skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Wandel mee naar de spoorbuurt in Breda anno 1955

Medio 2016, vlak voor het afscheid van Michel Verhoeven van zijn collega’s, omdat hij met pensioen ging, verhuisde het kantoor waar hij werkte naar een nieuwe locatie in het gloednieuwe stationsgebouw van Breda. In de paar weken dat hij daar nog mocht werken is hij met enkele collega’s enkele keren door de huidige buurt gaan wandelen.


station Breda, 1955 (Stadsarchief Breda)

In 1954 verhuisde Michel met zijn ouders van Tilburg naar Breda. Hij was toen een jochie van vier jaar en groeide in deze spoorbuurt op, zwierf met vriendjes door de stad en, zoals zovele jongetjes deden, haalde er kattenkwaad uit.

Behalve het station is er nog veel meer in deze buurt veranderd. Bedrijven zijn verdwenen of vervangen door andere. Huizen gesloopt voor nieuwbouw en zelfs de flora is aangepast, want de grote stevige bomen zijn weg en/of vervangen door jongere exemplaren. Maar er is ook nog wel veel gebleven zoals het was. Toegegeven dat sommige dingen ten goede zijn veranderd, maar soms zijn de architecten er niet echt om bekommerd geweest of hun creatie wel zou passen in de omgeving.


Rechts het Oranjehotel aan de stationszijde. Het witte hotel links was Cosmopolite
(foto: Stadsarchief Breda)

Toen Michel er zo rondliep borrelden de vele herinneringen in zijn brein op en vertelde die aan zijn meewandelende collega’s. Zij waren erg geboeid verhalen te horen van een tijd ver voor de start van hun bestaan. Het was tien jaar na die vreselijke jaren van oorlog en repressie. Het land was nog in opbouw na al die verwoestingen. Breda had toen nog geen 90.000 inwoners en was een gewoon provinciestadje. Dat is nu ruim verdubbeld, al hebben de annexaties van diverse dorpen rond de stad daar ook wel toe bijgedragen.

Die herinneringen zijn nu opgeschreven en aan het BHIC gegeven voor hun site. Ga mee wandelen door een danig veranderde buurt die er 65 jaar geleden heel anders uitzag.

Via deze link kunt u de wandeling vinden. Als u de buurt al kent van die tijd zult u veel dingen herkennen en als u er nu woont of werkt kunt u uzelf een voorstelling maken hoe het er toen moet hebben uitgezien of hoe het toen was om daar te leven.

Fijne wandeling!

Reacties (2)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 8 april 2021 om 21:57
Hallo Michel, veel dank voor je mooie bijdrage. In gedachten wandelde ik zo met je mee door het Breda van de jaren vijftig, een heel leuke ervaring. Dank je wel!
Marcel van Velthoven zei op 13 april 2021 om 06:43
Hallo Michel,
Ik ben pas in 1992 in Breda komen wonen, dan is het fijn dat er iemand is die over de tijd van daarvoor iets kan vertellen. Goed en mooi om te weten. Heel boeiend om te lezen. Het is alsof je door de ogen van een oud-Bredanaar de binnenstad aan het bekijken bent, zoals deze ooit was. Vooral blijven schrijven. Een vervolg is zeer wenselijk.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.