skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Witte deken over buurtschap Hoenderbosch

Rini de Groot
vertelde op 17 december 2012
bijgewerkt op 18 november 2013
Eerste kerstdag 1964. Een besneeuwde wereld. Het is bijzonder stil, een zachte bries strijkt langs mijn oren. De temperatuur is zes graden onder nul. Op de voorgrond de ligusterheg, daarachter een besneeuwd kaal landschap. De takjes rechts zijn van een treurwilg.

Hier in 'den Hof' sta ik een stuk lager. Op deze plaats werd in 1935 wit zand uitgegraven voor de bouw van het woon- en werkhuis. Geheel rechts buurtschap Hulstheuvel, het boerderijtje van familie Van de Burgt. De man verkoopt klein landbouwgereedschap. Verder links 'Driekskes pèdje'; een nog bestaand kerkepad.

Het is genoemd naar Driek Geurts aan Maasstraat waar de akker aan toebehoorde. Het is de verbinding tussen de buurtschappen Hoenderbosch en Zoggel. In de horizon het coulissenlandschap van canidassen, daarachter de bewoning van buurtschap Hoenderbosch. Het is stil, de smeedhamer van Piet de Smid ligt koud op het aambeeld. De dieselmotor voor het malen van het koren bij Toon staat ook stil.

Ik hoor het loeien van een koe of de os, van Ties de Kuiper of Nol Verstraten. Rechts het buurtschap Zoggel, daar is vannacht in 'Huize Zoggel' een kerstkind geboren. Twee jaar geleden was het een 'Paaskind'. Wanneer ik wat langer wacht, zie ik misschien via 'Driekskes pèdje' de Driekoningen voorbij trekken. Zij kwamen toch vanuit het Oosten toen zij op weg waren naar het geboren kind?  

In de horizon de molenromp van de Hoenderbosch. Op de Vlagdagen én op de dag dat zijn broer broeder Jozef uit Oeganda op vakantie kwam, plantte Toon van Heeswijk de driekleurige vlag op de bovenste wieken en was er feest. Jammer, nu resteert alleen de romp van de ooit prachtige windmolen. De gemeente Uden had in 1955 geen oog voor toen molenaar Toon een voorstel bracht om sam sam de kosten van de restauratie te dragen.

Ondertussen is de kale vlakte volgebouwd en missen nog meer mensen de gewiekte windmolen. Het zou met de omgeving een prachtige gezicht zijn geweest. Het is net zoals op de Markt het prilleke - de lindeboom - daar was ook geen plaats meer voor. De geschiedenis herhaalt zich... Tweeduizend jaar geleden was er ook geen plaats in de herberg. We zullen er maar vrede mee hebben.

Reacties (4)

Rini de Groot. zei op 25 december 2013 om 22:44
Nog geen half jaar later, dat ik het schreef is op 5 April toch een nieuwe Lindeboom geplant, ik trek nu mijn boetekleed aan.

Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 2 januari 2014 om 10:58
En wat een toeval, Rini, dat je dat weer op een Kerstdag doet !.
Groetjes,
Cor van den Broek. (Bruukske) zei op 30 december 2017 om 13:22
Jammer, Door het starre gedoe van Toon van Heeswijk (Toon de Mùlder) maar ook van de gemeente Uden en monumentenzorg, is de molen op de Hoenderbosch nooit meer hersteld en staat er nu, zonder wieken, maar troosteloos bij.
Het zal me niets verbazen als dit toonbeeld van de voorste Hoenderbosch, binnenkort uit veiligheidsoogpunt wordt afgebroken omdat het opknappen, nu te duur wordt ...!
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 31 december 2017 om 08:48
Bedankt voor je reactie, Cor. Ik kan me goed voorstellen dat je het jammer vindt dat zo'n mooie molen nooit meer gerestaureerd is. Heeft iemand misschien nog een foto van deze molen, toen deze nog in volle glorie op de Hoenderbosch stond?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.