skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Vrolijke zestigste verjaardag van huize Monica

Huize Sancta Monica in Esch is het moederhuis van de missiezusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika. Vanuit hier hebben decennia lang jonge vrouwen zich voorbereid op hun overzeese missiewerk. Deze foto is gemaakt in 1955, in het kader van het zestigjarig bestaan van het huis in Esch.

Wil je de foto groter zien? Klik er dan op

In 1895 namen de zusters hun intrek in het klooster aan de Gestelseweg in Esch. Mede hierdoor hadden veel zusters een speciale band met Esch en het gebouw, als ware het een ouderlijk huis. Dit plaatje dat voor de entree van het klooster is geschoten, is bijzonder te noemen. Dat komt vooral door de – voor die tijd – ongekende vrolijkheid op de foto zelf, getuige de vele lachende gezichten onder de witte kappen.

Waar de tijd dat je enkel serieus in het oog van de camera keek nog maar net voorbij is, straalt de ontspannen sfeer van deze foto. Inmiddels zijn er appartementen gerealiseerd in dit gebouw maar onze interesse gaat naar deze zusters. Herken je iemand? Wat weet jij over de tijd dat de zusters er verbleven? Welke herinneringen maakt deze foto bij jou los? Vertel jouw verhaal bij deze foto.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in de Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Reacties (7)

Marina van Dalen zei op 10 januari 2018 om 14:59
Meer info over de Witte Zusters en waarom ze zo heten, vindt u op www.wittezusters.nl
Ook is er nog vanaf 2 april tot eind oktober 2018 een tentoonstelling over 150 jaar Witte Paters en Witte Zusters te zien in het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven in St. Agatha bij Cuijk: De Witte Karavaan. zie www.erfgoedkloosterleven.nl
Het boekje Dragers van Hoop, een leven lang missie, met interviews en foto's van Witte Zusters over hun werk in Afrika en in Nederland is gepubliceerd in 2017. Dit kunt u bestellen via administratie@wittezusters.nl of 0411-602548 voor 14,50 euro incl. verzendkosten.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 10 januari 2018 om 20:00
Bedankt Marina, voor je waardevolle aanvullingen en handige linkjes bij dit verhaal.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 15 januari 2018 om 15:48
We hebben net een reactie binnen gehad via de chat van Marina:

Zr Gerda Slaghekke (Tubbergen, 1932) vertelt dat deze foto is gemaakt bij de inwijding van de nieuwe (verbouwde) kloosterkapel op 5 mei 1955. De oude kapel was te klein geworden vanwege de vele roepingen in die tijd en er is toen een nieuw stuk aangebouwd aan de linkerkant. Van deze kapel zijn later bij de verbouwing 2 appartement gemaakt en je kunt de glas-in-loodramen van de kapel nog zien zitten, aldus aangevuld door archivaris Zr. Antoinette Winkelman (1933). In het midden zit bisschop Mutsaerts van Den Bosch. Meteen links daarvan zit de novicenmeesteres Zr Albertine Schellekens (Mere Marie de la Purification) afkomstig uit Boxtel. En rechts van hem zit Zr Pascalis, de provinciaal overste van Nederland toendertijd (Christine Middelhof). De novicen zitten allen geknield op de voorste twee rijen en hebben ronde gempen (kragen) aan hun habijt en de geprofeste (reeds gelofte afgelegd) zrs op de achterste rijen hebben vierkanten gempen, als je goed kijkt.

Links naast de bisschop en op onderste rij van rechtsaf gezien zit novice Willemien van Berkel uit Boxtel (1930) en meest links novice Theresia Brattinga (uit Friesland, 1935). Helemaal rechts onderste rij: novice Corrie Vork (Leiden, 1934) daarnaast novice Marianne Kemmeren (1929). Achter haar op tweede rij zit Bertie Lintsen (uit 1933 en nu in V.S.), naast Gerda Slaghekke (1935). Ook op de foto staat nog als novice links Truike de Win (1929) en als geprofeste zr Rika de Wit (+) en Jeanne Simons (Helvoirt, 1931). Ook Zr Beatrijs ten Hagen (Den Haag, 1930) vermeldt dat ze op de foto staat, ws. rechts achteraan ergens. Maar het is moeilijk om alle gezichten exact terug te herkennen, aldus Zr Beatrijs. In de achterste rijen staan de geprofeste zusters waar we veel eerbied voor hadden maar niet mee mochten praten (hadden rood lint met groot kruis om).

Het noviciaat in Esch was een proeftijd voor ons: wat is een Missiezr van OLV van Afrika? Welke spiritualiteit en levenswijze hoort daarbij, wat betekent soberheid (armoede) , zuiverheid (celibaat) en volgzaamheid (gehoorzaamheid): de drie geloften die je daarna 6 jaar lang om de paar jaar hernieuwd om daarna pas de eeuwige gelofte (professie) af te leggen. In Esch leerde je het gemeenschapsleven en maakte je je de visie van de stichter van de congregatie eigen: Kardinaal Charles Lavigerie. En volg je de grote leraar en meester Jezus Christus: dus tijd van bezinning en gebed, streng en afgesloten van de wereld om je heen, aldus Zr Gerda. Bovengenoemde zusters zijn allen nog in leven, behalve Zr Rika de Wit, en zijn woonachtig in Boxtel of in Eindhoven. Zij hebben dit dus uit de eerste hand verteld.
Marina van Dalen zei op 25 januari 2018 om 13:57
Inmiddels weet ik van Zr Tiny Holscher (1929) dat de inwijding van de nieuwe (verbouwde) kapel niet in 1955 was, zoals hierboven beweerd, maar in 1952 heeft plaatsgevonden. Zij was daar nl zelf bij aanwezig.
Deze foto is dus wel in 1955 genomen, maar bij een andere gelegenheid, ws bij de professie (gelofte) van een aantal zusters. Daar was ook vaak een bisschop bij aanwezig.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 26 januari 2018 om 13:29
@Marina, bedankt voor je reactie. En wat goed dat de jaartallen nog zo in de herinnering zitten bij de zusters.
Zou deze foto dan toch gemaakt zijn ter gelegenheid van het jubileum?
marina zei op 7 februari 2018 om 09:19
beetje verwarring hier: volgens een andere zuster is de foto toch wel genomen bij de inwijding van de kapel op 5 mei 1955. Zo staat het blijkbaar ook in onze archieven, dus dat houden we dan maar aan.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 7 februari 2018 om 14:02
Prima Marina, dank voor alle moeite om die datum te achterhalen! 5-5-1955 lijkt me een mooie datum ;)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen