skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Vlijmen in vogelvlucht

Paul van Dun
vertelde op 9 februari 2009
bijgewerkt op 21 augustus 2023
In 1858 beschrijft J.L. Terwen in zijn boek "Het koningrijk der Nederlanden, voorgesteld in eene reeks van naar de natuur geteekende schilderachtige gezigten" Vlijmen als één groot dorp, 'waarvan de huizen, onder welke aanzienlijke woningen en boerderijen, zeer uit elkander verspreid liggen, zoo dat de eigenlijke kom slechts uit zes huizen bestaat'. Maar Vlijmen gaat verder terug dan de negentiende eeuw.
Bestuur

Tijdens de late Middeleeuwen en het Ancien Regime had Vlijmen een eigen schepenbank die ook de hoge jurisdictie mocht uitoefenen. De heerlijke rechten over het dorp Vlijmen waren in handen van de heer van Heusden die ze op zijn beurt van de Brabantse hertog in leen had. Deze verkocht de heerlijke rechten over stad en land van Heusden in 1334 aan de graven van Holland. Zo kwam het Brabantse Vlijmen tot 1795 staatkundig aan het graafschap en later het gewest Holland. Desondanks bleef Vlijmen geografisch een integraal deel uitmaken van de vanaf dan in een Brabants en een Hollands deel gescheiden Langstraat, het gebied gevormd door de reeks dorpen die in een lint tussen 's-Hertogenbosch en Geertruidenberg liggen .

De gemeentelijke herindeling van 1935 voegde Nieuwkuijk en een deel van de gemeente Hedikhuizen bij Vlijmen. In 1997 ging Vlijmen op in de nieuwe gemeente Heusden.

Bevolking

De bevolkingsontwikkeling ging in het derde kwart van de negentiende eeuw redelijk vlot, maar stagneerde in het laatste kwartaal van deze eeuw enigszins. De groei was hoofdzakelijk een gevolg van een natuurlijke bevolkingsaanwas, want de migratiebalans sloeg overwegend door naar een vertrekoverschot. De landbouwcrisis in de jaren tachtig van de negentiende eeuw was hier voor een belangrijk deel debet aan. Het negatief vestigingsoverschot hield aan tot in het interbellum.

Middelen van bestaan

Aanvankelijk leefden de Vlijmenaren vooral van de schapenteelt, maar later kwamen daar ook andere agrarische bezigheden bij. Tot in de Twintigste eeuw bleef de landbouw voor Vlijmen duidelijk het voornaamste bestaansmiddel. Onder de geteelde gewassen nam de hop de belangrijkste plaats in, maar al kort na 1900 verloor dit product haar positie als gevolg van een daling van zowel de prijs als de kwaliteit van de hopbellen.

Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog haalde de hopoogst amper 20% van wat er in 1900 werd verbouwd. In het kader van de crisis in de jaren dertig opgestarte experimenten om de hopteelt nieuw leven in te blazen liepen op niets uit. De Tweede Wereldoorlog betekende de definitieve doodsteek voor het ooit voor de streek zo belangrijke gewas.

Binnen de veeteelt was het pluimvee het sterkste segment. De varkenshouderij was relatief onbelangrijk. Dat het aantal varkens in de twintigste eeuw sterk afnam kwam waarschijnlijk vooral doordat het aantal huishoudens dat 'een varken achter het huis had' verminderde. Globaal was de verdeling 30% bouwland, 65% grasland 5% tuinbouw.

De agrarische dominantie had ook haar invloed op de Vlijmense handel. Zo valt in het gemeenteverslag over 1920 te lezen dat de handel zich hoofdzakelijk beperkte tot vee, tuin- en landbouwproducten. Deze werden hoofdzakelijk op de veiling verhandeld, nog slechts een klein deel werd in dat jaar op de Bossche markt aangeboden. De winkelnering was in dat jaar 'van weinig betekenis'.

Behalve de landbouw was men name de mandenmakerij van groot plaatselijk belang*. Veel landarbeiders vonden hier in de winter emplooi. In 1930 werkte zelfs 75% van de beroepsbevolking in deze bedrijfstak, in de jaren vijftig was de mandenmakerij nagenoeg verdwenen. Vergeleken met de rest van de Langstraat was de leer- en schoennijverheid in Vlijmen van weinig betekenis. Na de Tweede Wereldoorlog trok het gemeentebestuur doelbewust nieuwe industrie aan.

Religie

Hoewel de bekende zeventiende-eeuwse calvinistische theoloog Gisbertus Voetius in Vlijmen predikte, bleef het dorp toch overwegend katholiek. Dit was vooral een gevolg van de inspanningen van de norbertijnen van Berne. In de provinciale almanak van 1955 stonden de namen van de gemeenteraadsleden opgesomd met als toevoeging 'allen K.V.P'. In 1960 was ruim 90% van de bevolking katholiek.

* Via reacties (van 20 en 21 augustus 2023) worden als mandenmakers onder andere de namen van Wilhelmus van der Loo (roepnaam Willem) en Maontje van den Dungen genoemd

Reacties (29)

Bert Meijs zei op 21 augustus 2020 om 13:31
Aanvankelijk leefden de Vlijmenaren vooral van de schapenteelt

Waarom dit hier staat weet ik niet, maar het is vlgs mij niet juist. In de enqueste van 1494 en de informacie van 1514 wordt met geen woord over schapenteelt gesproken.: "dat zij hem generen principalycken
mit lantelinge ende met wat koeien te houden"
Ook Groen schrijft er niks over.

Vooral de hopteelt was een belangrijke bron van inkomsten tot begin 1900
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 augustus 2020 om 09:36
Dank voor je oplettendheid en deze aanvulling, Bert. Goed dat je wijst op dit belangrijk bestaansmiddel voor Vlijmen en haar inwoners.

Het verhaal is alweer van een flink aantal jaren geleden, mogelijk zou dat er mee te maken hebben? Hoe dan ook is het fijn dat je dit hebt aangevuld.
Kees Kardol zei op 31 januari 2021 om 00:34
vlijmen had ook verschillende Bierbrouwerijen en zaadhandel 2 en een leerlooierij en de vele mandemakers die thuis werkte en vergeet de koekfabrieken niet
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 februari 2021 om 09:38
Goeie aanvulling, Kees, dank daarvoor. Over welke tijd spreek je dan (ongeveer)? En koekfabrieken: dus er waren er meerdere? Praat je ons verder bij?
Kees Kardol zei op 1 februari 2021 om 19:53
Mandemakers en leerlooiers & Bierbrouwers tot eind jaren 50 / 60 en de groente-veiling & Melkfabriek jaren 1960 en 2 zaadhandel eind jaren 70 daarna verhuisd naar Zeeland & Groningen ?
Koekenbakkers bestaan nog met de vergulde krakeling en de Bolussen ?

Markant dat ieder dorpje eigen Bierbrouwerijen had en een eigen groente-veiling en een eigen Melkfabriek met melkbussen zonder koeling ?
Al deze kleine eenheden werden opgeslokt door de kapitaal-krachtige groot-machten die met gekoelde vracht-autoos alles centraliseerden ?

Het vee ging naar de veemarkt in Den Bosch maar door de varkens-pest en vogelgriep en Runderen- mond - en klauwzeer mag dat niet meer bij elkaar komen en de paarden-markt is ook niet meer?
Zunde en Jammer
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 februari 2021 om 12:06
Veel veranderingen, Kees, zoveel is duidelijk. Veel dank voor je aanvullingen en dit bericht.
Herman van Cor van Maontjes zei op 27 februari 2021 om 18:47
Vlijmen was inderdaad bekend om zijn mandenmakers. De Firma Verboord was een grote. In de Achterstraat, tegenover Gielbartjes, naast Mevrouw Panis, was een groot terrein waar "huisjes" stonden van wilgenhout (?). God, wat hebben we daar veel gespeeld 60-65 jaar geleden :-). Ik kan me nog herinneren dat Piet van Ooijen begraven werd (hij was van het Café tegenover Mommersteeg op De Wolput) op een kar met paard ervoor en dat er ook een grote rieten hoed aan te pas kwam. Jan van Vlijmen, die naast Marie Meijs woonde (Marie Meijs woonde weer naast ons), zat vaak achter het huis manden te vlechten (als ie geen kip aan het slachten was die ie nog even liet vliegen als de kop eraf was). Mommersteeg en van Engelen Zaden waren grote bedrijven voor Vlijmen denk ik. Wagenberg Festen. De "fraaiste" (als ik dat zo mag zeggen) die ik me kan herinneren was de grote brand daar. Je zag de stalen balken gloeiend buigen en op de grond terecht komen. Marktveld, waar nu de RABO staat. Ovito, ook een bedrijf dat lang in Vlijmen bestaan heeft. De koekfabriek op de hoek van Burgemeester van de Venstraat. Daelmans, nog steeds meer dan bekend. De melkfabriek was ook een levendige bezigheid. Kwa Bierbrouwerij had je natuurlijk de Bierbrouwerij van Cormans (t.o. Hotel Prinsen). Opzeeland Transport en nog een grote (ik denk nu Dries de Kop, maar weet niet waarom). Diverse bedrijven Kivits in de groenten & fruit. Ook van Kuijs meen ik. Pulles Olie. Wat vergeet ik?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 maart 2021 om 12:05
Hallo Herman, ik weet niet wat en of je iets vergeet, maar deze herinneringen zijn prachtig en beeldend verwoord. Je weet de jaren vijftig/zestig heel mooi weer tot leven te brengen! Ik vermoed dat heel wat oudere Vlijmenaren je verhaal herkennen. Dank voor het delen.
Marie van de Middelhaai zei op 3 maart 2021 om 17:32
Aan Bert Meijs:
In het boekje 'Historie van Vlijmen' in 1972 uitgegeven door Heemkundekring Onsenoort staat te lezen dat Vlijmen al in het jaar 962 gesticht zou zijn door de Heer van Heusden. Gevonden aardewerkscherven nabij de Hongerenburg zouden deze ouderdom bevestigen. Er was ten westen van Vlijmen tot de 16/17de eeuw sprake van een groot heidegebied nabij de Konijnenberg, misschien dat men in die tijd van schapenteelt leefde? Ik heb van horen zeggen dat het vermoeden bestaat dat de Heisteeg die door dat hele heidegebied liep (van de Kafuinensteeg onder de Konijnenberg langs richting oosten) een oudere doorgangsweg zou zijn dan de Langstraat via de Wolput- Heistraat. Die heide is vanaf de 16de eeuw ontgonnen, misschien is men toen van schapenhouderij overgegaan op landbouw?
In Nieuwkuijk was een Schapensteeg, ik weet niet of dat een hele oude naam betreft. De naam Wolput zou ook met schapenteelt te maken hebben, wordt gezegd, hoewel in het cijnsboekje uit 1581 van de parochie Vlijmen wordt gesproken van op d’n Wolvenput ipv Wolput. In het notitieboekje van pastoor Syardus Joris staat in 1679 Wolput geschreven, maar in 1689 Wolffput (archief abdij van Berne). Dus misschien heeft die naam wel met een wolf te maken?
Wellicht is er nog wat graafwerk nodig naar hele oude Vlijmense tijden?
Jan de Groot zei op 5 maart 2021 om 10:31
Reactie op ingezonden bericht van (lagere-school-vriend) Herman van Den Dungen (van Cor van Moantjes): de door hem genoemde bierbrouwerij heette Brouwerij 't Hert. En voor wat betreft mandenmakers: mijn opa ( "Hasje Koks") was mandenmaker, Hij vlocht o.a. de wieg waarin ik bijna 71 jaar geleden lag te krijsen. Maar daarnaast had hij zijn "hof" waarin hij een gewas teelde dat typisch was voor de vaak schrale zandgrond in Vlijmen: bonen, vooral sperziebonen en snijbonen. Deze bracht hij dan in grote kisten naar de Veiling van Vlijmen, die lag tegenover het station. Dat is ongeveer waar nu de Burgemeester van de Wielstraat ligt. Veel van deze bonen gingen naar de conservenfabriek van Wagenberg-Festen (niet te verwarren met de schoenenfabrikant) in Heusden. Deze heette Jonker Fris. Ik weet dat in de zomer hele families als (bij)verdienste met de hand vele kilo's snijbonen "onthaarden" voor deze fabriek, zoals dat in het noorden gebeurde met het pellen van garnalen.
Bert Meijs zei op 6 maart 2021 om 19:10
Er zullen wel mensen geweest zijn met schapen, maar om te vermelden dat men leefde van de schapenteelt is erg overdreven. Ooit heeft iemand dat opgeschreven en iedereen neemt het klakkeloos over
Elly Reijnen zei op 20 maart 2023 om 15:38
Kent iemand de familie Dekkers-Mommersteeg in Vlijmen, begin 20e eeuw, die daar ook een mandenmakerij hadden? Dat waren namelijk mijn opa en oma. Ik ben op zoek naar meer informatie, foto's, locaties, etc?
Bert Meijs zei op 20 maart 2023 om 16:39
Stuur mij maar een email, via het BHIC, dan kan ik je wat gegevens sturen
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 21 maart 2023 om 08:54
Dag Bert en Elly, achter de schermen is er al een mailadres uitgewisseld.
Hopelijk gaat het zo lukken, veel succes!
Patrick zei op 20 augustus 2023 om 17:11
Wat een mooi blog met boeiende informatie. Als je ouder wordt het geschiedenis meer boeien. Dat stuk over de vele mandemakers dat herken ik wel. Ik lees daar de naam van mijn overgrootvader uit Haarsteeg, van der Loo, niet bij, maar er zullen er vele meer zijn geweest. Teveel om op te sommen waarschijnlijk.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 21 augustus 2023 om 09:20
Dag Patrick, bedankt voor je aardige reactie - en de complimenten gaan rechtstreeks naar de auteur van dit stuk, Paul van Dun.

Ik begrijp dat je overgrootvader ook mandemaker is geweest; we kunnen zijn naam wel toevoegen natuurlijk. Was je overgrootvader de laatste in de familie die dit vak beoefende?
Herman VAN DEN DUNGEN zei op 21 augustus 2023 om 09:30
Ik weet niet of ik het eerder heb vermeld, maar mijn opa, Maontje van den Dungen was mandenmaker, en op een gegeven moment chef mandenmaker, ik denk bij Wagenberg. Er is/zijn foto's van. Jan van Vlijmen, onze bijna-buurman, was ook mandenmaker. Naast ons zat de meubelzaak van Marie Meijs en dan de winkel van van Vlijmen. De ouwe Jan van Vlijmen zat achter in de tuin nog te vlechten en sloeg af en toe ook een kip de kop af, die ie dan nog een stukje liet vliegen. De achterkant van onze tuinen kwamen uit op de achterstraat. Daar waren op de plaats waar de familie de Gouw ooit woonden een aantal nieuwe huizen gebouwd. Dat ging om de hoek verder de Priemsteeg in.
Patrick zei op 21 augustus 2023 om 10:14
Hallo Marilou,
Excuses voor de grammaticale fouten in mijn vorige reactie. De autocrrectie werkt soms iets te fanatiek.
Ja prima als je deze toevoegt. Het gaat om Wilhelmus van der Loo (roepnaam Willem). Deze mandemakerrij zat op de hoek aan de Haarteegsestraat. Nu naast de Rabobank. Het was ook een cafe, cafe Uitspanning. Nu zit er meen ik een jeu de boulesbaan. Ik heb er nog een foto en krantenartikel van liggen.
Herman van den Dungen zei op 21 augustus 2023 om 10:18
Zat er paar huizen verder op, richting dijk/polder geen "Pietje vd Loo"? Een smid?
Jan de Groot zei op 21 augustus 2023 om 10:31
Mijn eerdergenoemde opa, "Hasje" Koks, vlocht manden in dienst van firma Pulles op "d'n ekker". In de straat waar ik woonde, de Voorstraat, woonde op de hoek Frans de Ruiter en zijn vader, "opa" de Ruiter. Frans was mandenmaker en zat de hele dag in zijn huis op de grond te vlechten. Van tijd tot tijd kwam een vrachtwagen van Verboord de manden ophalen en nieuwe "biezen", dat zijn de wilgentenen waarmee gevlochten werd, afleveren. Wij vonden dat als kinderen bar interessant en gingen vaak even kijken in het doorrookte "hol" van Frans. In de tijd van de hoela-hoep maakte hij voor ons hoepels van wilgentenen, want een "echte" hoepel van elektriciteitsbuis was te duur. Heel bijzonder was zijn grote vlijmscherpe mes, waarmee hij de biezen sneed. Er wordt wel beweerd dat zo'n mes een "vlijm" werd genoemd en dat de naam "Vlijmen" daarvan zou zijn afgeleid.
Enkele families in de straat hadden een bijverdienste die met mandenmaken te maken had: de "biezen" moesten worden geschild en daarvoor gebruikten ze een V-ijzer dat op een paal was gemonteerd. De "biezen" werden daar een voor een met de hand doorheen gehaald om ze van hun schil (=bast) te ontdoen.
Toine van Os zei op 14 februari 2024 om 15:03
Erg leuke berichten over het Vlijmen van vroeger. Ik ben zojuist 70 geworden zodat ik nog het eea daar van ken.
De leerlooierij van Ovito waar het altijd stonk. Daar haalden wij dan lange lederen repen. Ik vermoed dat het afsnijsel was. We maakten er lasso's en zwepen van.
Bij Daelemans had ik mijn vakantiebaantje toen ik 15 was. Dat heb ik geweten. Een menneke van 15 tussen al die dames van de inpakafdeling. Je assertiviteit wordt met de dag beter. Later heb ik hier veel plezier van gehad. Op de eerste dag bij Daelmans zag ik spijzenbroodjes voorbij komen. Warm!!! hmmm lekker. "Mijnheer", vroeg ik aan de chef, "mag ik een spijzenbroodje pakken?" "Jungske" antwoordde hij "zo veul als ge mar wilt". Nou dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Als oudste van een groot gezin werden we thuis niet doodgegooid met dergelijke lekkernijen. Ik heb me er flink aan tegoed gedaan. Gevolg was dat ik misschien wel twintig jaar geen spijzenbroodje meer gegeten heb.
Kakschool met zuster Femio( klopt die naam?) Kloosterpad. Na de Kakschool ging ik naar de jongensschool in het patronaatsgebouw. Ik was een beetje verliefd op de juffrouw. Juffrouw van Rooy. Was het ook wederzijds? Ik weet het niet. Wat ik wél weet is dat ik fantastische rapportcijfers had.
Daarna voor de derde klas de straat overgestoken naar de Aloysiusschool(?) De naam van de meester weet ik niet zeker meer maar er hangt me iets van bij dat dat Meester Jens was. Hij stond zich voor de klas te scheren en als hij honger had stuurde hij een van de leerlingen er op uit om ergens een Mars te gaan kopen. Die werd in de klas opgegeten onder het genot van een sigaret. Wat een tijd zeg. Zo komen er nog veel meer gedachten boven drijven maar die laat ik liever even optekenen door leeftijdgenoten. Enkele hints:
zondag bij Jantje van de Ven,
naar de soos in het patronaat van Nieuwkuyk,
frietje bij Bertus Verbunt of bij Neervens
kleuren TV kijken voor de etalage bij Jan van den Oord
de papagaai van Nolleke van Asperen ( zo heette de buurman van Jan van den Oord toch??
Boodschappen toen al thuisbezorgd: Anna Walk, Quirien Scheij, Brood van???, groente van????
Sportdag achter het patronaat
Zwemmen in Nieuwkuyk

Hopelijk heb ik zo wat inspiratie kunnen geven. Ik ben benieuwd.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 14 februari 2024 om 19:17
Dat denk ik wel Toine, voldoende inspiratie voor jouw leeftijdsgenoten om de pen op te pakken. Ontzettend leuk om zo jullie herinneringen aan het Vlijmen van vroeger te mogen lezen. Met dank!
Jan de Groot zei op 15 februari 2024 om 00:03
Het afval van Ovito, waar Toine het over had, werd door diverse mensen in Vlijmen opgehaald en in kachels opgestookt. Dat gaf, zoals je kunt verwachten, een vieze geur en vooral bij windstil en mistig weer hing die lucht, samen met alle op steenkool gestookte kachels, als een deken over het dorp. Ik woonde hemelsbreed op 100 tot 150 meter afstand van Ovito, maar ik heb geen herinnering aan vieze lucht. Wel bij leerlooierij van Wagenberg aan de Wolput/Achterstraat: als daar de looiputten opengingen, kwam er een vreselijke stank vrij.
Toine zet vraagtekens bij "Brood van" en "groente van". In de vijftiger en zestiger jaren waren er in Vlijmen vele bakkers, die allemaal brood aan huis bezorgden. Dat waren o.a. Bakkers Kees en Piet Vermeulen uit de Melie, Verdiesen ook uit die hoek, De Jong uit de Voorstraat, Pietje van Eggelen op de Wolput, een paar deuren verder bakkerij Van Halder, later overgenomen door iemand anders waarvan ik de naam even kwijt ben, dan Moantje van den Dungen op de Wolput (later vanaf 1962 bakker Sperber, waar ik mijn bijbaantje had op zaterdag). Groenten werden door veel mensen zelf verbouwd, maar een groentenboer was Gielbartje Hoorn en op de hoek van De Akker en het Plein zat een groentenwinkel waar nu restaurant De Kluis zit.
Het is eigenlijk raar te bedenken dat er inderdaad twee jongensscholen waren, de Herman-Jozefschool (in het oude fraterklooster) en de Aloysiusschool en dat die twee tegenover elkaar lagen, maar verder zelgfstandig waren, elk met een eigen hoofd der school, kin mijn tijd op de eerste meester Brands en op de laatste "Mister" Peters. Maar kennelijk was er toch ook wel samenwerking, want de eerste drie jaar zat ik op de Aloysiusschool, klassen 4 en 5 op de HJ school en de zesde klas weer op de Aloysius. Hoe dat nou zat, heb ik eigenlijk nooit kunnen achterhalen.
Hopelijk een leuke aanvulling voor je, Toine. Groeten van Jan de Groot (1950)
toine van os zei op 15 februari 2024 om 13:03
Dank Jan. (Ben jij, overigens familie van Corrie de Groot)
Ik vermoed dat de bakker die bij ons kwam Sperber was. Die naam komt me wel bekend voor. Op de hoed van het plein zat idd een groenteboer. De naam weet ik niet meer precies maar het was wel een typisch Vlijmense naam(Kivits, Kuis,???) Een mooi gezin maar "rauwdouwers" eerste klas. Pa stond in de winkel. Hij had de mond vol van zijn huishouden. Ook had hij veel plezier in de ondeugden van zijn jongens ondanks de schade die werd aangericht. Op een gegeven moment vertelde hij hoe sterk een van die jongens was. Zó sterk dat hij zijn broer op "viet" en op de wasbak smeet. Dat de wasbak hierdoor afbrak en op de grond viel was wel jammer maar dat kan gebeuren.
Jan de Groot zei op 15 februari 2024 om 14:58
Mijn jongste zus heette inderdaad Corrie totdat ze haar n aam veranderde in Carin. Volgens mij deed ze dat toen ze naar de ULO ging en dat zal geweest zijn in 1966, want ze is van 1954, dus inderdaad een tijdgenoot van jou.
Ja, die familie in die groentezaak op de hoek van het Plein mocht er wezen. Ik herinner me eigenlijk alleen nog maar de vrouw des huizes, een kordate dame. We kwamen er eigenlijk alleen maar bom zuurkool te kopen, die dan uit een groot vat gehaald werd. Ik herinner me nog wel de grote kool snijmachine die daar stond, waarmee je bv, een rode kool in stukjes of reepjes kon laten snijden.
toine van os zei op 15 februari 2024 om 15:16
Jan, doe haar de groeten. Ik zat in die tijd ook op de ULO en was smoor op je zusje. We fietsten samen naar huis en gingen samen naar het zwembad in Kuyk. In al mijn onhandigheid ontglipte ze mij en koos voor Wim van Opzeeland. Wat is de wereld toch klein. Kalverliefde heet het maar het deed toch veel pijn doch de tijd heelt alle wonden of verzacht ze.
toine van os zei op 17 februari 2024 om 10:24
Jan, de familie heette van Helvoort. Twee zoons. In de winkel zou ook nog een aardappelschilmachine gestaan hebben. Mijn moeder deed dat, vanwege financiële redenen ( grootgezin van totaal 9 personen) liever zelf. Ik heb van 1966 tot 1969 op de ULO gezeten. In die tijd was het nog, voor zover ik weet, Corrie.
Begin jaren tachtig ben ik weer in Vlijmen gaan wonen en was ik een tijd secretaris van het schoolbestuur. Daar zat ook Wim van Opzeeland in. Toen hoorde ik dat Corrie, Carin was geworden en ook Opzeeland heette.
Ik hoorde dat er iemand in Vlijmen is die ook heel veel weet. Een vriendje van vroeger; Hans Vierhout. Wellicht kan hij ook verdienstelijk zijn in het ontwarren van de Vlijmense geschiedenis.
Jan de Groot zei op 17 februari 2024 om 10:32
Toine, over persoonlijke zaken weid ik hier liever niet verder uit. Als je je emailadres geeft, stuur ik je daarop een bericht. Groet Jan
toine van os zei op 17 februari 2024 om 11:20
Snap ik.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.