skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Waterfeest bij de firma Hitters-Proost

De werf van familiebedrijf J. Hitters-Proost zat jarenlang in Maren-Kessel. Onderstaande foto werd in 1971 gemaakt, maar zo zijn er ongetwijfeld nog vele plaatjes uit die tijd bewaard gebleven. Volgens het bijschrift kijken we hier naar het waterfeest op 10 juli 1971. Hier is vast veel meer over te vertellen, maar dit is de informatie die ons bekend is. Heb jij persoonlijke herinneringen aan Hitters-Proost of aan dit 'waterfeest'? Herken je misschien zelfs iemand op deze foto? We nodigen je van harte uit om dan je verhaal hieronder te delen.

Klik op de foto om deze te vergrotenWaterfeest bij Hitters-Proost in Maren, 1971 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, 1651-000075)

Deze zomerse foto is op 10 juli 1971 gemaakt in Maren, bij de Marensedijk 22a. Zo te zien is het die dag zonnig. De dames en meisjes gaan gekleed in fleurige rokken en jurkjes met veel bloemen en een enkele ruit. De heren dragen op een enkele uitzondering na keurig een lange broek met overhemd. Mogelijk is het nog vroeg en verwachten ze dat het kwik nog op zal lopen en zijn sommige voeten daarom in witte sokken in sandalen gestoken. In ieder geval belooft het een mooie dag te worden.

Volgens onze informatie is deze foto gemaakt bij een waterfeest van de firma Hitters-Proost. Die dag zijn meer plaatjes geschoten, onder andere van motorjacht ‘Capriole’; het schip dat hier gedoopt wordt.

Klik op de foto om deze te vergroten Klik op de foto om deze te vergroten
Kijk naar Toen

Kun jij hier iets bij vertellen? Herken je iemand op een van de foto's? Weet jij voor wie de kinderen bloemen meebrachten? Of heb je herinneringen aan dit waterfeest of aan Hitters-Proost? We hopen op reacties! Deel jouw herinneringen in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Reacties (22)

Paul Kriele zei op 4 juni 2018 om 15:59
Ik ben geboren op de Orthenseweg 40. Mijn ouders woonden daar vanaf 1938 om de hoek van de Silenenstraat. Daar woonde een echtpaar -ik dacht met zoon- J. Hitters-Proost op nummer 9. Ik checkte dit en vlg. adresboek 1965 klopt dat ook. En op Oliemolensingel 4 zat vlg. adresboek 1950 de scheepsbouwer Hitters.
Dus ene Hitters op twee locaties. .?
Paul Kriele
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 juni 2018 om 09:59
Hallo Paul, dat is inderdaad opmerkelijk... Zou het kunnen betekenen dat deze foto's helemaal niet in Maren-Kessel zijn gemaakt maar ergens in Den Bosch? Bedoel je dat?
Paul Kriele zei op 5 juni 2018 om 11:03
Nee nee Ik zie een landschappelijke situatie met bomen langs een water..? Maar herken er so sie so niet de werf onderaan de Diezebrug bij de Oliemolensingel in terug. Ik duidde alleen op de adressering. Maar mogelijk was dat de vader in Maren-Kessel en de zoon op de Vliert..
Groet
Paul Kriele
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 juni 2018 om 13:53
Ah op die manier, dan is het mij helemaal duidelijk. Mogelijk is hier iemand die meer kan zeggen of er een familiare connectie bestaat tussen de bedrijven in Maren-Kessel en de Vliert?

Wie weet er meer? We horen het graag.

En Paul, dank voor je verdere toelichting.
Johan zei op 17 juni 2018 om 16:15
de foto's zijn zeker van Maren--Kessel. Herken de scheepswerk en de dijk zoals die destijds was.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 juni 2018 om 15:56
Mooi zo, Johan, dan is dat helemaal duidelijk! Heb je toevallig een straatnaam die we hieraan kunnen toevoegen?
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 20 juni 2018 om 11:13
Wat leuk, ik werd net gebeld door mevrouw Hitters zelf. Zij is de dame rechts op de foto met de lichte jurk en het kleine meisje voor haar - met het geruite rokje - is haar tweejarige dochter. Het bedrijf was toen van haar man en zij werkte zelf ook mee in de zaak.

De foto's zijn gemaakt op de werf, voor de tewaterlating van het Cupido-schip 'Capriole'. De werf zat aan de Burgemeester Smitsweg 4 in Maren-Kessel en het schip werd daarna naar de Maas gereden voor de tewaterlating. Zo'n tewaterlating was een feestelijke aangelegenheid, waarbij familie en genodigden aanwezig waren. Het adres dat bij onze foto's staat (Marensedijk) was in die tijd het huisadres van de familie Hitters.

In totaal heeft de firma Hitters-Proost 165 Cupido's gebouwd. Iedere Cupido kreeg een eigen naam, die de eigenaar eraan gaf, in dit geval dus Capriole. Het bedrijf bestaat nu niet meer. Het was een mooie tijd, waar mevrouw met veel enthousiasme over kan vertellen.

