skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Vruchtenwijn en speculaas

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 26 april 2013
bijgewerkt op 18 november 2013
Kijk eens aan: ’n fles vruchtenwijn en ’n heel pak speculaas samen voor maar twee gulden en 94 cent! Ook in 1960 wisten winkeliers al dat het verschil tussen f 2,94 en f 3,00 veel meer was dan zes cent. Heel wat Ossenaren zullen op dit buitenkansje zijn afgekomen.

Daarvoor moesten zij wel naar de winkel van Van Schijndel aan de Kromstraat. Uiteraard zijn we benieuwd wie van de mensen op de foto de eigenaars zijn, en wie de medewerkers.

Ook is het interessant om te weten of hier sprake was van een opening of wellicht een heropening van de zaak.

We hopen op reacties van de familie Van Schijndel, maar natuurlijk ook van de ongetwijfeld uitgebreide klantenkring van de winkel.

Je kunt je verhaal kwijt via onderstaande reageerlink. 

Reacties (14)

Rien zei op 27 april 2013 om 10:51
Dit moet een heropening zijn van de winkel aan de Kromstraat tegenover de H.Hartkerk. Op de foto Marie van Schijndel en haar man; zoon Jo en dochter, allen in hun Zondagse kleren. Jo had naast de winkel een slijterij en drankenwinkel. De dames in de werkkleding kan ik mij niet herinneren.
Vóór de heropening had de winkel een grote toonbank waar ieder op zijn beurt werd bediend door het personeel. Veel waren werden afgewogen en verpakt in papieren zakken.
Als wij naar school gingen kochten we daar wel eens voor 5 cent een knots of dropjes (sépkátjes). Wat ik mij nog kan herinneren van de familie van Schijndel is dat zij bijna altijd te laat in de H.Mis kwamen en vooraan in de kerk gingen zitten!
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 29 april 2013 om 09:04
Prachtig, @Rien, deze beschrijving kan zo ons fotoarchief in! En wat dat te laat komen in de mis betreft, ik neem aan dat dit hardwerkend gezin al bij voorbaat was geëxcuseerd, hoewel er door de andere kerkgangers natuurlijk wel over werd gepraat.
Rien zei op 29 april 2013 om 10:41
Dank Henk. De man was Toon van Schijndel en werd slechts 60 jaar. De vrouw is nog 83 jaar geworden. Haar naam was Marie de Jong.
Wat dat te laat in de kerk komen betreft kan ik zeggen dat vrijwel alle gezinnen hard werkten en toch op tijd in de kerk moesten zijn en ook waren. Het verschil was dat wij een half uur moesten lopen en zij tegenover de kerk woonde! Dat viel mij op als jongetje zijnde. Overigens goede mensen hoor.
Marijke Kappen zei op 9 mei 2013 om 12:22
Wat leuk,ik sta links op de foto, het was mijn 1e "vaste baan" die maar 8 of 9 maanden heeft geduurd.
Als winkelhulpje aangenomen, maar moest ook zwaar huishoudelijk werk doen waar mijn moeder het niet mee eens was.
Het was met de andere winkelmeisjes wel gezellig samenwerken. Links achter de stellage staat Annelies, volgende weet ik niet meer, Jo (zoon), moeder Marie, vader Toon, dochter Harriët en de laatste is dacht ik Ans.
Het was tijdens een heropening.
Ze hadden nog een aparte rookwarenwinkel en fourniturenwinkel.
Alles werd toen nog afgewogen en afgesneden en er werden ook boodschappen bij de klanten thuisbezorgd.
Het zou leuk zijn als de andere op de foto ook reageren.
Marijke van de Kamp zei op 9 mei 2013 om 16:16
Met veel plezie heb ik daar heel hard, echt hard moeten werken, 6 dagen in de week, later werd het 5 dagen, dit vanaf 1965 tot 1968. Annelies werkte nog samen met mij. Marie was altijd goed voor mij, mocht mee naar een wijncursus bij de Siebrand in Eindhoven en deed met haar diverse inkopen, dat vond ik toen wel spannend allemaal. Toon was een echte duivenmelker, was daar altijd druk mee. Helaas was ook verdriet in het gezin, zeker toen hun zoon Jo op jonge leeftijd overleed en een gezin naliet.
Marie was de drijvende kracht, zakelijk en in haar gezin met 4 kinderen, 3 jongens en 1 meisje. Later is nog 1 zoon vrijwillig uit het leven gestapt.
Voor mij was ze een beetje een 2e moeder, ook kwam zij bij mijn ouders thuis als we iets te vieren hadden en was ze zelfs op de trouwerij van mijn oudste zus.
Omdat mijn moeder vond dat ik op jonge leeftijd toch wel erg hard moest werken bij van Schijndel, heeft ze voor een andere baan gezorgd, zodat het werken daar stopte.
Toch denk ik met genoegen aan deze tijd terug.De foto is gemaakt tijdens de heropening, waar iedereen voorstaat waren blikken met Verkade koekjes.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 11 mei 2013 om 15:40
@Marijke v.d.K., dank voor jouw verhaal. Hard werken was prima, maar het kon soms inderdaad even teveel zijn. Ik neem aan dat jij zelf niet op deze foto staat.

