skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Voor de bakker

De plek waar deze foto is genomen, is overduidelijk. We staan hier voor de bakkerij en kruidenierszaak van Piet Kateman aan de Grotestraat in Sambeek. Helemaal links zien we de kerktoren als stille getuige van deze locatie. De foto is halverwege jaren vijftig genomen.

Informatie genoeg zou je zeggen maar voor deze foto zijn we vooral benieuwd naar het verhaal àchter deze foto. Wie kwam er vaak in de winkel van Piet Kateman?

Aan de muur zien we de reclame voor koffie en thee van Van Nelle, op de deur ontwaren we een poster met een ijsreclame. Was de zaak van Kateman echt zo’n winkel waar heel Sambeek haar boodschappen deed? Kende Kateman het hele dorp? Werd er op de pof verkocht of juist niet?

Ken jij zo’n verhaal? Laat het ons dan weten!

Reacties (9)

Rini de Groot. zei op 21 maart 2014 om 18:49
Piet Linders uit Uden ging in de vijftiger jaren regelmatig in Sambeek bakken, of helpen bij de bakker, misschien is dat deze bakker. Zo hebben we als kind de naam van Sambeek leren kennen.
Gerrit Nabbe zei op 8 april 2014 om 22:42
Mijn moeder, Nel Nabbe-Meulensteen,was een trouwe en vaste klant van Piet Kateman. Piet had ook het postkantoor in zijn winkel. Regelmatig nam mijn moeder een lege felicitatie- of condoleancekaart mee naar zijn winkel/postkantoor. Ze wist dat Piet een mooier handschrift had. Ze vroeg dan Piet of hij de kaart even wilde schrijven. Natuurlijk deed hij dat. Nog ouderwetse spontaniteit en behulpzaamheid. Deze gemoedelijke situaties zijn nu ondenkbaar en niet meer voor te stellen!!!!!!!!Helaas.
Willy Theunissen zei op 9 april 2014 om 00:12
Piet had inderdaad een postagentschap waar ik in de jaren 70 de dagelijkse bescheiden en kasgeld van uit het hoofdpostkantoor Boxmeer naar toe bracht en haalde , het geld werd dan in de kluis in Boxmeer bewaard. 's morgens al om 7 uur dan belde ik aan en na een tijdje kwam Piet te voorschijn in de pyjama op de blote voeten op de koude granieten vloer , het was mw. Kateman die hoofdzakelijk het agentschap runde . Piet had niet alleen een mooi handschrift maar ook een mooie handtekening, zoals Gerrit schreef het waren bijzonder gemoedelijke en vriendelijke mensen . Ze hadden vroeger veel klandizie van schippers die soms dagen voor de Sambeekse sluis lagen te wachten . Ik heb hem en keer horen klagen over oneerlijke concurrentie van supers hij zei: potverdikkie ze verkopen ene kilo suuker vur de pries wor ik um nog nie vur kan ienkope .
G.Schaminee zei op 9 april 2014 om 15:44
Bij Piet Kateman kon mijn moeder altijd terecht, al was het 's avonds of 's zondags het kon daar altijd terecht.
Er kwam daar een stadse mevrouw en die vroeg aan Piet in welke zeep ze de aardappelen moest wassen.
Als Piet en Liena met de kinderen een paar dagen weggingen was het postagentschap in de deuropening van kamer naar keuken. De tafel voor het deurgat en alles ging gewoon door.
Buiten voor de deur in graniet zat een tegel met de naam Arts die was voordien bakker.Of die er nog is?
G.Schaminee zei op 9 april 2014 om 15:46
de tekst is al ingevoerd
Jacqueline van Bergen-Kusters (telefonisch) zei op 23 april 2014 om 10:58
Piet Kateman heeft de bakkerij gekocht van Jan Arts. Wij speelden daar vaak voor de deur en als we lief waren geweest, kregen we snoeppapier. Dat was echt bijzonder toen.

Het was even wennen voor ons toen Piet de winkel overnam, dat was toch weer een heel ander type dan Jan. Sambeek was een heel prettig, rustig dorp. We woonden schuin tegenover de lindeboom. Daar heb ik als kind menigmaal bovenin gezeten. Ideaal als we verstoppertje speelden.

Omdat we aan de andere kant van Sambeek woonden, kwamen we meer bij Wintels dan bij Kateman. Bij Wintels kreeg je wel eens plenkjesbrood: een heel plat roggebrood. Dan kreeg ik een extra stukje omdat ik zo mager was. Laten we het zo zeggen: ik heb het nu niet meer nodig!
Rini de Groot. zei op 25 mei 2018 om 07:49
Piet Linders reed met de fiets vanaf de Zoggelsepad in Uden, via de naast gelegen spoorlijn van het Duitse lijntje, naar Sambeek.
Het telefoonboek van december 1948 vermeld Bakkerij J. v.d. Bergh Grootestraat 33. Ik bemerkte afgelopen zondag dat de genoemde straat behoorlijk lang is.
En aangezien een dorp vele bakkers bezit voor de eerste levensbehoefte.
De telefoonlijst bevat ook, Spoorwegen Station nr. 319.
Bert Swinkels zei op 20 september 2020 om 13:11
Gisteren sprak ik mijn tante Mieke, een dochter van Antonia van Lankveld (mijn oma). Op een gegeven moment ging het gesprek over haar nichtje, Lina van Lankveld. Mijn tante vroeg zich af wat ook weer de naam van de man van Lina was.

Tja, ik ben daar één keer op bezoek geweest en dat is wel heel lang geleden. Tijdens de bouwvakantie in 1973 of 1974 ben met mijn vader vanuit Breugel op de fiets naar Limburg gereden en hebben we onderweg ‘aangelegd’ in de winkel in Sambeek. Maar de naam…

Gelukkig is daar dan het internet en binnen 10 minuten las ik dit mooie stukje en de leuke reacties.
Ik zal deze tekst uitprinten en binnenkort weer eens op bezoek gaan bij mijn tante in Sint-Oedenrode. Kunnen we weer wat herinneringen ophalen
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 21 september 2020 om 15:57
Wat een enorm leuke reactie, Bert, en wat aardig dat je dat hier laat weten! Mochten er nog leuke verhalen uit die herinneringen omhoog komen: die zijn hier altijd welkom :)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!