldflugplatz Hoogerheide

Zo viel het vliegveld op 14 mei 1940 in Duitse handen, die het in 5 dagen operationeel hadden. Tot in de zomer van 1944 volgden uitbreidingen en verbeteringen.

Aanvankelijk verliep de oorlog voor dit vliegveld vrij rustig. Er werden jachtvliegtuigen gestationeerd, die vanaf 1942 vooral voor kustverdediging werden ingezet.

In 1943 nam de geallieerde luchtmacht in sterkte toe, steeg het aantal bombardementsvluchten naar Duitsland en daarmee ook het aantal luchtgevechten. Vooral in augustus werd er fel gevochten. Op 31 augustus 1943 werd de Duitse elite-eenheid I./JG 26 teruggetrokken van Woensdrecht. Daarna werd het vliegveld vooral nog gebruikt voor nood- en tussenlandingen. Een reeks geallieerde bombardementen betekende het einde van Feldflugplatz Hoogerheide. Aan de vooravond van Dolle Dinsdag werd het terrein vernield en verlaten.

B.79 Woensdrecht

Luchtfoto van vliegveld Woensdrecht in de Tweede Wereldoorlog (bron: Ministerie van Defensie)Eind oktober 1944 hadden Canadese troepen de omgeving van Woensdrecht vast in handen. Medio december was het vliegveld weer bruikbaar. Het werd onder de codenaam B.79 de basis voor Britse en Noorse wings van de RAF. Tot die laatste hoorde ook een Nederlands squadron.

Vanuit Woensdrecht werden gronddoelen aangevallen en bommenwerpers begeleid. Toen in februari het strijdtoneel zich richting Duitsland verplaatste, kwam Woensdrecht te ver van het front te liggen. De vliegtuigen vertrokken, al werd het vliegveld bruikbaar gehouden. In mei 1946 werd de basis overgedragen aan de Nederlandse luchtstrijdkrachten.

Vliegbasis Woensdrecht

In 1953 werd de vliegbasis gebruikt voor hulpverlening tijdens de watersnood. Dat jaar werd ook de straalmotorenwerkplaats op de vliegbasis gevestigd. Daarvoor werden betonnen start- en taxibanen aangelegd. In 1968 werd het militaire vliegverkeer gestaakt: Woensdrecht werd een reservevliegbasis.

Tussen 1983 en 1987 waren er vaak heftige protesten tegen plannen om kruisraketten te stationeren op Woensdrecht. Door ondertekening op 8 december 1987 van het INF-verdrag zagen de Verenigde Staten en de Sovjet Unie af van dergelijke wapens.

Tegenwoordig is vliegbasis Woensdrecht een opleidings- en logistiek centrum van de Koninklijke Luchtmacht. En o ja, de zweefvliegclub is er ook nog steeds.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!