skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Wat rest van de pastorie

Mathilde Min
Mathilde Min Bhic
vertelde op 9 november 2017
bijgewerkt op 12 februari 2018
Een deel van de dakconstructie en een paar muren, dat is alles wat in 1987 nog rest van deze pastorie in Mill. Kun jij je nog herinneren dat het pand er zo bij stond? Deel jouw verhaal en schrijf mee aan het geheugen van Brabant.

Klik op de foto om deze te vergrotenFoto: collectie BHIC (foto: PNB001042715)

***

Onderstaande oproep stond in november 2017 in de Koerier Mill. Veel mensen namen de moeite om te reageren en ons erop te wijzen dat we hier niet naar de pastorie kijken, maar naar de 'Groote Prins'. Veel dank daarvoor! Wil je meer weten? Lees dan de reacties onder deze oproep en het verhaal over Molenstraat 1 dat meneer Verbruggen, die opgroeide op dit adres, schreef naar aanleiding van deze 'Kijk naar Toen'.

***

Het is een trieste aanblik: alleen de voor- en zijgevel van de pastorie in de schoolstraat [dit moet de molenstraat zijn, zie reacties] staan nog overeind. En zelfs die zouden waarschijnlijk direct instorten als ze niet gestut zouden worden. Afzetlint en hekken moeten de nieuwsgierige voorbijganger op enige afstand houden. In 1987 werd het negentiende-eeuwse gebouw in deze betreurenswaardige staat op de foto gezet.

Kun jij je nog herinneren dat het pand er zo bij stond? Weet je of er nog iets van de oude pastorie is blijven staan? Of is alles afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw? We hopen op reacties. Deel jouw verhaal in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in de Koerier Mill, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Klik op het krantenbericht om dit te vergroten

Meneer Verstraaten (zie reacties) stuurde ons dit bericht: Hierbij nog een bijlage van de verkoop van de Grote Prins. Wilhelm van Hout heeft dit huis de Grote en Kleine Prins toen gekocht.

Foto uit 1960 (foto: Verstraaten)De Grote Prins in 1960 (foto via de heer Verstraaten)

 

Reacties (11)

Nelly Hendriks (telefonisch) zei op 14 november 2017 om 15:55
Mevrouw Hendriks belde ons en zij wist te vertellen dat het huis op deze foto in de Molenstraat stond. In die tijd, de jaren 80, woonde daar de familie Verbruggen, de grossier. Voor deze straat loopt de Hoogstraat. Achter de hoge bomen die je op de foto ziet, ligt het oude kerkhof. Onlangs is daar een kapelletje gebouwd. Mogelijk was hier ooit wel een kerk, maar in 1987 stond hier geen pastorie en was dit pand een woonhuis.
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 14 november 2017 om 16:02
Naar aanleiding van het telefoontje van mevrouw Hendriks heb ik de tekst aangepast. Dit gebouw stond inderdaad in de Molenstraat en niet in de Schoolstraat. Zijn er meer mensen die zich dit gebouw kunnen herinneren en er iets over kunnen vertellen? Alvast bedankt!
thijs lamers zei op 15 november 2017 om 09:37
inderdaad Nelly klopt precies dit is huis van Koos Verbruggen grossier te Mill, foto is van 1993, heb zelf deze stutten geplaatst, was toen werkzaam bij v.Kuppeveld Langenboom, heet nu Grootte Prins is een wooncomplex, in huis van fam, Verbruggen zijn toen 3 woningen gemaakt
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 15 november 2017 om 14:38
Wat leuk dat je reageert, Thijs. Mooi deze informatie uit de eerste hand!
P. Verstraaten (per mail) zei op 16 november 2017 om 16:43
De foto in de koerier “wat rest van de pastorie” is niet de pastorie.
Het heet “de Grote Prins” en het huis stond voor 1874 midden in het dorp, daarna is het dorp verplaatst.
Hier was een boterfabriek in gevestigd van Van Hout die hier later een klompenmakerij van heeft gemaakt.
Daarna heeft Verbruggen een grosierderij in dit pand gehad.

(Meneer Verstraaten stuurde ook een krantenknipsel en een foto mee - deze zijn bij het verhaaltje geplaatst)
Marian van Steen zei op 22 januari 2018 om 13:56
In de jaren '50 en '60 ging ik met mijn ouders op bezoek bij Verbruggen. Ik herinner me Fien Verbruggen, toen een jonge moeder volgens mij. Haar vader, een vriendelijke man met een lange baard hield kalkoenen of tulpetaten. Achter het huis lag een tuin en daarachter een brede sloot of was dit het Defensiekanaal?
Mijn vader, Jan van Steen, was er ingekwartierd in '39 en '40, militair bij 1-3 RI. Daarna dook hij bij de familie onder. Of hij de stellingen bouwde of vocht in de Slag bij Mill, zou ik nog altijd graag willen weten. Hij is zelf al 1961 gestorven. Mijn moeder 7 jaar later. Elk flintertje informatie over mijn ouders is me zeer dierbaar. Dus wie weet.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 23 januari 2018 om 13:50
Bedankt voor je reactie bij deze foto Marian. Ik zag dat je bij een ander verhaal op onze website (https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/oorlogsmuseum-in-mill) al wat reacties op jouw oproep gehad had. Maar misschien zijn er meer mensen uit Mill die je met informatie over je vader zouden kunnen helpen. Succes!
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 6 februari 2018 om 11:49
Wim Verbruggen - inderdaad: van grossier Verbruggen - herkende ook zijn ouderlijk huis op onze foto in de Koerier. Hij nam contact met ons op en schreef het volgende verhaal over bovenstaande woning aan de Molenstraat 1: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/molenstraat-1-in-mill
Albert zei op 24 maart 2018 om 23:58
Volgens mij was de grossier, die bij mijn ouders levensmiddelen (koloniale artikelen) leverde Jan Verbruggen en niet Koos Verbruggen. Koos had een garagebedrijf in de Spoorstraat nabij het NS-station. Zijn verkoper, die wekelijks op bezoek kwam om de orders te noteren was de heer Beisieghel van Duitse afkomst. De goederen werden gebracht met chauffeur Jan Snoeks en of Tien van Lijssel. Later, na de oorlog, was Theo Reijnen, die getrouwd was met Fien Verbruggen verkoper en was Toon Verbruggen de directeur. Jan Verbruggen sr, met lange witte baard, genoot toen van zijn vrije tijd met zijn vaste vrienden Willem van Strijp (klompenmaker), Bertus Theunissen (landbouwer) en Grad van der Cruijsen (schoenmaker). In Mill ook wel bekend als "De grote vier!" en, die bepaalde spelletjes (en streken) uit hun jeugd uitvoerden, zoals "slootje springen" (droge sloten in het bos) en wie zijn wandelstok het verste weg kon gooien.
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 26 maart 2018 om 10:56
Inderdaad Albert, volgens mij heb je gelijk. Koos was, voor zover ik kan nagaan, een andere Verbruggen. De grossier was eerst Jan en later Toon Verbruggen. Wat leuk dat je deze levendige herinneringen aan hen deelt!
Heb je ook het verhaal gezien dat Wim Verbruggen (kleinzoon en zoon van) schreef over de Molenstraat 1? Zie hiervoor: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/molenstraat-1-in-mill
Albert zei op 26 maart 2018 om 15:11
Ik heb met beide bedrijven in mijn jeugd te maken gehad. Bij Jan Verbruggen moest ik soms "een briefje" afgeven op weg naar school met boodschappen, die dan bezorgd werden in de kruidenierswinkel van mijn ouders.
Met Koos Verbruggen mocht ik meerijden in de taxi als mijn (peet)tante Anna na een familiebezoek aan haar moeke, mijn oma, die bij mijn ouders inwoonde (mantelzorg) naar Uden gebracht werd. Van Uden uit reisde zij dan verder per tram naar haar woonplaats Oss. Herman, de zoon van Koos, mocht dan op de terugweg achter het stuur plaatsnemen en heeft zo rijles gekregen. Later heb ik bij Koos in 1956 mijn eerste nieuwe VW gekocht (lees kunnen kopen), waarop de wachttijd ruim één jaar was, omdat ik een tweedehandse auto kon inruilen, zodat Koos ook weer iets te verkopen had, maar de deal gebeurde door Jan of Herman, maar moest achter de schermen toch wel goedgekeurd worden door Koos. Iets jonger dan zijn vrouw is Koos ongeveer 102 jaren oud geworden, mede door de mantelzorg van hun dochter Elly..

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen