skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

Winkel voor Tip Amsterdam

Een minimale beschrijving, 'Winkel voor Tip Amsterdam', een plaats, Oss, en een datum, 24 november 1959; dat is alles wat wij weten over deze foto. Wat we zien is een keurige goedgevulde kruidenierszaak. Hier werden onder meer verse vleeswaren, koek en biscuits, grutterswaren en wasmiddelen verkocht.

Winkel voor Tip Amsterdam, Oss 1959 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, collectie BHIC 1659-000156) Winkel voor Tip Amsterdam, Oss 1959 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, collectie BHIC 1659-000156)

Waarschijnlijk was de zaak nét geopend of vierde men een jubileum, want de bloemstukken staan er nog mooi bij. Wat verder opvalt zijn de vele artikelen die de klant gewoon zelf uit de schappen mocht halen. We zijn benieuwd: wat weet jij over deze winkel?

Kijk naar Toen

Kwam jij hier wel eens? Waar was het? En wat wordt bedoeld met 'Tip Amsterdam'? Kortom: weet jij meer? Laat het ons weten. We horen graag van je. Alle informatie is welkom.

Je kunt reageren in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen 

Reacties (10)

Jeannie van den Berg-Verhoeven zei op 9 mei 2019 om 23:19
Dit is de kruidenierswinkel van mijn ouders Jan en Mien Verhoeven-Pepers. Ik denk dat mijn vader de winkel toen overnam van zijn moeder Janske Verhoeven-de Poot.
Tip is een organisatie waar kruideniers bij aangesloten waren. De winkel was aan de Orseleindstraat 1 in Oss, destijds nog Litherweg 1.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 mei 2019 om 13:46
Ah, dank voor je reactie, Jeannie! Dus de winkel is lang in de familie geweest? Was het een soort zelfbediening? Heb je zelf ook in de zaak gestaan? En weet je toevallig ook wanneer je vader de winkel overnam?
Jeannie van den Berg-Verhoeven zei op 13 mei 2019 om 23:19
Ja de winkel is denk ik tot ongeveer 1974-1975 daar geweest. Op de foto is het nog geen zelfbediening maar een ouderwetse kruidenierszaak. Ik denk dat het rond 1970 een zelfbediening is geworden. Ik heb zelf wel eens wat snoep en zo verkocht in de winkel, maar ik was toen nog een kind. Mijn moeder en zus hebben wel in de winkel gestaan, maar voornamelijk mijn vader. Mijn vader nam de zaak waarschijnlijk over op het moment dat bovenstaande foto is gemaakt.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 mei 2019 om 11:12
Bedankt voor je aanvulling, Jeannie! Is de zaak na je vader nog door één van jullie voortgezet? Of misschien wel overgegaan in andere handen?

Alvast dank voor je berichtje.
Jeannie van den Berg-Verhoeven zei op 14 mei 2019 om 11:49
Nee in ongeveer 1974-1975 is mijn vader gestopt met de winkel en deze is niet overgenomen door iemand anders.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 mei 2019 om 08:58
Helemaal duidelijk, Jeannie, bedankt voor je aanvullingen!
Meneer Van der Heijden (telefonisch) zei op 16 mei 2019 om 09:46
Meneer Van der Heijden heeft nog een krantenartikel en foto's van een winkelinterieur in Oss (niet van deze winkel); hij stuurt deze nog op per post en dan zal ik ze hierbij plaatsen. 'Tip' stond voor 'Tot ieders profijt' en was inderdaad een overkoepelend orgaan. Van deze Tip Amsterdam-winkels zaten er een stuk of vier, vijf in Oss.
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 24 mei 2019 om 12:16
Dit is inderdaad de kruidenierszaak van Janske (’t Pootje’) de Poot, die zat vroeger aan de Litherweg (nu Orseleindstraat) en het was toen een van de beste kruideniers van Oss. Ik sprak vanmorgen met Antoon van Orsouw, Janske’s kleinzoon, en op de foto hieronder is hij het kleine mannetje links vooraan. Hij was hier een jaar of negen. Naast hem staat zijn nichtje Joke en achter de toonbank van links naar rechts Greet, Joke, Jan, Janske, haar man ‘Has’, en daarnaast Antoons moeder, Bets. Kennelijk is er die dag een foto gemaakt van een lege winkel en eentje met de familie erop. Deze foto heeft hij ingelijst en al die jaren bewaard.

Opa Has en oma Janske runden de winkel. Antoon logeerde regelmatig bij zijn opa en oma en mocht dan ook meehelpen in de winkel. Zo herinnert hij zich dat hij bijvoorbeeld de artikelen recht mocht zetten, netjes met de etiketten naar voren. Ook werd hij er wel op uitgestuurd als er iets op was. Rookwaren bijvoorbeeld, haalde hij dan op de fiets bij tabakszaak Van Mill. Vleeswaren kwamen van Zwanenberg en werden bij de winkel geleverd. Zelf bezorgde de kruidenier ook boodschappen aan huis als klanten daarom vroegen. En was de winkel ’s avonds en op zondag gesloten, dan “ging de deur dicht en de poort open” en konden de mensen zo alsnog bij hen terecht.

De mensen rekenden hun boodschappen vaak niet direct af. Janske schreef de bedragen dan in een schriftje en telde deze na verloop van tijd keurig bij elkaar op. Janske was strenger dan Has. Als de kinderbijslag was gestort, stuurde ze haar man erop uit om de openstaande bedragen te gaan innen. Antoon mocht dan wel eens mee. Op de fiets gingen ze dan langs de mensen. Has zei dan nog wel eens: “zeg maar tegen oma dat we langs zijn geweest en dat de mensen niet thuis waren”. Hij vond dat ze zelf wel langs konden komen als ze eraan toe waren om te betalen. Meestal deden ze dat ook, maar Janske liep zo vast ook wel wat geld mis.

De winkel zat in de helft van een twee-onder-een-kap. Op een gegeven moment kochten Janske en Has ook de andere helft. Eerst zat daar een ijssalon, later werd ook dat deel bij de kruidenierszaak gevoegd. Antoon denkt dat deze foto is gemaakt vanwege de heropening van de winkel na deze verbouwing.
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 24 mei 2019 om 12:16

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen