skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Vrachtwagens rijden boerenverhuizing stuk (maar gelukkig hebben we de foto's nog)

“Ach, dat waren nog eens tijden. Buren stonden altijd voor elkaar klaar bijvoorbeeld bij de boerenverhuizing, waarbij iedereen meehielp. Maar loeiende motoren maken een eind aan dit soort oude romantiek.” We schrijven 1940, en het krantenartikel is doordrenkt van nostalgie en weemoed. Maar gelukkig hebben we de foto’s nog. Een heleboel zelfs.

Boekel 14-07-1963, foto collectie BHIC BCB1245
Boekel , foto collectie BHIC

Bij een boerenverhuizing – ook wel boerenovertrek genoemd – ging de buurtvereniging haar nieuwe bewoners ophalen in de oude woonplaats (doorgaans twee, hooguit drie dorpen verder). De hele inboedel werd op een huifkar geladen, en in een feestelijke stoet werd de route afgelegd. Paarden voor de kar werden versierd met rozen en strikken, nieuwe buren begeleidden het geheel in hun netste kleding. Bij menig café op de route werd gestopt om, op kosten van de verhuizers, iets  te drinken.

In die jaren veertig komt het nog maar zelden voor dat een dergelijke feestelijke optocht in gang wordt gezet. De journalist schrijft een mistroostig verhaal, onder de kop ‘De groote trek is niet meer’. “Binnen dertig jaar hebben de loeiende roffels uit de motoren van tractors, de automatische maaiers en de Diesel dorschmachines alle gevoel voor de oude romantiek-van-den-buiten ongetwijfeld overstemd”, zo lezen we terug in de krant.

Den Dungen, 29-05-1949 foto collectie BHIC 1628-002396
Den Dungen, foto collectie BHIC 

Overigens zien we dat niet alleen nieuwe bewoners zo feestelijk werden onthaald, ook bij de komst van een nieuwe burgervader werd deze folklore uit de kast getrokken. Zoals bij burgemeester Smits van Oyen van Den Dungen. Het gebruik is zo goed als verloren gegaan, maar het heeft wel prachtige foto’s opgeleverd. Klik en blader maar mee.

 

Reacties (3)

Mark Goossens zei op 2 oktober 2019 om 21:28
Leuk om te zien dat dit oude gebruik nu een eigen artikel hier heeft zodat het niet wordt vergeten!

Misschien is het niet mogelijk vanwege publiciteitsrechten, maar wellicht is het leuk om dat artikel uit de Limburger uit 1940, waarin met weemoed over dit oude gebruik werd gesproken, hier bij te zetten.

Voorts is de eerste foto uit 1963 in Boekel waarin het oude gebruik wordt uitgebeeld.

Die foto's uit Den Dungen zijn uit 1949, twee jaar na de eigenlijke installatie van burgemeester Smits van Oyen. Het is nog steeds niet duidelijk waarom daar twee jaar tussen zat. Wellicht was de ambtswoning op Litserstraat 39 pas in 1949 gereed na een verbouwing?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 oktober 2019 om 09:10
Terechte aanvullingen, Mark. Ik heb nu een linkje naar het betreffende verhaal toegevoegd, en ook de foto-onderschriften wat uitgebreid.

Wat blijft staan, is de vraag waarom burgemeester Smits van Oyen pas na twee jaar op deze manier werd binnengehaald. Heeft het inderdaad te maken met de woning? Zijn er andere redenen? Wie weet er meer? Praat ons maar bij, we zijn heel benieuwd.
Mark Goossens zei op 3 oktober 2019 om 17:40
Ugh! Het heeft niets met deze boerenverhuizing te maken, maar dat artikel in de Limburger staat op dezelfde pagina als een artikel over Sir Neville Henderson, Brits ambassadeur in Berlijn tijdens de aanloop naar WO2, die Herman Göring wel "waardeert" en noemt hem (zie subkop) "[e]en strijder met open vizier, gehecht aan vrouw en kind, sportief en zonder wraakzucht." En de Limburger besteedde een halve pagina aan zo'n "puff piece". Dit is nog geen drie jaar na de platgebombardeerde ellende van mens en dier in Guernica door Görings Luftwaffe (gewoon om zijn speeltje uit te testen) en twee maanden voor de Duitse inval. Je kunt hier duidelijk de hoop zien dat het allemaal wel mee zou vallen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen