skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Neergestorte vliegtuigen in Oerle 1954-1958

Redactie
vertelde op 2 maart 2016
bijgewerkt op 27 oktober 2021
Op 23 maart 1954 even voor negenen ’s avonds is een Thunderjet F84-straaljager kort na de start van vliegbasis Eindhoven verongelukt tijdens een oefening in het nachtvliegen. Het toestel kreeg niet genoeg lift, is meteen omlaag gestort en neergekomen op een afstand van anderhalve kilometer buiten de vliegbasis Eindhoven in Oerle.
Doedens

Direct nadat het vliegtuig de grond had geraakt, is het geëxplodeerd en in brand gevlogen. Vermoedelijk heeft een tank aan het uiteinde van een vleugel de boerderij van landbouwer Van Roosmalen aan de Scherpening in Oerle geraakt, waardoor de boerdeij vlam vatte. De landbouwer Van Roosmalen, zijn vrouw en hun vier kleine kinderen wisten zich tijdig in veiligheid te brengen

De brandweer van het vliegveld kwam onmiddellijk in actie en begon met blussen, later geassisteerd door de brandweren van Veldhoven en Eindhoven. Het mocht echter niet baten, want de boerderij brandde practisch geheel uit. Twee kalveren kwamen hierbij om het leven; het overige vee en de inboedel bleven gespaard. Nog lang zijn restanten van de boerderij te zien geweest als een herinnering aan dit drama.

De 28-jarige eerste luitenant vlieger J. Doedens uit Uden kwam hierbij tragisch om het leven. Amper twee jaar eerder overleefde deze piloot ongedeerd een crash met een ander type Thunderjet.

Agtmaal

Vier jaar na deze ramp zagen op 25 maart 1958 de bewoners van Wintelre een Thunderstreak straaljager heel laag en brandend over hun dorp vliegen. Buiten het dorp aan de weg van Wintelre naar Oerle is het toestel op het akkerland neergestort.

De Thunderstreak straaljager zou die morgen deelnemen aan een luchtparade boven het IJ in Amsterdam. De machine vloog in de formatie van 84 toestellen: 48 Thunderstreaks, 12 Sabre en 24 Hawker Hunter straaljagers.

Op weg van Eindhoven naar Amsterdam moest de Thunderstreak boven Utrecht de formatie verlaten vanwege problemen met de besturing. De piloot besloot terug te keren naar vliegbasis Eindhoven en is op het moment dat de formatie boven de hoofdstad vloog bij Eindhoven neergestort.

Toen de 23-jarige piloot luitenant Agtmaal het vliegtuig met een schietstoel verliet, was de straaljager al in landing en nog maar twee kilometer verwijderd van de basis. Hij heeft de ramp helaas niet overleefd.

Reacties (8)

Willem Kruf zei op 10 mei 2016 om 11:35
Tijdens mijn zoektocht naar foto’s van de luchtwachttorens uit de Koude Oorlog in de kring 3.R (Anna Jacobapolder – Scherpenisse – Steenbergen, West Brabant/Zeeland) kwam ik in contact met Ton Knop, de zoon van de postcommandant van de toren op het CHV gebouw te Steenbergen.

Dit contact leidde door een bepaalde naam binnen het Korps luchtwacht tot een reactie van hem in relatie tot het vliegongeval op 25 maart 1958 met vliegenier Van Agtmaal.

Ton droomde destijds straaljagerpiloot te worden, in navolging van zijn idool waar hij erg tegen opzag in die tijd en die ook bij hem thuis kwam, te weten Pop van Agtmaal. Een straaljagerpiloot uit Steenbergen die, zo meldt Ton, tragisch om het leven is gekomen tijdens het staatsbezoek van Koningin Elizabeth II in maart 1958.

Wat in voormeld bericht volgens hem ook niét staat, is dat Pop heeft geprobeerd zijn straaljager buiten de bebouwde kom te laten neerstorten om geen burgerslachtoffers te maken en dat heeft hem in feite zijn leven gekost, want toen hij de schietstoel gebruikte was hij al te laag om het te kunnen redden. Pop ligt, aldus Ton, in Steenbergen begraven naast een echte oorlogsheld: Guy Gibson, de bekend Brits piloot die de leider was van het bombardement op de Roerdammen in Duitsland op 17 mei 1943 en die in september 1944 zelf werd neergeschoten nabij Steenbergen.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 10 mei 2016 om 15:49
Bedankt voor deze aanvulling Willem. Wat een heldhaftige en moedige beslissing om je straaljager buiten de bebouwde kom te sturen. En wat een triest gevolg voor de piloot.
Annette zei op 11 mei 2016 om 14:16
Op een burgerbegraafplaats in Steenbergen aan de Nassaulaan ligt het graf van Wing Commander G.P. Gibson en zijn navigator Squadron Leader J.B. Warwick.
Op de buitenmuur van de begraafplaats in Steenbergen is een plaquette aangebracht als eerbetoon aan deze vliegers. (Bron Traces of War.com)
Van deze graven en de plaquette staan foto’s op de site:
Oorlogsgraven van het Gemenebest Steenbergen

In het stadspark van Steenbergen is een monument ter nagedachtenis aan deze geallieerde vliegers opgericht. (Bron: online-begraafplaatsen.nl )

Maar helaas geen foto gevonden van het graf van piloot Van Agtmaal.

Wel vermelding van het bidprentje:
Overledene: AGTMAAL van, Leonardus Cornelis Gerardus
Datum: 25-03-1958
Vlieger van de Kon Luchtmacht
Opmerking  Eindhoven
(Bron: Heemkundekring de Steenen Kamer, bidprentjes Co Oerlemans)
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 11 mei 2016 om 20:58
Bedankt Annette, voor deze aanvullende gegevens over de vliegers. Wat goed dat je zoveel gegevens over deze vliegers hebt kunnen vinden via allerlei bronnen. Nogmaals bedankt !
Willem Kruf zei op 13 mei 2016 om 13:45
Gevonden op site van Omroep Brabant
Oorlogsheld die crashte in Steenbergen 'per ongeluk neergeschoten door eigen kameraden'
STEENBERGEN - Hij was een van de grootste Britse helden van de Tweede Wereldoorlog: Guy Gibson, alias 'Dambuster'. Zijn bommenwerper stortte neer in september 1944 bij Steenbergen en hij kwam om. De oorzaak van de crash was altijd een raadsel. Na de publicatie van nieuwe documenten blijkt dat er een beschamende blunder is gemaakt. Hij is door zijn eigen collega's uit de lucht geschoten.
Voor meer details zie de site van Omroep Brabant
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 14 mei 2016 om 11:34
Bedankt Willem voor deze link naar de site van Omroep Brabant. Als je op de site van Omroep Brabant zoekt (www.omroepbrabant.nl) met de zoekterm 'dambuster' dan komt je diverse fragmenten tegen.
HenkRuijs zei op 31 maart 2017 om 18:31
Ik heb nog een bidprentje van deze omgekomen J. Doedens. Ik zal het uploaden naar deze wesbite, misschien kan het bij dit verhaal gezet worden.
Rien Wols
Rien Wols bhic zei op 3 april 2017 om 08:33
Hartelijk dank, Henk, de portretfoto en het bidprentje staan nu bij dit verhaal.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.