Voordat de firma naar Maren-Kessel ging, zat deze inderdaad in Den Bosch, vlak naast de Citadel - waar het BHIC nu zit - bij de Hoge Diezebrug. De familie heeft op meerdere plekken gewoond, waaronder de Silenenstraat.
Paul en Johan hebben dus beide gelijk: deze foto's zijn gemaakt in Maren-Kessel, maar de familie heeft ook in de Silenenstraat gewoond en de firma zat eerder in Den Bosch.
Joerg Wiesmann zei op 24 oktober 2020 om 17:24
Een mooi verslag. In het midden van de grote foto staan ​​mijn tante, mijn oom, mijn grootvader en mijn grootmoeder.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 26 oktober 2020 om 10:13
Wat leuk dat je dat hier laat weten, Joerg. Ben je zelf ook bekend met dit 'waterfeest'? Heb je enig vermoeden waarom je familie daar aanwezig was?
Joerg Wiesmann zei op 27 oktober 2020 om 10:18
Hallo Marilou. In Juli 71 ik was 6 jaar oud. Die dag kreeg mijn oom Rolf Reichelt zijn schip, de Capriole, van de werf geleverd. De man die het doopte, was mijn opa Arthur.
Carsten Reichelt zei op 27 oktober 2020 om 16:29
Ik kan je er ook iets over vertellen. Op die dag werd het nieuw gebouwde schip van Hitters gedoopt. Het was een bijzondere dag voor de scheepswerf. Het schip had rompnummer 100. De eigenaar was mijn vader Rolf Reichelt. Het schip werd genoemd door zijn vader, mijn grootvader Arthur Reichelt. Arthur Reichelt liet een jaar later ook een schip bouwen door Hitters. Op de foto's staan mijn ouders en mijn grootouders. En natuurlijk ook Theis en Joop Hitters. Er is ook wat informatie op de site: http://www.hitters-proost.nl/?HITTERS-PROOST. Mijn vader nam later het schip over van mijn opa. In 1982 kocht hij zijn derde gebruikte Cupido. Hitters bouwden prachtige schepen en onze families waren vrienden. Ik ben blij dat mijn neef Jörg Wiesmann deze pagina en de prachtige foto's heeft ontdekt.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 27 oktober 2020 om 16:56
Ah, wat een leuke berichten, Joerg en Carsten! Bijzonder jullie hier te treffen, en jullie verhaal te lezen. Mooie historie van de schepen van Hitters, en fijn ook om te lezen dat dit allemaal zo amicaal ging. Mochten jullie nog foto's hebben die jullie hier willen delen: ze zijn van harte welkom. Mail ze dan naar info@bhic.nl ovv waterfeest

En voor herinneringen en anekdotes maken we natuurlijk ook altijd plaats ;)
MartinHitters zei op 18 januari 2021 om 19:31
Ergens nog familie! Mijn vader is in 1923 in den Bosch geboren en kwam daar regelmatig op bezoek. Ik weet nog het verhaal, dat er een boot gebouwd was voor een Amerikaanse film artiest uit de serie Bonanza.
Rene Schuurmans zei op 20 mei 2022 om 19:12
Hallo
Wat een leuke verhalen ,ik heb zojuist een Cupido de luxe nr 128 gekocht.
Zou daar nog iets over te vinden zijn ?
De huidige naam is Almar.
Gr Rene
Martijn Vandervlies zei op 5 september 2022 om 21:19
Hallo allemaal, Ik weet niet wat pricies de intensie is van deze site maar ik vind op dit moment alles leuk wat met de Cupido boten te maken heeft. Zelf kocht ik dit jaar een De Luxe 11.75 met fb., bouwnr. 150. Ik overweeg een fb groep op te richten om meer kennis te kunnen delen.. Groeten, Martijn omgeving Arnhem
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 september 2022 om 14:56
Dag René en Martijn, deze site richt zich vooral op de Brabantse historie - en vanuit dat oogpunt is ook de foto van het familiebedrijf J. Hitters-Proost in Maren-Kessel geplaatst.

Meer over de historie vind je verder hier:
https://www.ssrp.nl/stamboek/schepen/vrouwe-patricia-446

En Martijn, succes met je plannen voor FB-groep. Kennis delen is altijd goed ;)
Martijn zei op 6 september 2022 om 16:42
Marilou, bedankt en ook voor de linkjes naar meer leuke interessante weetjes.
Jopie Hitters zei op 20 september 2022 om 20:27
Wij zijn Thijs en Jopie Hitters mijn man is 90 jaar en ik ben 84 jaar al deze mensen ken ik niet meer wij wonen nu in Heesch.
Lisbeth Oosterveen-Hitters zei op 20 september 2022 om 21:07
De Familie Reichelt kent ze zeker nog wel.
Mijn ouders Thijs en Jopie Hitters hebben eerst in Den Bosch gewoond op diverse schepen bij de werf Oliemolensingel 8 in Den Bosch. Mijn oom woonde in de Solenestraat. In 1969 zijn we verhuisd naar de Marensedijk 22 het oude gemeentehuis en Maren Kessel.
Gerold de Valk zei op 2 januari 2023 om 22:06
Leuke site! Ik ben sinds afgelopen jaar de trotse eigenaar van Starnakel. In maart 2022 vanuit Friesland met de vorige eigenaar naar de Spuihaven Schiedam gevaren. Deze winter flink wat onderhoud en komend vaarzeizoen naar Scharendijke in Zeeland. Mochten er nog foto's of anekdotes bestaan van dit schip dan houd ik mij aanbevolen...
Carsten Reichelz zei op 3 januari 2023 om 06:02
Ja, ik herinner me Lisbeth en de oude parochiezaal nog heel goed. ook aan Thijs en Jopie. Thijs bouwde prachtige schepen en Thijs en Jopie zijn altijd goede vrienden van de familie geweest. Ik woon nu in het uiterste zuiden van Duitsland en heb helaas het contact met Nederland verloren.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen