skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Wilhelmus Franciscus Wolters, notaris te Terheijden

Notaris Wilhelmus Franciscus Wolters (1855-1922) was één der notabelen in de gemeente Terheijden waar hij op sociaal en bestuurlijk vlak zijn stempel drukte.

Wolters was gehuwd met Gerardina Johanna Maria van Erp (1861-1922) en zij vestigden zich in 1890 in Terheijden. Uit hun huwelijk, een zeer gelovige rooms-katholiek gezin, werden tien kinderen geboren waarvan er vier kozen voor het priesterschap waaronder Bernard Wolters (1904-1939) die missionaris van Scheut werd in China. Eén der dochters trad toe bij de zusters Franciscanessen Penitenten-Recollectinen te Etten-Leur.

Notaris Wolters als koorlid in 1908. Het Herenkoor Antonius Abt vierde het feit, dat het 50 jaar geleden een reglement kreeg. Deze foto hangt in het groot op het oksaal bij het grote orgel in het kerkgebouw van de H. Antonius Abt in Terheijden (foto: archief Vijf Heiligen Parochie)
Notaris Wolters als koorlid in 1908. Het Herenkoor Antonius Abt vierde het feit, dat het 50 jaar geleden een reglement kreeg. Deze foto hangt in het groot op het oksaal bij het grote orgel in het kerkgebouw van de H. Antonius Abt in Terheijden (foto: archief Vijf Heiligen Parochie)

 

Vader Wolters was verder lid van de Provinciale Staten van Noord-Brabant en in Terheijden was hij voorzitter van de Vincentiusvereniging, bestuurslid van de muziekvereniging Harmonie Terheijden lid en bestuurslid (1913-1922) van het Herenkoor Antonius Abt.

Als bestuurslid van het herenkoor sprak hij zich tijdens een koorvergadering in 1908 geërgerd uit over het gedrag van de jongere koorleden. Met een uitgestoken vinger naar de jongeren sprak hij met de woorden: “Houd de jongelui in de gaten.” Dit als opmaat en aanloop naar de feestelijkheden van 8 juni 1908. Op die morgen (Tweede Pinksterdag) maakte Terheijden zich op om het 350-jarig bestaansfeest van het Kloveniersgilde St. Antonius Abt op de meest luisterrijke wijze te vieren. Dertig gildes en vier harmonieën deden hier aan mee. Na de hoogmis en de gildenoptocht werden de hoofdmannen op het feestelijk versierde raadhuis ontvangen, waar zij de erewijn kregen aangeboden en waar notaris W.F. Wolters een feestrede uitsprak (de toenmalige burgemeester Loonen was afwezig) met aan het einde daarvan:

“Ik neem mijn glas op en ik stel u voor te drinken op de gezondheid en het op het voortdurende geluk van H.M. onze geëerbiedigde Koningin en op Z.K.H. de Prins der Nederlanden evenals op H.M. de Koningin-moeder die zo welwillend hun steun aan ons feest geschonken hebben in de vorm van een drietal prachtige medailles. Leve de Koningin, Leve de Prins en Leve de Koningin-moeder. Mijne heren, hiermede wil ik sluiten met een dronk op u aller heil en voorspoed, terwijl ik hoop dat uw uitstapje naar Terheijden op de Tweede Pinksterdag van het jaar 1908 u nog lang in aangename herinnering moge blijven”.

‘Het Hooghuis’ in 1966 (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort / Documentnummer 110.50. CC BY-SA 3.0)
‘Het Hooghuis’ in 1966 (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort / Documentnummer 110.50CC BY-SA 3.0)

In 1890 vestigde het gezin Wolters, het oudste kind Theo (1889) was toen al geboren, zich vanuit Helmond in Terheijden op het adres Dorp A100, thans Raadhuisstraat 26.

De woning is nog steeds bekend als ‘HET HOOGHUIS’. In vroegere jaren (1800) woonde daar dokter Segers, de laatste schout en eerste burgemeester van Terheijden. Later woonden er notarissen en vele jaren nadien meerdere huisartsen met hun praktijk tot voor enkele jaren terug de huisartsenpraktijk Onder de Torens.

Bron

Archief parochie H. Antonius Abt: Het onderzoek door Pierre Cruca met daaronder ten grondslag liggende bronnen.

Opmerking

Vanuit de grote rooms-katholieke gezinnen kozen er vaak één of zelf meer van de kinderen voor een geestelijke leven. Dat was ook geen zeldzaamheid in de gemeente Terheijden waar men meerdere van deze families kende. Het gezin van Wolters was zo’n familie, met vijf van de tien kinderen met een de geestelijk levenswandel, en verder ook uit de families:

De Beer, een kunstwolfabrikant in de Markstraat in Terheijden, waar de zonen Kees, Ad en Jac voor het priesterschap kozen,
Van Dongen, van boerderij het Ooievaarsnest aan de Laakdijk in Terheijden, waar drie dochters voor het kloosterleven kozen,
Van den Broek had drie dochters als zuster,
Van Bekhoven had twee dochters als zuster,
Van Gageldonk uit Wagenberg op Wagenberg had drie zonen als broeder van Saint Louis in Oudenbosch, en
Van Groesen uit Wagenberg had twee dochters in het klooster.

 

 

 

Reacties (8)

George van Aken zei op 25 mei 2021 om 19:50
Mooi persoon ook. Ik vraag me dan wel af wie er dan tot de jongere koorleden behoort hebben. Mijn overgrootvader misschien ook nog wel. Wat zou het jonge gespuis uitgevreten hebben? :-)
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 30 mei 2021 om 14:56
Interessante vraag, George ;) Want de "jeugd van tegenwoordig"; dat is van alle tijden...
George van Aken zei op 31 mei 2021 om 07:23
Jahaa, je zou er de archieven eens over moeten opentrekken. Niets veranderd. Ook gij?
George van Aken zei op 31 mei 2021 om 07:23
Jahaa, je zou er de archieven eens over moeten opentrekken. Niets veranderd. Ook gij?
Pierre Gruca zei op 14 februari 2022 om 14:40
Wat zou het jong gespuis uitgevreten hebben? Dat is de vraag van George van Aken.
Er is een verhaal bekend dat het herenkoor van Terheijden op bedevaart ging naar den Brielle.
Met de fiets naar Moerdijk en dan met de boot het Hollands Diep over. Op de boot hadden een aantal koorleden een stel leuke meisjes ontmoet.
Bij aankomen aan de overkant niet rechtstreeks met de andere koorleden naar de bedevaartkapel gelopen, maar met de meisjes door de duinen.
De koorleden kwam daardoor te laat in de viering en werden geschorst. Hun namen worden niet vermeld, maar ze werden drie maanden geschorst.
Het zingen op het oksaal bracht veel koorleden in de verleiding om te gaan praten , dat gebeurde vaak en dan zo hard, dat het tot de mensen in de kerk doordrong. Het oksaal was immers gemaakt om geluid naar beneden te sturen. De heren werd dan vaak geadviseerd tijdens het niet zingen de rozenkrans ter hand te nemen, maar het praten op het koor kwam op elke vergadering als agendapunt terug....het was niet zo erg als in Zevenbergen waar zelfs gekaart werd op het oksaal.
Pierre Gruca zei op 14 februari 2022 om 14:41
Binnenkort een uitgave van Heemkundekring de Vlasselt over notaris Wolters en zijn zoon Bernard als Missionaris van Scheut in China.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 februari 2022 om 20:13
Buitengewoon lezenswaardige aanvulling, Pierre, fijn om te lezen. Grappig dat sommige voorvallen nooit lijken te veranderen (en da's maar goed ook).

Hou je ons op de hoogte over de publicatie over notaris Wolters en zijn zoon? Als het mogelijk is, kunnen we hier ook een linkje naar dat artikel plaatsen. Kijk maar hoor.
Pierre Gruca zei op 18 juli 2022 om 08:00
Inmiddels verschenen: Van Kleine Schans naar Chinese Muur, over Bernard Wolters, Terheijdens notariszoon, als Guang Wen , missionaris van Scheut in China.
Uitgave van Heemkundekring 'de Vlasselt' nr. 166 (2022)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.