@Marijke K., ook jij moest dus flink aanpakken bij de familie Van Schijndel, maar dat was voor hen natuurlijk niet anders. Bedankt, en we zien wel wie er nog meer gaat reageren.

Tot slot @Rien. Troost je: mensen die dichtbij wonen, komen vaak als laatete en soms inderdaad te laat binnen!
Martin van Schijndel zei op 11 mei 2013 om 19:01
Op de foto staan mijn ouders plus 4 winkelmeisjes Riet , Annelies, Marijke en ??, plus mijn oudste broer en zus. Ik ben nu op vakantie, als ik terug ben wil ik wel uitgebreider reageren, na 18 mei. Martin van Schijndel.
mmjvanschijndel@telfort.nl
Annelies van Lent-Steinrötter zei op 19 mei 2013 om 19:08
Op de foto zien we van links naar rechts: Marijke Kappen, Annelies Steinrötter, onbekend, Jo van Schijndel, Marie van Schijndel, Toon van Schijndel, Hariëtte van Schijndel en Riet Boere.
Ik heb in de winkel gewerkt van ongeveer 1956 tot en met 1968. Het contact met Marie is gebleven tot haar dood.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 20 mei 2013 om 21:10
Dat gaat goed, @Annelies! Nu al weten we van deze foto al veel meer dan gemiddeld van onze BHIC-foto's. Toch zijn we benieuwd wat @Martin van Schijndel na zijn vakantie nog gaat melden....
Martin van Schijndel zei op 20 mei 2013 om 21:46
Ik wil allereerst Annelies en Marijke de groeten doen, het is lang geleden dat ik ze gezien heb. En natuurlijk, vooral Annelies heb ik dus ook heel lang meegemaakt. Het is heel leuk om hun reacties te lezen, en ik kan me heel goed voor stellen dat Marijke het hard werken vond, ik denk dat dat ook zo was. Ons mam zei altijd tegen mij: Jongen, zorg dat je studeert en dat je later niet in de winkel gaat en zo hard moet werken als wij. En als reactie op Henk Buijks: Ik kan nog veel meer vertellen over die tijd en heb ook veel oudere foto's van het winkel/woonhuis. Ik zal hem(? BHIC)eerst bellen om te overleggen of hij kan mij mailen. Tenslotte voor @Rien over dat laat naar de kerk gaan: daar ik heb als gezegde aan over gehouden: Hoe dichter bij de kerk, hoe later binnen. En verder was het ook praktisch: Als jongetje vond ik dat laat komen wel genant maar ons mam zei dan: Niet zeuren, voorin is er nog plaats . En dat was ook meestal zo!
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 21 mei 2013 om 10:04
@Martin, fijn dat de reacties van Annelies en Marijke bij jou weer herinneringen oproepen. En wat het laat komen in de kerk betreft: de voorste banken bleven inderdaad leger dan verder naar achteren. Tot slot: mail mij maar via info@bhic.nl, dus niet via dit forum, zodat je mailadres privé blijft.
Rien zei op 21 mei 2013 om 18:53
Martien,
Zeuren mogen we vroeger niet. Ik kan begrijpen dat jij het genant vond om helemaal naar voren te lopen in een volle kerk.
Nu ik er over nadenk zei mijn moeder altijd: Rien ga eens naar Hanna Strik suiker (of iets dergelijks ) halen". Ik wist dat ik dan naar jullie winkel moest gaan. Was die winkel voorheen van jouw grootmoeder? Vandaar die naam Hanna Strik?
Rien zei op 21 mei 2013 om 19:13
Sorry, wij MOCHTEN natuurlijk niet zeuren.
Marius van Schijndel zei op 2 juli 2013 om 09:03
Ik ben Marius van Schijndel, geboren te Oss en woonachtig in Nijmegen; een van de broers van mijn vader(Michael) was Toon van Schijndel, voor mij oom Toon(derde van rechts) met een kruidenierszaak in de Kromstraat te Oss; links van hem staat zijn vrouw(mijn tante Marie) en ik denk dat naast haar haar zoon Jo staat die daar om de hoek een drankenzaak had;
ze hadden vier kinderen waarvan ik weet dat Jo en Tonnie zijn overleden; van dochter Harriet en zoon Tinie weet ik het niet; ik heb met hen eigenlijk nagenoeg geen kontakt gehad. De andere personen op de foto ken ik niet.
gr.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen