skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Vressels bos

De inwoners van Sint-Oedenrode kregen op 2 augustus 1311 van Hertog Jan II de zogenoemde grauwe gemeente in bezit. Deze uitgestrekte gronden bestonden voor het grootste gedeelte uit grauwe heide en werden gemeenschappelijk gebruikt door de inwoners. Men kon er zijn vee en schapen laten grazen, turf en plaggen steken, bijen houden enzovoort.

Ontginning

In het eerste kwart van deze eeuw begon men onder leiding van T. van Hemel, boswachter bij het Staatsbosbedrijf, en B. J. Winkelman, Houtvester bij het Staatsbosbedrijf te Eindhoven, met de ontginning van de Vresselse heide, waarin het Ven en de Hazeputten lagen.

De Heide werd omgezet in een productiebos Om de ontginning van de Heide ter grootte van 283.26.30 hectare (hierbij is niet inbegrepen de oppervlakte van de door de gemeente reeds aangelegde bossen en ven) zo spoedig mogelijk van een plantsoen te kunnen voorzien, werd in 1921 begonnen met het aanleggen van een Kwekerij.

Teunis van Hemel en Kwekerij

Hiervoor werd een stukje heidegrond bestemd, gelegen aan de Noordoostzijde van het ontginningsterrein. Het was gewenst dat in de onmiddellijke nabijheid van de kwekerij een eenvoudig schuurtje werd gebouwd, waarin gereedschappen, zaden enz. opgeslagen konden worden en waarin de arbeiders bij slecht weer een schuilplaats vonden.

De Kwekerij werd omgespit en daarna geëgaliseerd. Om de kwekerij tegen wildschade te behoeden werd deze omrasterd. Voor de bemesting van de Kwekerij werd slakkenmeel, kalizout en kalkmengsel aangekocht. Grotendeels werd de kwekerij ingezaaid met lupinen.

In het voorjaar van 1922 werden eenjarige dennen aangekocht om in de kwekerij te verspenen. Een kilo dennenzaad werd aangekocht van Th. Merks te Best om te proberen zelf eenjarige dennen te kweken. Hoewel het zaad goed ontkiemde, kwam er van de planten niet veel terecht.

Beukennootjes en Amerikaanse eikels werden in het voorjaar uitgestrooid. Deze kwamen slecht op, maar ook de muizen en vogels deden zich er tegoed aan. Het eerste jaar 1922 was de totale uitgave fl. 4.999,54.

In het begin van de ontginning moest er veel gebeuren: gereedschappen werden aangeschaft, zoals plantschoppen, gemaakt door W. Munsters, smid te Erp. Geploegd werd er door de ondernemer J. Dijkmans te Bladel. Er moesten wegen en waterleidingen worden aangelegd.

De zandweg (de zogenaamde Molenweg) die de verbinding vormt tussen de Veghelse Hut en Vressel werd verbeterd. Deze weg bestond wel, maar was in slechte toestand en tevens met veel krommingen.

Verder werd er aangekocht Amerikaanse eik, gewone eik, berk, fijnspar en lijsterbes. Dennenzaad werd uitgezaaid, het groeide goed, maar de vogels haalden er veel plantjes uit. De verspeende dennen werden in de zomer besproeid met een chemisch bestrijdingsmiddel met de naam Bordeauxs pap. Ook werden er ter voorkoming van bosbranden diverse maatregelen genomen.

De Ontginning werd vaak gedaan door werklozen in de werkverschaffing (arbeidsloon fl. 0,25 per uur). Het werk was zwaar en het loon was maar net genoeg, om er met een gezin van rond te komen.

Foto’s: Jo van der Kaaij
Bronnen: BHIC, Archief gemeentebestuur Sint-Oedenrode 1811-1933, toeg.nr. 7634.

Reacties (11)

Willie Damen van de Mosselaer zei op 16 december 2015 om 07:52
In 1670 wordt het goed Stokven gelegen op Vressel beschreven als een huisken met mager land.
Maar in 1772 wanneer de heer Gerard van Bergsland griffier en secretaris van deze vrijheid eigenaar is, wordt het goed omschreven als: een hoeve bestaande in huizing, stal, schuur en schaapskooi, met den hof, boomgaard, landerijen, weiden, heiden, wallen en houtwassen. Staande en gelegen onder Nijnsel en Vressel genaamd Het Stokven, gelegen tussen de gemeente weg en de heide.
In andere aktes nog vermeldingen van: plantsoen en enige duizenden stambomen, een zeer lange brede wal met daarom heen beplant met houtgewassen, grote boomgaarden. Item een hooibeemd, groot omtrent vier karren hooigewas, genaamd Hazeput beemd, met zijn houtgewassen. Item een perceel met moer en houtgewassen genaamd Hazeput Venneke. Item de voorste helft van een perceel teulland, genaamd de Waterlaat met zijn houtwassen.
Nico Jan van Hemel zei op 24 januari 2016 om 14:26
Mooi dat dit verhaal te vinden is. Dhr. Teun van Hemel was mijn opa.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 25 januari 2016 om 11:49
Dat moet écht mooi zijn Nico Jan, om dit verhaal over het werk van je opa te lezen. Mocht je nog aanvullingen hebben bij dit verhaal, dan zullen Willie Damen en wij dat erg op prijs stellen.
Teun van Hemel zei op 29 mei 2016 om 18:08
Dag mensen van het Brabants Historisch Centrum,
Teunis van Hemel, was mijn opa. Zijn zoon, Jan van Hemel (inmiddels 92), woont in Assen. De kleinzoon van Teunis van Hemel ben ik, Teun van Hemel, wonende in Borger, Drenthe.
Ik was aan het 'googelen' en trof 2 verhalen aan van mijn opa. Na het lezen van dit verhaal ben ik toch wel heel trots op hem.
Willie Damen van de Mosselaer zei op 29 mei 2016 om 19:27
Dag Teunis, wat leuk dezelfde naam. Mijn man vraagt zich af of Jan vroeger piloot is geweest?
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 30 mei 2016 om 15:40
Leuk Teun, dat je door het verhaal van Willie te lezen zo trots bent op jouw opa. Hij heeft toch maar mooi meegewerkt aan het ontginnen van de Vresselse Heide!
a. meulendijks zei op 18 juli 2016 om 12:05
Met belangstelling las ik dit verhaal ook vanwege de foto's uit de collectie Jo van der Kaaij. En naar deze collectie ben ik op zoek. Waar kan ik die inzien of wie beheert deze collectie?
Willie Damen van de Mosselaer zei op 18 juli 2016 om 16:53
Dag A. Meulendijks, het beste is om even contact op te nemen met het BHIC.
a. meulendijks zei op 19 juli 2016 om 10:36
Dank u voor de snelle reactie. Ik zal BHIC vragen of ze mee weten.
Mvrgr.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 19 juli 2016 om 11:11
Beste A. Meulendijks, het BHIC beheert de glasnegatieven van Jo van der Kaaij. Daarvan zijn er 600 (de helft) beschreven en staan online in de fotobank op www.bhic.nl Zij maken deel uit van de Beeldcollectie Smits Sint-Oedenrode (toegang 1602). Als je deze wilt opzoeken, ga dan naar de fotobank en zoek op 1602 en zet onder plaats een filter op Sint-Oedenrode.

Bij de glasnegatieven van Jo van der Kaaij bevinden zich ook veel portretfoto’s, waarvan niet bekend is wie de persoon is die er op staat. Vrijwilligers van de Heemkundekring in Sint-Oedenrode zoeken naar de juiste gegevens.

Jo van der Kaaij had ook een fotocollectie, die in beheer is bij een particulier. Daar kunt u informatie opvragen. Ik zal met u achter de schermen de contactgegevens uitwisselen.
a. meulendijks zei op 19 juli 2016 om 12:30
Annemarie,
Dank voor info. Ik heb de 602 glasnegatieven doorlopen, maar helaas.
Ik heb over de collectie ook een mail gestuurd (11.10 uur) naar BHIC met daarin meer uitleg. De fotocollectie in beheer bij een particulier nog een kleine kans.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen