skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Wim Daniëls mijmert bij korenvelden

"Het voetbalveldje lag achter de lagere school, met daarbij een groot korenveld. Op dat voetbalveldje waren we vrijwel altijd te vinden, de jongens uit het dorp die graag voetbalden. Dat was een geweldige vrijplaats, ook vanwege die nabijheid van die wuivende halmen als het koren rijp was. Er was iets met die korenvelden", blikt Wim Daniëls terug.

Wat er precies met die korenvelden was, vertelt taalprofessor Wim Daniëls hier, op Bekende Brabanders op hun plek. “Misschien waren het de klaprozen die erbij hoorden of de blauwe korenbloemen die er groeiden of de mogelijkheid je erin te verschuilen. Ze waren onweerstaanbaar aantrekkelijk om erbij in de buurt te zijn. Je ziet ze nu zelden nog, korenvelden, maar als ik ze zie, denk ik direct aan dat voetbalveldje van vroeger in Aarle-Rixtel met die korenvelden daar vlakbij."

Terugblikkend op zijn jonge jaren, vertelt Daniëls (op de foto hier rechts): "Het voetbalveld lag werkelijk als een veilige haven bij het lagereschoolgebouw. Er stonden geen huizen omheen. Er was alleen een hoge heg die het veld scheidde van het schoolplein en voor de rest waren er de genoemde korenvelden. Het paadje ernaartoe was een zandpad. Ik kwam er meestal met de fiets. De meeste anderen ook. Dat was ook heerlijk om te zien, de fietsen die er lagen en stonden, geen van alle op slot."

Deze kleurrijke foto hierboven is niet gemaakt in Aarle-Rixtel maar in Sint-Michielsgestel. Vera Delleman-de Kort maakte deze opname, nabij het Sterrenbos. De aanblik van deze blauwe lucht, de boerderijtjes en het wuifende koren maakt vast herinneringen los. Brengt deze foto jou terug naar je jeugd? Vertel het ons!

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Luister hier naar onze podcast met Wim Daniëls over vakantie

Reacties (4)

Rini de Groot. zei op 26 september 2019 om 17:14
Marilou.
Ben benieuwd naar de foto(s) in het boek Het Dorp’ dat volgende week uitkomt van Wim Daniëls. Uitgeverij, De Bezige heeft foto,s gevraagd staande bij m,n verhaal, ‘Kerkenpad tussen roggevelden door’ van 13 juni 2016.
Waarschijnlijk bij het tweede verhaal ‘Een zandweg tussen koren door,’
Rini de Groot. zei op 7 oktober 2019 om 21:02
Wim Daniëls: vertelt in zijn lezingen. ‘de bekendste hoefsmid van Aarle-Rixtel was in mijn jeugdjaren Grardje Vriens.’ Ook Vader had G. Vriens als klant, hij verzond 9 maart 1933 ‘de bestelling van een paar zware korte kar raai’ naar Smid G. Vriens in Aarle Rixtel bestemd voor H. Boudewijns in Stiphout. Deze wielen waren voor vader klaar daarna bracht de smid bij de raderen nog een stalen reep, band, aan op de buiten omtrek.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 7 oktober 2019 om 21:17
Ah, wat een mooie connectie, Rini! Dat maakt het extra leuk dat jouw foto in zijn boek is opgenomen. Bijzonder!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.
Doe mee en vertel jouw verhaal!